Nikola Savić

Rođen u Beogradu, 1973. godine. Nikola živi i radu u Londonu otkada je masterirao likovnu umetnost na Central Sent Martin koledžu za umetnost i dizajn 1999. godine. Pre odlaska u London, Nikola je osnovao nevladinu organizaciju Mladi beogradski umetnici, 1995–1998, udruženje koje je podsticalo rad umetničke scene Beograda postavljanjem nekoliko značajnih grupnih izložbi i raznih drugih medijskih projekata. Nikola je studirao i diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1991–1997). Nagrađen je kao jedan od najboljih studenata u ranim godinama studija te mu je pružena prilika da na Fakultetu postavi svoju prvu samostalnu izložbu (1994). Ubrzo potom, Nikola je imao i prvu solo izložbu crteža u Galeriji Zvono (1995) i ulazi u uži krug u mnogim izborima za najboljeg umetnika u svojoj generaciji u Srbiji – između ostalih, Galerije Andrićev venac (1995) i Muzeja savremene umetnosti (1999). Nikola je osnivač udruženja Mladi beogradski umetnici, u okviru kojeg je bio kustos, odnosno izlagao je na četiri najsavremenije izložbe sa Nebojšom Rakonjcem, Mironom Mutaovićem, Vladom Antonijevićem i Draganom Mitrovićem. Izložbe su održane u napuštenoj Šećerani, Muzeju avijacije, Mercedesovom salonu automobila i hotelu Hajat (1995–1998). Ove četiri izložbe bile su najupečatljiviji i najdinamičniji događaji devedesetih godina u Beogradu. One su promenile izložbenu klimu i mnogim mladim umetnicima dale nove ideje. U istom periodu, Nikola je u Galeriji SKC-a, sa umetnikom Nebojšom Rakonjcem, postavio foto i zvučnu instalaciju u prostoru.

Nakon završetka osnovnih studija na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, Nikola dobija stipendiju za master studije na Central Sent Martin koledžu za umetnost i dizajn. Po masteriranju, ulazi u uži izbor za jednog od trideset najboljih postdiplomaca u Velikoj Britaniji 1998. godine, dobija poziv za učešće na Memorijalnoj izložbi Ida Branson i biva uvršćen u uži izbor za izložbu Slikarska klasa kustosa Aleksa Lendrama i Breda Lokhora u galeriji Letabi koledža Sent Martin. Izložba je predstavljala izbor najboljih umetnika koji su u prethodnoj deceniji (1989–1999) diplomirali na tom koledžu. Rejčel Kembel Džonston iz Tajmza ocenila je Nikoline slike kao deo jedne od najboljih izložbi 2002. godine u Londonu, grupne izložbe pod nazivom Baci pet, gde je izlagao sa Dagijem Fildsom u okviru projekata Flore Ferbern i Toma Astora. Njegovi radovi predstavljeni su u časopisima Art Rivju i tokijskom Soenu kao jedna od najboljih londonskih izložbi.

Radovi Nikole Savića deo su sledećih kolekcija: Dr. Takashige Shimizu London & Tokyo; Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; European Diamonds plc London; Bank of America Merrill Lynch, London; Galerije Rollo Contemporary, London; Christiaan Rook Antwerp/London; Galerije Zvono u Beogradu; Američke ambasade u Beogradu, kao i drugih privatnih zbirki u Evropi i Americi.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program