Vladimir Nikolov / Srđan Ivanović

Na odnosu tradicije i moderne, „dobrih starih“ vremena i savremenih pristupa muzici, prelama se čitava sadašnjost i budućnost džez scene. Dok jedni tvrde da je posle 1969. i Majls Dejvisovog fjužn prevrata džez umro, drugi bespogovorno grle inovacije koje su ovaj dugovečni žanr odvele daleko od njegovih osnovnih postulata, zaokruženih u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka. No postoji li zlatna sredina, tlo na kome se ove dve naizgled suprotstavljene težnje susreću i koegzistiraju?

Jedanaestočlani sastav pijaniste i kompozitora Vladimira Nikolova i bubnjara Srđana Ivanovića kao da pokušava da pruži odgovor na ovo pitanje. Dvojica balkanskih muzičara mlađe generacije, sa respektabilnim inostranim karijerama, prave su muzičke persone za ovakav opit. Dok je Nikolov istaknut u radu sa svetskim orkestrima i ansamblima, aktivan i na filmskim projektima poput dobitnika Oskara The Artist, Ivanović je nešto aktivniji u manjim formacijama. Ovdašnja publika ga poznaje kao lidera benda Blazin’ Quartet koji je više puta dolazio u Srbiju, predstavljajući originalnu autorsku viziju spajanja modernog evropskog džeza sa balkanskim uticajima.

Sam orkestar je sačinjen od najboljih muzičara mlađe i srednje generacije s ovih prostora, gde će domaća publika s ushićenjem dočekati Pančevca Kristijana Mlačka, saksofonistu Luku Ignjatovića, trubača Marka Đorđevića i ostale muzičare otvorene za sveže vidike. Neki od njih su stacionirani u Francuskoj, Italiji i Austriji, dok su mnoge veze nastale za vreme njihovih studentskih dana u Holandiji. Kao Meka za studente džez muzike iz različitih delova sveta, upravo je ova zemlja i njen školski sistem u dobroj meri zaslužan za razvoj dvojice lidera ovog projekta, kao i trojice njihovih kolega iz Undecteta Mihaila Ivanova, Kristijana Mlačka i Luke Ignjatovića, i, konačno, za razvitak evropske džez scene i njeno usmerenje u ključu savremenih autorskih projekata.

Naziv projekta „Artistry in Broken Rhythm“ (umeće u izlomljenom ritmu) je omaž legendarnom albumu Stena Kentona, nagoveštavajući i Ivanovićeve savremene ritmičke strukture, kao i iste takve aranžmane i kompozicije Nikolova. Umesto aranžiranih standarda na kakve smo navikli od tradicionalnih big bendova, ovaj veliki orkestar donosi svež i originalan pristup „staroj“ muzici. I na planu samog instrumentarijuma, koji je baziran na postavci Majls Dejvisovog albuma Birth of the Cool te dodatku harmonike i tenor saksofona, susreću se tradicionalno i moderno.


3. 11.

Dvorana KCP
20.30 Vladimir Nikolov/Srđan Ivanović Undectet: Artistry In Broken Rhythm (Austrija/Bugarska/Holandija/Makedonija/Srbija) 
Luka Ignjatović – alt saksofon
Kristijan Mlačak – tenor sakjsofon
Bojan Cvetinov – bariton saksofon
Marko Đorđević – truba, fliglhorna
Jelena Vojvodić – francuska horna
Nemanja Zlatarev – trombon
Miloš Budimirović – tuba
Mihail Ivanov – bas
Marko Živadinović – harmonika
Vladimir Nikolov – klavir, kompozicije, aranžmani
Srđan Ivanović – bubnjevi, kompozicije

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program