Osmi festival tradicionalne muzike ETHNO.COM 2010

Tema osmog festivala ETHNO.COM 2010. Panonski muzički dentitet(i) biće posvećena pitanjima određenja samosvojnosti muzičkih praksi pojedinih naroda koji žive na teritoriji Panonske nizije i stepenu njihovih uzajamnih prožimanja.

Panonski muzički identitet(i)

27 i 28. 08.2010.

D

a li izrazitа multietnička područja karakteriše postojanje izrazito različitih muzičkih tradicija? U kom stepenu se one prožimaju? Kakav stav o ovim pitanjima imaju etnomuzikolozi, a sa druge strane, kako "panonski" repertoar doživljavaju izvođači i publika?

BALADA O IZGUBLJENOM INSTRUMENTU, GAJDAŠ MAKSIM MUDRINIĆ I PRIJATELJI, Sivac 

Vrstan instrumentalista Maksim Mudrinić je jedan od poslednjih gajdaša u Vojvodini. Gajdašku karijeru započinje u Sivcu svirajući u lokalnom kulturno-umetničkom društvu, ali i na narodnim svetkovinama. Maksim je danas poznati vojvođanski gajdaš koji ne samo da svira širom regiona, već i koji svoje znanje prenosi mnogobrojnim učenicima, čuvajući gajdašku svirku od zaborava. Performans Balada o izgubljenom instrumentu predstavlja njegov autorski projekat. U ovom igrokazu prepunom muzike i priče o nekadašnjem paorskom životu, pridružiće mu se Đorđe Lačuški i Jovan Paul.

ROSIČKA, SLOVAČKI NARODNI ORKESTAR, Kovačica

Narodni orkestar pri Domu kulture Kovačica osnovala je davne 1960. godine grupa muzičara i umetnika u cilju negovanja i promovisanja slovačke narodne muzike. Neprekidnim radom, zvucima svojih instrumenata i pesmom, orkestar do današnjih dana čuva slovački etnički identitet, običaje i kulturu. Pod imenom „Rosička”, koje je dobio po narodnoj pesmi Pada, pada, rosička, orkestar deluje već više od trideset pet godina, tačnije od 1974. godine. Za svoje autentične muzičke interpretacije slovačkih melodija, „Rosička” crpi inspiraciju iz muzičkih bogatstava prostrane Panonske nizije. Dugogodišnje istrajno umetničko stvaralaštvo ovog orkestra primetili su mnogi, o čemu svedoči čitav niz odlikovanja.

 

TRADITIONAL ORCHESTRA, KVARTET CIMBALISTE MIRČE ERDELJANUA, Rumunija

Mirča Erdeljanu (Mircea Ardeleanu) je poznati, virtuozni rumunski cimbalista koji decenijama gradi uspešnu karijeru širom regiona. Nastupao je sa gotovo svim poznatim narodnim umetnicima, ne samo u Rumuniji već i u Srbiji i Bugarskoj. Čest je gost na koncertima frulaša Bore Dugića, a nastupao je i sa Narodnim orkestrom RTV Novi Sad. Njegov kvartet Traditional Orchestra, koji čine cimbalo, kontrabas, kontra i panova frula, posvećen je promovisanju rumunske narodne muzike.

BOTOŠKA TAMBURICA, SRPSKO-ROMSKA TAMBURAŠKA SEOSKA BANDA, Botoš

Ansambl „Botoška tamburica” predstavlja pravu banatsku seosku tamburašku bandu koja gotovo u istom sastavu nastupa već više od 20 godina. Pored stalnog angažmana u botoškom hotelu koji su imali tokom 1990-ih godina, nastupali su i nastupaju na svim lokalnim svetkovinama, kao što su svadbe, krštenja, slave, a u ne tako davnoj prošlosti i ispraćaji regruta u vojsku. Sviraju prvenstveno u Botošu (Botoš je selo nadomak Zrenjanina), a po pozivu i u okolnim mestima. Članovi bande su Srbi i Romi, te ansambl izvodi širok repertoar koji uključuje i romske pesme, naročito novokompnovane romske šlagere.

 

PRVI BRAK. HRVATSKO-MAĐARSKA TAMBURAŠKA BANDA, Sremska Mitrovica

Tamburaški ansambl „Prvi brak” je aktivan punih 6 godina u sastavu koji se samo neznatno menjao. Ansabl nastupa u okviru mađarskog i hrvatskog kulturno-umetničkog društva u Sremskoj Mitrovici, ali i samostalno. Kako napominje basista Ivica Šimonji, „Prvi brak” izvodi kompozicije iz svih krajeva bivše SFRJ, ali njihovu specijalnost predstavljaju hrvatske pesme i mađarske šansone. Takođe, „Prvi brak” izvodi širok dijapazon zabavnih kompozicija (Balašević, Azra, Crvena jabuka) koje, poslednjih decenija, sve češće nalaze mesta u repertoaru „panonskih” tamburaša. Ansambl trenutno ima stalan angažman u gradu Brčko (BiH).

 

Program

27.08.2010.  u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Etnomuzikološko predavanje: Rastko Jakovljević, Muzika za ovce, Tita i Miloševića: Fragmenti gajdaške tradicije u Vojvodini

27.08.2010. u 21.00h Plato ispred Kultrunog centra

Balada o izgubljenom instrumentu, Gajdaš Maksim Mudrinić i prijatelji, Sivac

Rosička, Slovački narodni orkestar, Kovačica

Traditional Orchestra, Kvartet cimbaliste Mirče Erdeljanua, Rumunija

28.08.2010. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Etnomuzikološko predavanje: Zdravko Ranisavljević, Tamburaši u Vojvodini

28.08.2010. u 21.00h Plato ispred Kultrunog centra

Botoška tamburica, srpsko-romska tamburaška seoska banda, Botoš

Prvi brak. hrvatsko-mađarska tamburaška banda, Sremska Mitrovica

 

Galerija fotografija

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.