MING kvartet

Pre više od pola veka Vokalni kvartet Predraga Ivanovića zasenio je tadašnju Jugoslaviju svojim veštim aranžmanima i kombinovanjem džeza, popa i šlagera, a ponajviše hitom „Pod sjajem zvezda” iz hit filma tog vremena Ljubav i moda. Ivanović je ušao u istorije džeza, popularne muzike i kulture ovih prostora, no sam koncept ovog sastava ostao je istorijski vezan za period u kome je nastao. Popularna muzika nastavila je svoj razvoj nekim drugim tokom, vokalni džez stavio je u prvi plan istaknute pevačice, a retro-šmek u maniru Henryja Mancinija i srodnih kompozitora ostao je – barem privremeno – u nekoj lepšoj i romantičnijoj prošlosti.

U aktuelnim godinama 21. veka, više nego ikad, globalna muzička scena okrenuta je revivalu svake vrste i reciklira svoje stare heroje i stilove. Džez kao žanr je još više zagledan u prošlost i formativne, prevratničke godine, kada su se rušile granice i postavljali temelji današnjeg postmodernog izraza. No, čak i u takvim okolnostima, format vokalnog kvarteta je mahom prošao „ispod radara” među globalnim žanrovskim trendseterima. Utoliko je kuriozitet da se baš u Srbiji pojavio takav ansambl, te da ga čine mlade muzičarke i muzičari koji tek prave prve ozbiljne korake na matičnoj sceni.

MING kvartet osnovan je prošle godine i – kao što se već pitate – nema ama baš nikakve veze s istoimenom slavnom kineskom dinastijom. Ovaj akronim nastao je od početnih slova imena njegovih članica (Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić, Gorica Šutić), dok je inicijatorka čitave ideje pijanistkinja Nevena Pejčić, koja je, uz vokalnu četvorku, okupila i kontrabasistu Davida Gegića, te bubnjara Aleksu Milijanovića. Koncept džez standarda u novim i originalnim aranžmanima okosnica je čitave istorije džeza, te naročito klupskih svirki i džem sešna, no MING kvartet ovom poduhvatu pristupa sa studioznošću karakterističnom za ambiciozne autorske projekte.

Dokaz je i činjenica da je bend započeo svoju muzičku odiseju ni manje ni više nego kompozicijom Waynea Shortera „Black Nile”, koja zauzima istaknuto mesto u njihovom repertoaru. No, čak i kada zahvataju s izvora bogate istorije, izvodeći klasike poput „Blue Skies” ili „On the Sunny Side of the Street”, MING kvartet donosi vešt aranžerski pristup i mladalački polet, koji čini da šmek starog Holivuda zvuči sasvim sveže i prijemčivo savremenom slušaocu.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program