Fish In Oil

Kada je mladi gitarista i slikar Bratislav Radovanović davne 1993. osnovao grupu Fish in Oil u Prištini, sigurno nije ni slutio gde će biti i šta će raditi danas, džezerske jeseni 2017. godine. Nadimak mu je bio „Braca bluzer“, svirao je obrade, a bend mu nije imao stabilnu sadašnjost niti izglednu budućnost. Petnaestak godina kasnije Radovanović je već stekao golemo životno, slušalačko i sviračko iskustvo. Odgledani koncert Džona Zorna u Ljubljani i upoznavanje sa delom i stilom gitariste Marka Riboa odrediće njegovu autorsku viziju u godinama koje slede, te je ostalo još „samo“ da nađe muzičare s kojima će uspeti da podeli svoje umetničke svetonazore i emocije.

Današnja kvintet formacija grupe Fish in Oil nastala je pre nekoliko godina i od tada je bend izdao tri studijska albuma, a Bratislav Radovanović napisao na desetine novih kompozicija, koje i dalje pristižu kao na traci. Danas usahli džez klub „Čekaonica“ pružio je bendu priliku da iz nedelje u nedelju redovno svira i razvija se na aranžerskom i sviračkom planu, što je rezultiralo (za domaće prilike) neverovatno dobro uigranom postavom. Fish in Oil je postao koncertna atrakcija koja vrhunski funkcioniše ne samo u klubovima, već i na džez festivalima širom zemlje.

Saksofonistu Dušana Petrovića poznaju ne samo ljubitelji džeza kao lidera Dvojca bez kormilara, već i širi spektar ljubitelja muzike kao saksofonistu čitavog niza pop/rok bendova, od Plejboja do Eyesburn, te njegov rok senzibilitet u kombinaciji sa sviračkom kompetencijom donosi posebnu notu bendu. Na sličnom tragu je i basista Branislav Radojković (Naked, Rare), dok neumorna ritam sekcija Feđe Frenklina i nesvakidašnjeg perkusioniste Papa Nika donosi ritmičku iščašenost na tragu najboljih njujorških žanrovskih krosovera. Naposletku, tu je Radovanović sa svojim karakterističnim zvukom gitare i stilom sviranja, ali i veoma melodičnom, sinematičnom kompozitorskom vizijom u kojoj uspeva da spoji najbolje tekovine post-bapa i fri džeza sa pankom, rokom, bluzom, šansonama, filmskom muzikom...samo nebo je granica!

Fish in Oil 2017. godine je bend koji nastupa i izvan granica zemlje, te promoviše sjajan dvostruki CD 3 Ključa objavljen 2017. godine za sve agilnijeg domaćeg izdavača Metropolis Music. Spisak gostiju na albumu, među kojima su i takvi bardovi evropskog džeza poput Bojana Zulfikarpašića ili Matije Dedića, samo je šlag na već ukusnoj i bogatoj torti za koju je zadužen „šef kuhinje“ Braca. Numere koje su se godinama „krčkale“ na klupskim svirkama sada su dobile svoj konačni format, dok će vas razigrane improvizacije Radovanovića, Petrovića i ostalih članova benda uveriti da je džez današnjice zabavniji nego što ste ikada pomislili da može biti!


4. 11.

Dvorana KCP
20.30 Fish In Oil (Srbija)
Veljko Nikolić Papa Nik – udaraljke
Tom Fedja Franklin – bubnjevi
Branislav Radojković – kontrabas, bas gitara
Bratislav Radovanović – gitara
Dusan Petrović – saksofon

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program