Dragan Ćalina

Pančevo daje izuzetan doprinos domaćoj džez sceni poslednjih par decenija. Muzičari poput Ivana Aleksijevića, Dušana Ivaniševića, Kristijana Mlačka, Ognjena Popovića, Filipa Krumesa i mnogih drugih, svojim sviračkim veštinama obogatili su zvuk Big Benda RTS-a, te niza autorskih i klupskih postava aktivnih i danas u Pančevu, Beogradu i širom Srbije. Njihovoj je afirmaciji pomogao kako sam Pančevački Jazz Festival, tako i brojni drugi festivali koji su od sredine dvehiljaditih počeli da oživljavaju džez život u našoj zemlji. Među nekolicinom mladih muzičara koji su tada zablistali na sceni bio je i pančevački pijanista Dragan Ćalina, koji je ubrzo postao omiljen među svojim kolegama i pažljivim pratiocima zbivanja na prestoničkim klupskim pozornicama.

Poput mnogih drugih muzičara svoje generacije, koji u to vreme nisu imali mogućnost fakultetskog džez obrazovanja u Srbiji, Ćalina je otišao u inostranstvo. Osam godina se školovao i radio u Amsterdamu, gde je strpljivo sticao nova znanja, muzička i životna iskustva. Za to vreme je u Srbiji stasavala nova generacija džezera predvođena sveprisutnima Lukom Ignjatovićem i Peđom Milutinovićem, koja će ne samo pokoriti klupsku scenu već i povesti srpski džez putem kreativnih autorskih projekata i bendova, u duhu strujanja na američkoj sceni 21. veka.

Kada se Ćalina vratio, sačekala ga je bolja situacija nego po odlasku iz Srbije. Stekli su se uslovi da, u društvu prijatelja i muzičara bliskih njegovom senzibilitetu, i sam zakorači u autorske vode i snimi prvi autorski album Circle. Uz već pomenute Ignjatovića na saksofonu i Milutinovića na bubnjevima, kvartetu se pridružio i kontrabasista Boris Šainović, te je tako kompletirana već poprilično uigrana postava, spremna da s lakoćom realizuje kreativnu viziju pijaniste.

Opisujući muziku na svom prvom autorskom albumu, Dragan Ćalina kaže kako mnogo polaže na straight-ahead stil i bi-bap, ali i sving, moderne kompozicije u neparnim ritmovima, pravoverni bluz, pa i nežnije teme. Među novim numerama je i jedna snimljena za animirani film o Nikoli Tesli. Pančevački pijanista polazi od dobro znane tradicije džeza, no u tim koordinatama pronalazi način da bude veoma raznovrstan, te da ostavi prostora vanserijskim solistima da povuku muziku ka uzbudljivim improvizacijama.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program