Tim Berne

Karijera američkog saksofoniste Tima Berna oličenje je beskompromisnog umetničkog puta i pripadnosti onome što često, ponekad i olako, nazivamo „nezavisnom scenom“. Stasavao je sedamdesetih, u vremenu kada je džez izgubio bitku za publiku u ljutoj borbi sa rok muzikom, a potom i diskom i fankom. No ni tada, kao mladić, nije posegao za fjužnom, već je odabrao „put kojim se ređe ide“. Avangardna i fri džez scena tog vremena je, bez presije za komercijalnim uspehom i u senci turbulentnih žanrovskih previranja, nudila pregršt mogućnosti za kreativno izražavanje svojih protagonista. Mlađani Bern je uzor pronašao u saksofonisti Džulijusu Hemfilu, te već i krajem sedamdesetih osnovao svoju prvu (ali ne i poslednju!) izdavačku kuću, ne bi li napravio sebi prostor za izdavanje autorskih albuma.

Vrlo je brzo Tim Bern stekao dovoljno veliku reputaciju da svira i kod Džona Zorna, ali i da dobije šansu da snima za čuveni Columbia Records, koji je dugi niz godina izdavao i albume legendi poput neponovljivog Majlsa Dejvisa. No sada već iskusni muzičar nije se dao pokolebati niti pokleknuti pred novim zahtevima tržišne utakmice. Dva kompleksna, zahtevna albuma, objavljena kod velikog izdavača, u vreme kada su Vinton Marsalis i revitalizatori bapa harali džez scenom, upravo svedoče o njegovoj umetničkoj hrabrosti i beskompromisnosti. Bern u tom trenutku nije ostvario komercijalni proboj, ali je definitivno učvrstio svoja uverenja i status heroja nezavisne scene.

Karijera maestralnog saksofoniste u naredne tri decenije nastavila je da buja kroz niz autorskih projekata, koji spajaju najbolje tekovine avangardnog džeza iz sedamdesetih i nabujalu kreativnost njujorške moderne džez scene iz potonjih decenija. Osluškujući samo svoje srce, Bern je naposletku ostvario svoje snove, te dobio i svojevrsno priznanje kada ga je u svoj katalog uvrstio čuveni ECM Records. No ovoga puta veliki izdavač je itekako znao s kim ima posla, te je Bern dobio prostor da ostvari sve svoje umetničke zamisli bez kompromisa, a zauzvrat je dobio logističku i promotivnu podršku kakvu ovaj veteran scene svakako zaslužuje.

Njegov aktuelni sastav Snakeoil predstavlja pravu reviju minucioznih aranžmana, te uzbudljivih i kompleksnih harmonija, u kojima se virtuoznost muzičara ogleda kako na individualnom tako i na kolektivnom planu. U društvu sve samih prekaljenih asova američke kreativne muzike, kao što su Oskar Norijega na klarinetima, pijanista Met Mičel (sticao reputaciju i kod Dejva Daglasa) te bubnjar Čes Smit (Mary Halvorson Trio, Secret Chiefs 3...), Bern se predstavlja u svojoj punoj stvaralačkoj zrelosti, a publika dobija šansu da vidi istinske heroje savremenog džeza na vrhuncu forme.


2. 11.

Dvorana KCP
20.30 Tim Berne’s Snakeoil (SAD)
Tim Berne – alt saksofon
Oscar Noriega – klarineti
Matt Mitchell – klavir
Ches Smith – bubnjevi, vibrafon

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program