Šesti festival tradicionalne muzike ETHNO.COM 2008

ETHNO.COM 2008 sa tematskim naslovom Nova stara gradska pesma posvećen je raznovrsnim oblicima varoškog muziciranja koji su se tokom prošlih stoleća uobličavali na prostoru Balkana i Srbije.

Nova stara gradska pesma - Varoška muzika Srbije i Balkana

19. i 20.09.2008.

B

osanski sevdah sublimira muzička forma sevdaline, merak južnosrbijanskog čaršijskog života oličen je u starim pesmama Vranja, Niša i Leskovca, boemština beogradske Skadarlije i dah centralnoevroske kulture provejava kroz žanr starogradskih pesama, ali i muziku Sefarda. Svi ovi varoški muzički izrazi i danas sa novom svežinom nalaze put do publike.ETHNO.COM 2008 sabira sva ta iskustva u spletu njihovih muzičkih raznovrsnosti.

SVILEN KONAC, Beograd, muzika stare Skadarlije 

Ansambl Svilen konac iz Beograda je već skoro trideset godina ljubiteljima starogradske muzike poznat sa mnogobrojnih festivala, televizijskih i radio nastupa. Višeglasnom interpretacijom u pratnji violine, klarineta, harmonike, kontrabasa i gitare, od samog osnivanja prezentuje starogradsku muziku. Početak rada ovog ansambla je, od osnivanja 70-ih godina, bio vezan za Skadarliju i, najpre, restoran „Tri šešira“, a potom Kuću Đure Jakšića. U to vreme muzički program u boemskim kafanama mogli su da izvode samo oni koji su položili audiciju kod čuvenog Đorđa Karaklajića. Nakon toga "Svilen konac" je skoro dvadeset godina nastupao u hotelu „Palas" u Beogradu. Sarađivali su sa najpoznatijim interpretatorima starogradske muzike: Dubrovkom Nešović, Krstom Petrovićem, Duškom Jakšićem, Merimom Njegomir, Cunetom Gojkovićem, Miletom Bogdanovićem i drugim. Do sada su snimili 10 albuma koji će ostati upamćeni po mnogim lepim pesmama: „Ciganka mi gatala na travi“, „Jesen u mom sokaku“, „Gospođica Violeta“ itd.Udruženje umetnika Srbije je ovom dodelilo „Estradnu nagradu Srbije“ u znak priznanja za dotadašnji rad i širenje muzičke kulture.

DRUŠTVO LJUBITELJA TAMBURE, ANSAMBL ZORULE, Novi Sad

Osmočlani standardni tamburaški sastav Zorule je danas jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tamburaških ansambala u Vojvodini. Osnovao ga je i po svom imenu nazvao vođa ansambla primaš Zoran Bugarski Brica u martu 1995. godine. Uspeh ovog ansambla obezbeđuje u prvom redu veoma široki repertoar koji obuhvata pored poznatih tamburaških numera i kompozicije starogradske, klasične, evergrin, pop pa čak i rok muzike.

SHIORA U’TFILA, Beograd, muzika Sefarda

Po zamisli osnivača, pevača i svirača na instrumentu pod nazivom ud, Ašera Alkalaja (Stefan Sablić), Shiora u'tfila je multietnički i multikonfesionalni bend. Njegova muzika crpi inspiraciju u raznovrsnosti i bogatstvu jevrejsko-španskog, otomansko-turskog i balkanskog muzičkog idioma. Shira u'tfila bend je do sada izdao četiri CDa, gostovao u mnogo zemalja i sarađivao na raznovrsnim projektima u okviru kojih je plasirana sefardska muzika Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Bend strastveno čuva tzv. klasična sefardska muzička znanja, ali je takođe sklon eksperimentisanju u njihovoj fuziji sa drugim muzičkim tradicijama. Specifičan zvuk ovog benda donosi moderan zaokret istorijskom nasleđu.

ECHO, Sarajevo, sevdalinke

Grupa Echo osnovana je u avgustu 2006. godine, a broji sedam članova. Članovi grupe su studenti Univerziteta u Sarajevu, odnosno Muzičke akademije u Sarajevu koji sviraju saz, violinu, klarinet, klavijature, gitare, bas i bubanj. Grupa se bavi obradom etno muzike sa Balkana, sa težištem na etno muzici Bosne i Hercegovine. Cilj grupe je prezentacija i afirmacija etno muzike u okviru novijih muzičkih izraza i sa novim aranžmanima. Grupa Echo je ostvarila mnogo nastupa i nekoliko samostalnih koncerata u okviru brojnih manifestacija od kojih su značajniji: samostalni koncert održan u junu 2007. godine u okviru „Novogradskih dana kulture“ Opštine Novi Grad, koncerti na manifestaciji „Baščaršijske noći“– „Da se ne zaboravi“ 2006. i 2007. godine, nastup na otvorenju „19 Sajma knjige i učila u Sarajevu“, koncert na festivalu Univerziteta Mehmet Akif Ersoy 2008. godine u Burduru (Turska) i drugi.

 

SNEŽANA SAPSIĆ I GRUPA NAISSA, Niš, varoška muzika jugoistočne Srbije

Snežana Spasić je naša poznata interpretatorka tradicionalne muzike Južne Srbije. Rodom iz Pirota ona je odmalena učila melodije i specifičnu vokalnu interpretaciju ovog podneblja. Do sada je nastupala samostalno ali i sa mnogim poznatim umetnicima. Posebno je uspešna njena saradnja sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim. Manje je poznato da je ona interpretirala pesmu Ću ti umram, nane u filmu Zona Zamfirova. Već nekoliko godina nastupa aktivno sa bendom Naissa čiji su članovi profesionalni muzičari koji sviraju na tradicionalnim instrumentima centralnog Balkana.

 

Program

19.09.2008. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Otvaranje izložbe gradske nošnje Centralne Srbije, Južne Srbije i Vojvodine, autor Dejan Trifunović

19.09.2008. u 19.30h Foaje Kulturnog centra

Čija je gradska pesma? Prožimanje seoske i varoške tradicionalne muzike, etnomuzikološko predavanje, dr Nice Fracile

19.09.2008. u 21.00h Dvorana Kulturnog centra

Svilen konac, Beograd, muzika stare Skadarlije

Društvo ljubitelja tambure, Ansambl Zorule, Novi Sad, vojvodjanske varoške pesme

20. 09. 2008. u 21.00h Dvorana Kulturnog centra

Shiora u’tfila, Beograd, muzika Sefarda

Echo, Sarajevo, sevdalinke

Snežana Spasić i grupa Naissa, Niš, varoška muzika jugoistočne Srbije

 

Galerija fotografija

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.