Little Rosies Kindergarten

Austrija zauzima specifično mesto na džez mapi Evrope. Od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada je Stari kontinent počeo ozbiljnije da hvata autorski korak s američkim džezom, najčešće se govorilo o muzičarima iz skandinavskih zemalja. Pa potom iz Francuske, Italije, Nemačke, Poljske... No, u poslednje dve-tri decenije i Austrijanci su izašli na dobar glas, u dobroj meri zahvaljujući izuzetnom obrazovnom sistemu i koncertnoj infrastrukturi. Poznato je da su mnogi srpski muzičari stekli (i još uvek stiču), svoje obrazovanje u Gracu, ali to je samo vrh ledenog brega. Pored kvalitetnog i inovativnog obrazovanja, Austrija je poznata po velikom broju festivala avangardnog i savremenog džeza, te je i tamošnja publika izuzetno obrazovana i dobro razume aktuelne tendencije na sceni. Konačno, tu su i državni programi za podršku koncertnoj aktivnosti austrijskih muzičara u inostranstvu.

Uzevši sve ovo u obzir, nije ni čudo da austrijska džez scena poslednjih desetak godina doživljava vrtoglav uspon, darujući koncertnim podijumima širom Evrope spektakularnu ponudu raznovrsnih i modernih, a uglavnom mladih džez sastava. Jedan od takvih je i ansambl Little Rosies Kindergarten, koji čini čak 13 članova u atipičnoj big bendovskoj formaciji. Ovaj sastav nema ni formalnog ni neformalnog lidera već svi komponuju i improvizuju na ravne časti. Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama, dok vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza.

Muzika za big bendove nije evoluirala samo od svoje najuspešnije ere tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, već i od prvih otvaranja ka roku i fjužnu sedamdesetih, sve do eklektičnih dvehiljaditih u kojima caruju veliki bendovi poput Fire!Orchestra i Orchestre National De Jazz, sastavi Johna Hollenbecka i mnogi drugi. Little Rosies Kindergarten uspešno se nadovezuju na ove tendencije, te u svom izrazu nalaze mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok. Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću uzduž i popreko, fluidno i bez grubih šavova, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku. Utoliko je i naziv benda, koji asocira na obdanište, višestruko indikativan. Little Rosies Kindergarten ne poštuju okoštala pravila, maštoviti su poput radoznale dece, a pride se i odlično zabavljaju. Savršena formula za muziku u duhu poodmaklog 21. veka.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program