11th World Music Festival 2013

Ethno.com festival od 2013. godine pravi zaokret u programskom konceptu. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda.

27. i 28. septembar 2013.

F

estival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanje civilizovanog gradjanskog društva. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima daje dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura.

U sklopu pratećih programa ovogodišnjeg festivala ETHNO.COM biće predstavljen aktuelan 23. broj magazina „Etnoumlje” i specijalno izdanje magazina – publikacija „World music u Srbiji - prvih 30 godina”.

World music magazin „Etnoumlje” je pokrenut 2007. godine. Izdavač je NVO „World music asocijacija Srbije”. Magazin se bavi afirmacijom domaćih world music umetnika i sastava, popularizacijom world music scene u Srbiji, kritikom, teorijom, estetikom i istorijom world music. Govoriće urednica Marija Vitas i Oliver Đorđević, u ime izdavača.

 

„Neven” – Tamburaški orkestar MŠ „Jovan Bandur” Pančevo

Tamburaški orkestar MŠ „Jovan Bandur” Pančevo osnovan je 2000. godine pod rukovodstvom prof. Budimira Stojanovića. Orekstar konstantno postiže najbolje rezultate na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Januara 2013. godine rad sa orkestrom preuzima prof. Mihajlo Jović i na 57. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije osvaja prvu nagradu, što je jedan od najvećih uspeha ovog ansambla. Kroz ovaj orkestar je do sada prošlo nekoliko generacija učenika, od kojih su mnogi završili umetničke i druge fakultete, a neki su postali profesori muzike i vrhunski solisti. Pored klasične umetničke muzike, orkestar neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije. Dirigent orkestra je profesor Mihajlo Jović.

 

Amin i Hamza kvartet (Tunis, Indija, Švajcarska, Srbija), Dva brata, jedna strast 

BAIJU BAT violina

Daleko od muzičkih stereotipa, dva brata iz Tunisa visoko podižu svoje instrumente kao otvoreni poziv na putovanja i snove u svetu u kojem su ukinute granice i geografske barijere...

Odrasli u atmosferi orijentalne muzike Tunisa, Amin i Hamza su otvorili svoje duše i srca za zvuke koji dolaze iz celog sveta. To ih je navelo da razviju originalan stil zasnovan na karakteristikama orijentalne muzike (makam i improvizacija) donoseći dinamičnu ekspresiju uz izvanredno poznavanje i korišćenje svojih instrumenata.

Njihova muzika je večna potraga za novim izrazom u stalnom mešanju različitih muzičkih kulturnih uticaja.

Amina i Hamzu smatraju liderima savremene muzičke kulturne revolucije u Tunisu. U stalnoj potrazi za razvitkom muzičkog jezika, reflektujući raznolikosti tuniţanskog nasleđa, oni razbijaju monotoniju svete tradicije da bi otvorili put ka inovaciji koja predvodi kulturnu revoluciju, koju postrevolucionarni Tunis zapravo živi.

Amin i Hamza su predvodili mnoge projekte u koje su bili uključeni muzičari iz celog sveta i različitih muzičkih tradicija, što ih dovodi do nastupa širom sveta na mnogim prestiţnim scenama i festivalima, kao što su: BBC međunarodni svetski festival, Kenedi centar u Vašingtonu, Festival arapske muzike iz Montreala, Kairo opera, Tunis Medina festivala, Jordana Jarach festival, Carthage Festival; Jazz à Carthage; Fierra Mediterranea (Spain); Oriental music festival ( Denmark), Cully Jazz festival (Switzerland), Moldavija, Srbija, Mađarska, Nemačka, Belgija ..... Na svom nastupu u okviru Ethno.com festivala pod nazivom „Večno putovanje”, Amin i Hamza će predstaviti svestranog indijsko-švajcarskog violinistu Baiju Bhatta i srpskog perkusionistu Gorana Miloševića. Do sada su snimili sedam CD izdanja.

 

Ethno.com Project Band

VLADIMIR NIKIĆ bas, harmonika PAPA NIK perkusije BOJAN IVKOVIĆ perkusije ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ gitara

 

Divanhana (Bosna i Hercegovina)

LEILA ĆATIĆ vokal NEDŽAD MUŠOVIĆ accordion NEVEN TUNJIĆ piano & arrangements AZUR IMAMOVIĆ bas gitara DANIJEL ČONDRIĆ gitara RIFET ČAMDŽIĆ bubnjevi IRFAN TAHIROVIĆ perkusije

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazza, popa i klasične muzike 20. veka. Namera benda Divanhana je negovanje i prezentacija ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionale muzike zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku.

Divanhanu je osnovala grupa mladih studenata sa Muzičke Akademije u Sarajevu početkom 2009. godine, te na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine debituju već u oktobru iste godine kada snimaju prva dva singla, pesme „Zaplakala Šećer Đula” i „Razbolje se sultan Sulejmane”.

Pesme nailaze na pozitivnu reakciju publike te bend za kratko vreme postaje izuzetno popularan. Vođeni pozitivnim reakcijama, kritikama te velikim brojem koncerata, odlučuju da snime svoj prvi CD.

Debitantski CD pod nazivom DERT snimaju u februaru 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku (Nemačka), u saradnji sa jednim od najpriznatijih evropskih producenata world musica Walterom Quintusom.

U poslednjih godinu dana grupa je napravila dve ozbiljne evropske turneje, nastupala je na WOMEX-u i sarađivala sa brojnim muzičarima, poput gitariste Sanela Redtića, pevačice Svetlane Spajić, pijaniste Livia Minafre i drugih.

 

Shira U’tfila (Srbija, Indija), Sefardska muzika Balkana i Severne Afrike

STEFAN SABLIĆ vokal, ud FILIP KRUMES violina SINAN AĆIFOVIĆ klarinet SRĐAN ĐORĐEVIĆ kontrabas AKASH BHATT darabuka, bendir

Divna Ljubojević je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Novom Sadu na odseku za opštu muzičku pedagogiju. Od desete godine uči pojanje u pevnici manastira Vavedenje u Beogradu. Dirigovanjem se bavi već 23 godine, najpre u pevačkom društvu „Mokranjac”, a zatim u Prvom beogradskom pevačkom društvu. Hor i studio za duhovnu muziku „Melodi” je osnovala 1991. godine sa grupom prijatelja i sa njima radi kao dirigent i solista već 20 godina. Divna i ansambl „Melodi” su do sada održali preko 600 koncerata u Srbiji i širom sveta sa velikim uspehom i brojnim pohvalnim recenzijama, komentarima i priznanjima.

 

Program

27.09.2013. u 17.00h Foaje Kulturnog centra

Otvaranje festivala

27.09.2013. u 17.30h Foaje Kulturnog centra

10 godina Ethno.com-a

Predavač: dr. Selena Rakočević

27.09.2013. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Prezantacija magazina „Etnoumlje“

27.09.2013. u 20.00h Scena Kulturnog centra

„Neven” –Tamburaški orkestar M.Š. „Jovan Bandur” Panĉevo

27.09.2013. u 20.20h Scena Kulturnog centra

Amin i Hamza kvartet (Tunis, Indija, Švajcarska, Srbija)

Dva brata, jedna strast

27.09.2013. u 21.30h Scena Kulturnog centra

Ethno.com Project Band

28.09.2013. u 19.00h Foaje Kulturnog centra

Antropološko predavanje:

Isprogramiran folklor – politika, tržište i percepcije

Predavač: dr. Miroslava Lukić-Krstanović

28.09.2013. u 12.00h Scena Kulturnog centra

Divanhana (Bosna i Hercegovina)

28.09.2013. u 21.00h Scena Kulturnog centra

Shira U’tfila (Srbija, Indija)

 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.