Deseti festival tradicionalne muzike ETHNO.COM 2012

Tradicionalna narodna muzika Srbije je uobličavana vekovima na kulturnom prostoru koji je zahvaljujući specifičnim geopolitičkim okolnostima neprekidno gravitirao između Istoka i Zapada.

Tradicionalna Muzika Srbije: Između Istoka i Zapada

31.08 i 01.09. 2012.

C

ilj festivala ETHNO.COM 2012 je da publici neposredno predstavi šarolikost i bogatstvo muzičko-foklornih formi Srbije sa neophodnim uključivanjem savremenih, autorizovanih pristupa tradicionalnoj muzici. Publici će biti predstavljeni različiti izvođački stilovi koji neposredno gravitiraju zvučnim paradigmama Istoka, odnosno Zapada.

Rastko Jakovljević 

Etnomuzikolog Rastko Jakovljević je rođen u Pančevu 1981. godine. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2007. godine sa radom Elektrofolklor: arhetipsko muzičko mišljenje u tehnomuzici, a doktorirao na Univerzitetu u Daramu (Velika Britanija) 2012. godine sa temom Marginalnost i kulturni identiteti: Lociranje gajdaške muzike u Srbiji. Objavljivao je u brojnim naučnim i stručnim publikacijama. Ovo mu je prva knjiga.

Irina Cvijanović

Irina Cvijanović je doktorantkinja na Internacionalnom programu Studije performansa i medija na Univerzitetu Johanes Gutenberg u Majncu. Oblasti njenih interesovanja su elektronska muzika, studije performansa, studije popularne kulture, teorije novih medija i digitalne kulture.

 

Vasil Hadžimanov band

Vasil Hadžimanov je jedan od najpoznatijih džez muzičara sa ovih prostora. Diplomirao je na odseku za klavir i kompoziciju na Berkli koledžu u Bostonu i nakon toga ostvario zapaženu karijeru sa svojim Vasil Hadžimanov bendom i paralelnim muziciranjem u još nekoliko različitih muzičkih atrakcija (Darkwood Dub od 2008. godine). Ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih narodnih ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, world music) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup ne samo džezu, već i interpretacijama tradicionalne muzike.

Ivan Čolović

Ivan Čolović je roden 1938. u Beogradu. Diplomirao (1961) i magistrirao (1974) je na Filološkom, a doktorirao (1983) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osnivač je i urednik (1971), a od 1989. godine i izdavač serije knjiga „Biblioteka XX vek”. Objavljuje članke, eseje i studije o raznim temama etnologije i političke antropologije. Njegove najpoznatije knjige su: Divlja knjizevnost, Etnolingvisticko proučavanje paraliterature (1985), Bordel ratnika. Folklor, politika i rat (1993), Politika simbola. Ogledi iz političke antropologije (1997), Etno. Priče o muzici sveta na Internetu (2006) i Balkan – teror kulture (2008). Neke njegove knjige prevedene su na engleski, francuski, nemački, italijanski, poljski i grčki jezik. Dobio je nekoliko priznanja, među njima „Herderovu nagradu” (2000), orden viteza Legije časti (2001) i zvanje počasnog doktora Varšavskog univerziteta (2010).

 

Divna Ljubojević i Melodi

Divna Ljubojević je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Novom Sadu na odseku za opštu muzičku pedagogiju. Od desete godine uči pojanje u pevnici manastira Vavedenje u Beogradu. Dirigovanjem se bavi već 23 godine, najpre u pevačkom društvu „Mokranjac”, a zatim u Prvom beogradskom pevačkom društvu. Hor i studio za duhovnu muziku „Melodi” je osnovala 1991. godine sa grupom prijatelja i sa njima radi kao dirigent i solista već 20 godina. Divna i ansambl „Melodi” su do sada održali preko 600 koncerata u Srbiji i širom sveta sa velikim uspehom i brojnim pohvalnim recenzijama, komentarima i priznanjima.

Pavle Aksentijević i grupa „Zapis”, Beograd

Dragoslav Pavle Aksentijević je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, a pored slikarstva bavi se crkvenom i narodnom muzikom – srpskom i vizantijskom. Koncetima u Beogradu, Ohridu, Dubrobniku i Negotinu, kao i brojnim gostovanjima u gradovima Francuske, Austije, Nemačke, Grčke, Rusije, Finske, Mađarske i Amerike, Pavle Aksentijević je u velikoj meri doprineo očuvanju i predstavljanju srpske i vizantijske muzičke zaostavštine.

Na festivalu ETHNO.COM 2012 Pavle Aksentijević i grupa ”Zapis” izvodiće tradicionalne melodije sa ovih prostora koje su aranžirane u duhu gradske muzike iz doba poznog srednjeg veka.

 

Program

31.08.2012.  u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Promocija knjige Rastka Jakovljevića World music u Srbiji. Tradicije, poreklo, razvoj (Muzička omladina Srbije, 2011)

Govore: Irina Cvijanović i autor

31.08.2012. u 21.00h Letnja Pozornica Kultrunog centra

Vasil Hadžimanov band

01.09.2012.  u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Antropološko predavanje:

Ivan Čolović: Istok i Zapad u govoru o srpskoj etno muzici

01.09.2012. u 21.00h Letnja Pozornica Kultrunog centra

Divna Ljubojević i MELODI

Pavle Aksentijević i ZAPIS

 

Galerija fotografija

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.