Charles Tolliver

O pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka često se govori kao o zlatnoj eri džeza, pre nego što će početi dominacija fjužna u džezu, te rokenrola i popa na muzičkom tržištu. Mnogi džezeri iz tog doba više nisu među živima. Drugi su se penzionisali i mirno provode svoje pozne godine, dok malobrojni – poput legendarnih Roya Haynesa ili Herbieja Hancocka – i dalje aktivno snimaju albume i nastupaju širom sveta. Svaki susret s muzičarima koji su svojim radom obeležili to doba, zlata je vredna lekcija iz istorije džeza i prilika za autentičan vremeplov, kakvih će biti sve manje.

Šezdesetih je stasavao i trubač Charles Tolliver, jedan od tada mnogobrojnih mladića koji su se borili za svoje mesto pod suncem. Džez scena je bila izuzetno živa, a konkurencija strašna. Tolliver je uspeo da se nametne među muzičarima bliskim izdavačkoj kući Blue Note, te je već 1964. snimao sa Jackiejem McLeanom i ostvario svoj diskografski debi. Od tog trenutka nove saradnje ređale su se kao na traci – Andrew Hill, Roy Haynes, Max Roach, Horace Silver... svako ko je nešto vredeo u svetu hard-bapa, želeo je Tollivera na svom albumu.

Bilo je to pravo vreme za iskorak u vode lidera benda. Na albumu Paper Man, snimljenom 1968. godine, Tolliver je okupio krem tadašnje džez scene. U njegovom sastavu našli su se pijanista Herbie Hancock, basista Ron Carter (obojica u to vreme članovi legendarnog kvinteta Milesa Davisa), bubnjar Joe Chambers i saksofonista Gary Bartz, čije je vreme tek dolazilo. Na tragu tadašnje Blue Note estetike i pod snažnim uticajem Freddieja Hubbarda, ovaj je trubač snimio vrhunsko delo koje je verodostojno reprezentovalo tadašnju hard-bap eru. Međutim, album je izašao tek nekoliko godina kasnije, potom doživeo još jedno reizdanje 1975. godine, kada je fjužn već pokorio džez scenu i skrajnuo tradicionaliste u drugi plan.

Mnogo godina kasnije Tolliver je uspešno preživeo sve izazove koje donosi beskompromisno bavljenje džezom u njegovom izvornom obliku. Bilo da se radi o izdavačkom poduhvatu sa Strata-East Records sedamdesetih ili izvođenju muzike za big bendove koje mu je 2007. godine donelo i nominaciju za Gremi, Tolliver je dosledno pratio svoju viziju autora i lidera benda. Konačno, došao je u godine kada se – s punim pravom – osvrće na delo kojim je započeo karijeru. Pedesetogodišnjicu debi albuma Paper Man obeležava nizom koncerata na kojima izvodi originalan repertoar s ovog izdanja, te će ovom prilikom omogućiti i publici u Pančevu da doživi delić slavne džez istorije.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program