Sedmi festival tradicionalne muzike ETHNO.COM 2009

Tema sedmog ETHNO.COM festivala Žena u svetu etna - Žene u tradicionalnoj muzickoj kulturi Srbije usmerena je na razmatranje načina prezentovanja ženskog polnog identiteta u tradicionalnoj kulturi na ovim prostorima, u muzickim žanrovima nekadašnjeg i savremenog „etno sveta”.

Žena u svetu etna - Žene u tradicionalnoj muzičkoj kulturi Srbije

28 i 29. 08.2009.

P

oznato je da instrumentalna muzička praksa u patrijarhalnoj kulturi Balkana i Srbije nije bila svojstvena ženama, vec su one mahom bile nosioci vokalnog muzičkog izraza. Ova generalna podela je preneta i na savremeno izvodaštvo, jer su žene instrumentalni solisti zastupljene na world music sceni u veoma malom broju. Sa druge strane, načini prezentovanja ženskog polnog identiteta u izvođaštvu tradicionalne muzike mogu biti veoma raznovrsni: dok pojedine izvođačice zadržavaju tradicionalne koncepte ženske performativnosti, druge tragaju za originalnim načinima ispoljavanja ženskog scenskog identiteta.

GRUPA PEVAČICA KOLA SRPSKIH SESTARA IZ PRIZRENA  

"Kolo srpskih sestara" je u Prizrenu osnovano 1922. godine. Ovo žensko udruženje je nastalo pod okriljem Srpske pravoslavne crkve u cilju sprovođenja organizovanog humanitarnog rada. Nakon Drugog svetskog rata, u izmenjenim socijalno-ideološkim uslovima „Kolo srpskih sestara” prestaje sa radom sve do 1993. godine, kada ratovi na tlu bivše Jugoslavije ponovo aktuelizuju potrebu za intenzivnim humanitarnim aktivnostima. Posle 1999. godine, „Kolo srpskih sestara” iz Prizrena aktivno je u Beogradu, Nišu, ali i na Brezovici u Metohiji.

Grupa pevačica „Kola srpskih sestara” iz Prizrena je spontano oformljena pre nekoliko godina u toku pokloničkih putovanja sestrinstva po manastirima i crkvama širom zemlje. Osnovni repertoar koji grupa neguje je sačinjen iz bisera starogradskih prizrenskih pesama, a u cilju očuvanja tradicionalne muzičke prakse ovog pozno srednjovekovnog, kako bi njegovi žitelji rekli, carkog grada. Grupa pevačica aktivno nastupa u okviru svih proslava njihovog sestrinstva, a nastupala je i na koncertu pod nazivom Multikulturni Beograd, koji je održan juna meseca 2009. godine u organizaciji Srpskog etnomuzikološkog društva.

BOJANA NIKOLIĆ I DAR

Bojana Nikolić, rođena 1984. godine, apsolvent je odseka za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Diplomirala je na odseku za Srpsko tradicionalno pevanje i sviranje u SMŠ. „Mokranjac” u Beogradu. Više od deset godina profesionalno se bavi pevanjem. Učestvovala je na preko dvesta koncerata u zemlji i inostranstvu (Amerika, Kanada, Meksiko, Luksemburg, Belgija, Holandija, Francuska, Kina, Indija, Italija). Sarađivala je sa mnogim eminentnim muzičarima i grupama koji se bave muzikom Balkana, kao što su: Sanja Ilić i Balkanika, Teodosi Spasov, Slobodan Trkulja, Ognjen Popović i Prijatelji, Dragan Milenković i Hazari, grupa Teodulija, Brankica Vasić - Vasilisa, Vasil Hadžimanov, Goran Milošević, Miloš Nikolić i dr. Diskografska izdanja na kojima je učestvovala su: S kolena na koleno (2003), Balkan Koncept (2004), Trojanac (2005), Carski Drum (2006), Serbian ethno sound I & II" (2004. i 2005), Biber (2004) i dr. Krajem 2008. godine Bojana Nikolić osniva grupu Dar sa kojom interpretira srpske i balkanske, seoske i gradske tradicionalne pesame. Na repertoaru grupe su pesme i kola iz svih krajeva Srbije – Vojvodine, Šumadije, Kosova i Metohije, istočne i zapadne Srbije, kao i pesme sa prostora bivše Jugoslavije, Bugarske, Grčke i Rumunije. Članovi grupe su visoko obrazovani muzičari koji se dugi niz godina bave ovom vrstom muzike. Odabrane tradicionalne numere izvode u različitim aranžmanima koji ne narušavaju osnovnu melodiju pesama i kola. Kombinacijom glasa, duvačkih instrumenata (frula, gajde, kaval, dvojnice, okarina i klarinet koje svira Nenad Nikolić), klasične gitare (Marko Aleksić) i udaraljki (goč, tarabuka, đembe, daire i šuške koje svira Aleksandar Radulović), Dar daje mladalačku svežinu tradicionalnim pesmama, čemu posebno doprinosi vizuelno-scenska pojava Bojane Nikolić.

SVETLANA SPAJIĆ, POSVETA ZALAZEĆEM SUNCU

Svetlana Spajić već osamnaest godina proučava staro izvorno pevanje i usmenim putem usvaja različite tradicionalne pevačke i izražajne idiome specifičnog srpskog i balkanskog netemperovanog a capella pevanja jedinstvenih vokalnih tehnika i ornamentacija. Učili su je najbolji izvorni pevači na terenu, a sarađivala je sa mnogim poznatim muzičarima, kao što su Yanka Rupkina, Domna Samiou, Hronis Aidonidis, Ksanthipi Karathanassi, Stella Chiweshe, Fatbarda Brahimi, Ihsan Ozgen, Boban Marković, Boris Kovač, te konceptualna umetnica Marina Abramović.

Objavila je album Živa voda (2000) kao duet "Drina" s pevačicom Minjom Nikolić, te album Žegar živi (2008) kao proizvod dugogodišnjeg istraživanja tradicionalnog pevanja u hrvatskom selu srpske manjine Žegaru, a u saradnji s engleskim muzičarem Andrewom Cronshawom. Ovaj se muzički projekat već smatra veoma bitnim projektom očuvanja muzičke baštine na prostoru bivše Jugoslavije. Dobio je prestižne recenzije u mnogim britanskim i evropskim glasilima. Ove godine, Svetlana Spajić je s međunarodnim timom u sastavu Andrew Cronshaw, Tigran Aleksanyian, Ian Blake nastupala na WOMAD festivalu u Velikoj Britaniji, a jedan od koncerata uživo je prenosio BBC.

 

STANKA NINKOV, TRIO PANONSKI BISER

Stanka Ninkov je rođena 1981. godine u Vrbasu. Na inicijativu oca u šestoj godini je počela da svira tamburu. Prva sviračka iskustva i afirmacije izvođačkog umeća stiče u brojnim kulturno-umetničkim društvima, koja će bitno uticati na razvoj njene karijere. 1997. godine uplovljava u kompozitorske vode. Njene kompozicije Zima u Bačkoj i Salaši prezentovane su na festivalu „Zlatne vojvodjanske žice”. 2005. godine na istom festivalu učestvuje sa pesmom Tamburaši svirajte. Iste godine osniva tamburaški trio koji će narednih godina održati više koncerata i prezentovati instrumentalnu muziku Vojvodine i Balkana. Kao kompozitor instrumentalne muzike i solista 2007. godine za radio-televiziju Vojvodine snima pet autorskih kola, a godinu dana kasnije i svoj prvi CD za produkcijsku kuću „Vojvodina music”. Trio „Panonski biser” je specifičan po svom sastavu (bas prim, kontra i tamburaški bas), ali i po izboru melodija netipičnih za tamburašku muziku. Zahvaljujući harizmatičnoj pojavi Stanke Ninkov i njenom virtuoznom izvođaštvu, „Panonski biser” predstavlja kuriozitet na muzičkoj sceni Vojvodine.

 

 

Program

28.08.2009. u 18.30h Foaje Kulturnog centra

Otvaranje festivala

Otvaranje izložbe rucnih radova žena iz Prizrena i njegove okoline

28.08.2009. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Tribina Žene u tradicionalnoj kulturi Srbije

Učesnici: Sanja Ranković - etnomuzikolog,  Karalejić Olgica - violinistkinja i profesor solfeđa,  Miroslava Malešević - etnolog,  Zorica Ivanović - antropolog

Moderator: Ildiko Erdei, antropolog

28.08.2009. u 21.00h Plato ispred Kultrunog centra

Grupa pevačica Kola srpskih sestara iz Prizrena

Bojana Nikolić i Dar

29. 08.2009. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Etnomuzikološko predavanje: dr Ana Hofman, Srbija/Slovenija

29. 08.2009. u 21.00h Plato ispred Kultrunog centra

Svetlana Spajic Posveta zalazecem suncu

Stanka Ninkov, Trio „Panonski biser”

 

Galerija fotografija

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.