Ambrose Akinmusire

Kada je pre nekoliko godina Ambroz Akinmuzir – nije još bio napunio ni 30 – svirao u Beogradu, mladi trubači su dolazili iz nekoliko različitih gradova samo da bi ga čuli kako svira. Virtuozno umeće koje poseduje na svom instrumentu vinulo ga je veoma rano u sam vrh američke džez scene, a vrtoglavi uspon ovog vanserijskog talenta započeo je još u njegovoj devetnaestoj godini kada ga je Stiv Kolman pozvao na turneju sa svojim čuvenim sastavom Five Elements. Nije prošlo mnogo vremena a već je 2007. godine pobedio na prestižnom Internacionalnom džez takmičenju „Thelonious Monk“, naravno u konkurenciji trubača, a iste godine je objavio i svoj debi album. U tom trenutku je imao svega 25 godina i celi (džez) svet je bio njegov!

Blistava karijera je konačno dobila potvrdu u mejnstrim džez krugovima kada je objavio debitantski album za izdavačku kuću Blue Note – When the Heart Emerges Glistening. Kritika je u ekstazi govorila o njegovom „kameleonskom tonu” (Los Angeles Times), pa još „spektakularnom i nimalo stidljivom” (DownBeat). I dok su svi bivali zapanjeni Akinmuzirovim sviračkim umećem, bilo da se radi o vatrenim brzim pasažima ili istančanom lirizmu, ovaj mladi trubač je podjednaku pažnju posvećivao i kompozicijama i aranžmanima, koji će u narednim godinama dostići punu zrelost.

Upravo je potonji album The Imagined Savior is Far Easier to Paint (Blue Note, 2014) otkrio Akinmusireovu težnju da svoj spektakularni svirački arsenal postavi u kontekst muzike koja će ne samo biti perfektno aranžirana u modernom džez kontekstu, već i komunikativna u odnosu sa publikom koja ne dolazi primarno iz branše, ili iz žanrovskog okruženja. Vokalisti kao što su Beka Stivens ili Tio Blekman, ili OSSO String Quartet, proširuju zvučnu paletu kvinteta kako u smeru popularnih muzičkih žanrova, tako i savremene komponovane muzike, zadržavajući oslonac u potentnom, vatrenom džez izrazu 21. veka.

Ambrozov ovogodišnji album A Rift in Decorum: Live at the Village Vanguard na specifičan način zatvara prvu etapu u karijeri vanserijskog muzičara. Radi se o koncertnom, dvostrukom CD-u, na kome trubač svira neke od poznatih numera iz vlastitog repertoara, ali i nove kompozicije koje su prvi put odsvirane na „živim” nastupima. Nije toliko čest slučaj da (još uvek) mladi džez muzičar objavi koncertni album ovakvog gabarita, ali taj podatak govori o izuzetnom Akinmuzirovom samopouzdanju, koji u 35. godini života s punim pravom zaslužuje atraktivnu kompilaciju i nagoveštaj buduće karijere neslućenih razmera.


5. 11.

Dvorana KCP
22.00 Ambrose Akinmusire Quartet (SAD) 
Ambrose Akinmusire – truba
Sam Harris – klavir
Harish Raghavan – bas
Justin Brown – bubnjevi

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program