Deveti festival tradicionalne muzike ETHNO.COM 2011

Romi predstavljaju marginalizovanu etničku grupu koja je stolećima učestvovala u kreiranju i prenošenju pevačke i, u većoj meri, sviračke tradicionalne prakse u Srbiji.

Nevidljivi svirači: Romi i muzika u tradicionalnoj kulturi Srbije

26.08.2011.

U

javnosti se, međutim, često prenebregava ne samo značajna uloga, već i samo prisustvo Roma u lokalnim muzičkim praksama širom zemlje. Iako su ovi talentovani i strastveni izvođači često glavni protagonisti centralnih muzičkih događanja u okviru raznih festivala tradicionalne muzike, oni su, gotovo po pravilu „nevidljivi“ u okviru zvaničnih festivalskih narativa. Cilj festivala ETHNO.COM 2011 jeste da Rome ne samo učini neposredno „vidljivima“, već da ih postavi u centar festivalskog zbivanja i da publici predstavi paradigme savremenog romskog muziciranja.

Miladin Čolaković 

Miladin Čolaković je 1991. godine diplomirao na Katedri za filmsku i televizijsku kameru Fakulteta dramskih umetnosti, gde danas radi kao redovni profesor za predmete filmska kamera i fotografija. Njegov bogat i raznovrstan opus čine radovi u oblastima dokumentarne, likovne i propagandne fotografije, muzičkih spotova, eksperimentalnih, namenskih i igranih filmova i raznih televizijskih formi. Dugogodišnji segment interesovnja Miladina Čolakovića, koji je ostao sakriven od šire javnosti, predstavlja dokumentovanje romskog života fotografskom kamerom. U okviru predavanja čiji naslov sumblimira suštinu romske svakodnevice, Miladin Čolaković će sa publikom podeliti svoja bogata iskustva u komunikaciji sa Romima i predstaviti neke od velikog broja načinjenih fotografija.

Dragan Ristić, Romska muzika kao deo mejnstrim kulture

Frontmen grupe „Kal” Dragan Ristić je završio Studije filma i medija na Fakultetu dramskih umetnosti. Kao pripadnik romske etničke zajednice, kroz svoju muziku, ali i kroz mnoge politički angažovane javne nastupe, Dragan Ristić se aktivno bori protiv marginalizacije svog naroda. U okviru predavanja Romska muzika kao deo mejnstrim kulture, Dragan Ristić će predstaviti najznačajnije predstavnike romske muzike od Đanga Rajnharta do Gogolj Bordela, a potom ukazati na značaj i poziciju ove muzike u mejnstrim kulturi.

 

Tamburaški orkestar Branka Jovanovića Baka, Beč/Boljevci

Bas primaš Branko Jovanović Bako je, iako veoma mlad, jedan od najvirtuoznijih svirača na tamburi koji svojim bravuroznim interpretacijama i zanimljivim harmonskim bojenjem poznatih melodija starogradske i romske muzike pomera granice savremenog tamburaštva u Srbiji. Široj i stručnoj javnosti je poznat tek od nastupa na svetskom festivalu tamburaša – Tamburica festu u Deronjama 2010. godine, gde je osvojio nagradu za najboljeg bas primaša. Bakov stalni petoćlani tamburaški sastav čine njegovi sunarodnici Romi, što nedvosmisleno određuje zvučne kvalitete njihove tamburaške interpretacije.

Bleh orkestar Kristijana Azirovića, Bojnik

Orkestar Kristijana Azirovića iz Bojnika je jedan od najperspektivnijih trubačkih orkestara mlađe generacije sa juga Srbije. Čine ga momci koji su svirački stasavali uz svoje očeve, takodje muzičare. Uz klasičan repertoar jugoistočne Srbije, orkestar Kristijana Azirovića izvodi mnoga dela klasične muzike u aranžmanskim rešenjima profesora trube Maksuta Maksutovića. Višestruki je pobednik predtakmičenja trubača u Surdulici, kao i dvostruki pobednik Guče u kategoriji omladinskih orkestara.

 

Grupa Kal

Kal je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari nazivaju ROCK’N’ROMA. Od 2006. godine, kada su otpočeli svoju karijeru odsvirali su preko 400 koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Na američkoj turneji 2008. godine u okviru koje su odsvirali 45 koncerata, ostvarili su saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija Gogolj Bordelom. Producent njihova oba albuma je Majk Nilsen poznat po saradnji sa velikim svetskim muzičkim zvezdama poput sastava Cure ili Jamiroquai.

 

 

Program

26.08.2011.  u 19.00h Foaje Kulturnog centra

O Romskoj kulturi:

Miladin Čolaković, Sada i ovde. Romska kultura kroz objektiv Miladina Čolakovića

Dragan Ristić, Romska muzika kao deo mejnstrim kulture

26.08.2011. u 21.00h Plato ispred Kultrunog centra

Tamburaški orkestar Branka Jovanovića Baka, Beč/Boljevci

Bleh orkestar Kristijana Azirovića, Bojnik

Grupa Kal, Beograd

 

Galerija fotografija

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.