Daniel Erdmann

Nemački saksofonista Danijel Erdman jedan je od tihih heroja evropskog džeza. Muzičar iz senke koji nije pod blještavim reflektorima mejnstrim džez kritike, ali pronalazi put do srca publike na mnogobrojnim koncertnim scenama Starog kontinenta. Svojim emotivnim i neposrednim stilom sviranja, sa puno vica i vedrog duha, Erdman je jedan od omiljenih saradnika brojnih vedeta evropskog džeza i autor muzike koja najbolje prolazi kod auditorijuma naklonjenog savremenom zvuku.

Spisak muzičara sa kojima je radio je impresivan: tu su Luj Sklavis, Joakim Kun, Aki Takase, Linda Šerok i mnogi drugi. Premda je od ranih dvehiljaditih izdavao albume za niz bitnih evropskih izdavača kao što su ACT, Enja Records ili Intakt, najviše ugleda i posla mu donosi koautorski rad u sastavu Das Kapital, zajedno sa gitaristom Haseom Pulsenom i bubnjarem Edvardom Peroom. Delom na tragu divljeg i urnebesno zabavnog njujorškog džez roka, delom s korenima u evropskoj tradiciji kabarea i kamerne muzike, ovaj sastav se etablirao kao izuzetan „živi“ bend koji lako komunicira sa različitim vrstama publike.

Kao najsenzibilni muzičar u ovom triju, koji fri džez eskapade delikatno kombinuje sa liričnim, emotivnim pasažima, Danijel Erdman imao je svaku predispoziciju da novi vlastiti trio prevede u domen potpuno kamernog džeza. Velvet Revolution je sastav koji postoji tek par godina, ali ga čine muzičari koji ne samo da su tehnički potkovani, već i poseduju izuzetno međusobno razumevanje koje se oseća u svakom tonu. Bez bubnjeva ili bilo kakve ritam sekcije u konvencionalnom smislu, saksofonisti društvo prave violinista/violista Teo Sekaldi, nadolazeća zvezda evropskog savremenog zvuka, te vibrafonista Džim Hart. Distanciran od pravila tradicionalnog džeza na polju aranžmana, trio se nalazi u svojevrsnom prostoru bez gravitacije – kako i kaže naziv njihovog albuma A Short Moment of Zero G.

Erdman je, ipak, veliki ljubitelj dobre melodije i prijemčivih improvizacija. U delikatnoj interakciji muzičara virtuoznost se podrazumeva, ali ne nameće slušaocu. Baš kao i Plišana revolucija u Čehoslovačkoj 1989. godine, po kojoj je bend dobio naziv, tako i Velvet Revolution svoj prevrat izvodi nenasilno, otvarajući slušaoca za nove muzičke vidike i novu osećajnost, u duhu savremenog doba.


5. 11.

Dvorana KCP
20.30 Daniel Erdmann’s Velvet Revolution (Nemačka/SAD)
Daniel Erdmann – saksofoni
Theo Ceccaldi – violina, viola
Jim Hart – vibrafon

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program