Péter Rozsnyói

Mađarski pijanista Péter Rozsnyói prošao je uzoran, pedantan razvojni put na tamošnjoj veoma razvijenoj sceni džeza, završivši pritom školovanje na prestižnom konzervatorijumu Ferenc Liszt. Učestvovao je 2006. i 2007. na čuvenom Internacionalnom takmičenju za džez pijaniste u Montreu u Švajcarskoj, kao predstavnik svoje zemlje, da bi potom svirao s brojnim renomiranim lokalnim muzičarima i snimio nekoliko albuma. U svom autorskom izrazu opredelio se za klasičnu, pijanističku trio formaciju, te je paralelno s muzičkim putem u džezu izvodio i dela Johanna Sebastiana Bacha.

Péter Rozsnyói za svoju karijeru izabrao je samo naizgled jednostavniji put od onog kojim idu džez prevratnici i buntovnici. Bavljenje formom pijanističkog trija, utemeljenoj u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari poput Brada Mehldaua ili Torda Gustavsena, mač je s dve oštrice. Stilski je to sigurna luka i omiljeni džez format ne samo brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila već i onih koji ovakvu muziku doživljavaju kroz povremene odlaske na klupske večeri ili festivalske koncerte. S druge strane, i konkurencija je ogromna: ne mislimo samo na sadašnje muzičare već i na sve one koji su pisali istoriju ovog džez stila decenijama unazad.

Mađarski pijanista postavio je delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti. Opredelio se za lepotu u jednostavnosti, naspram (pre)ambiciozne harmonske kompleksnosti. U muzici koju komponuje i izvodi Rozsnyói, svaki je ton na svom mestu, pažljivo promišljen, naglašen i precizno odsviran. Njegov aranžerski stil utemeljen je u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka. Odatle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima, ne bi li se na vrhuncu, u pravom trenutku, vratio trio svirci i prepustio improvizatorsku palicu kolegama iz benda. Kada zađe u baladersko polje, delikatan je poput Evansa, a nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene upravo u fascinaciji Bachovom muzikom.

Péter Rozsnyói na svojim albumima i nastupima sažima esenciju stila za koji se odlučio, evocirajući istovremeno i atmosferu ozbiljnih koncertnih dvorana, zadimljenih klupskih scena, a naposletku i audiofilskog uživanja koje donosi posvećeno kućno slušanje muzike. Takav muzičar ima sve predispozicije da bude jedno od prijatnih festivalskih iznenađenja, u čijem će nastupu uživati ljubitelji slavne džez tradicije.

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program