Avishai Cohen

Trubač Avišaj Koen, jedan od najperspektivnijih muzičara današnje džez scene, prešao je trnovit put od početaka u Izraelu do zavidnog statusa koji uživa danas. Muzičko obrazovanje mu nikada nije bilo problem – u zemlji velike džez tradicije je već kao tinejdžer nastupao sa velikim i značajnim orkestrima, a od svojih dvadesetih redovno snima autorske albume. No, sa druge strane, nosio je dvostruko breme svog imena i prezimena. Naime, njegova sestra je renomirana klarinetistkinja Anat Koen, a stigao ga je i maler da nosi identično ime i prezime kao i čuveni kontrabasista, danas velika zvezda mejnstrim džez scene. Na pomen njegovog imena trebalo je uvek iznova objašnjavati ko je ko, na šta se i sam trubač duhovito-gorko osvrnuo nazvavši svoj debitantski album The Trumpet player.

Bilo kako bilo, Avišaj „trubač“ Koen je po svim standardima gradio izuzetno uzornu, lepo i postepeno vođenu muzičku karijeru u domenu onoga što američka kritika naziva „moderno-kreativnim džezom“. U prevodu, radi se o finoj akustičnoj mešavini post-bapa i modernog pristupa ritam sekciji u dodiru sa žanrovima popularne muzike. Njegove improvizacije se ne gube u vlastitoj samodovoljnosti, već komuniciraju kako sa samim aranžerskim okvirom numera, tako i sa džez publikom kojoj je dosta dokazivanja puke tehničke virtuoznosti.

Publika i kritika su ga najpre upoznali kroz njegov sastav Triveni, sa basistom Omerom Avitalom i poznatim bubnjarom Našitom Vejtsom, gde se trubač predstavio kao istančani modernista sa sposobnošću iniciranja nove i mlade publike u svet džeza. No Avišaj Koen konačno zaokružuje svoj autorski stil prelaskom kod izdavača ECM gde objavljuje dva albuma u novim postavama: Into the Silence i aktuelni Cross my palm with silver. Nije nikakva tajna da je Koenov veliki uzor Majls Dejvis, što i sam muzičar ponosno ističe, a sada i potvrđuje u svom delu. Ulazak u tišinu, kao tužna posveta preminulom ocu, svojevrstan je stilski omaž antologijskom Dejvisovom albumu Kind of blue, kako na tragu delikatnih prigušenih zvukova trube, tako i zbog sofisticiranih aranžerskih rešenja i atmosfere „noćne muzike“. Na Cross my palm with silver Koen i dalje gaji „majlsovski“ pristup sviranju, te uspešno spaja ovu najsvetliju tradiciju istorije džeza sa originalnim autorskim i aranžerskim stilom koji je negovao duže od decenije.

Nakon nastupa na u dvorani „Apolo“ 2014. godine u kvartetu Marka Tarnera, ovo je drugi, ponovni dolazak Avišaja Koena u Pančevo. Ako je na vas tada ostavio utisak sviračkog maestra, dobra je verovatnoća da budete još više oduševljeni njegovim sve zrelijim sviranjem, ali i još emotivnijom autorskom muzikom.


3. 11.

Dvorana KCP
22.00 Avishai Cohen Quartet (Izrael)
Avishai Cohen – truba
Yonathan Avishai – klavir
Johnathan Zelnik – bas
Ziv Ravitz – bubnjevi

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program