Program promocije novog bioskopskog projektora

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

FILMSKI PROGRAM

Projekcije filmova:

- “Dunav se uliva u Tamiš” Ivana Rakidžića

- “Nova jutra stare varoši” Ivana Rakidžića

- “Pančevo…to je kad se vratiš…“ Tomislava Vagnera

 

MUZIČKI PROGRAM

Specijalni koncert: 

Filmsko, balkansko - mediteransko veče

 

BALKANSKO MEDITERANSKO VEČE

Pored mnogih programa letnjih scena Srbije koji su žanrovski i auditorijumski  jasno   izdiferencirani, nametnula se potreba kreiranja jedinstvenog umetničkog spoja tradicije, visokoprofesionalne akademske interpretacije i novog i osveženog umetničkog izraza u najlepšim panonskim i mediteranskim opusima.

Program gala „Balkansko mediteransko veče“ izvode akademski profesionalci gudački virtuozi, bazično angažmanski stacionirani u beogradskoj filharmoniji i profesuri na muzičkim  akademijama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Grupa od desetine gudačkih virtuoza okupila se oko vođe kontrabasista čuvene „Beogradske filharmonije“, Ljubinka Lazića, šireći njegovu neraskidivo veliku ljubav prema tradiciji svojih vojvođanskih korena i instrumentu tamburici, čijoj muzici i svemogućim karakteristikama kroz svoj tamburaški orkestar, specijalno nagrađen i na „Tamburica festu“ u Novom Sadu, posvećuju mnoge nastupe, poput centralnog koncerta „Novi Sad tango grad 2018“, kao i raznorodne žanrove i opuse, širom  regiona.

Tamburaški orkestar gudačkih profesionalaca iz filharmonije tako jednako veličanstveno interpretira  tradicionalnu muziku Balkana, sa naročitim akcentom na izvorni melos Vojvodine, sa osvrtom na tradiciju svih naroda koji u  Srbiji žive, a kao poseban raritet su i najlepša dela  popularnih opusa klasične muzike na tamburici. Tako pored srpskih i vojvođanskih najlepših bisera muzike „Sve dok je tvoga blagog oka“, „Milica jedna u majke“, „Jesenje lišće“, kola, mađarski čardaši, valceri posvećeni Dunavu, tango muzika, „Libertango“, „Oblivion“, najlepša španska muzika “Granada“, „Besame mućo“, najčuvenije napolitanske pesme, poput „Santa Lučia“ i „O sole mio“, zvuče potpuno autentično i izvanvremenski u novom ruhu zlatnog zvuka vojvođanske tamburice bisernice u rukama akademskih virtuoza.

Uz takav instrumentalni briljantni zvuk autentičnosti doprinosi i spoj lirskog soprana novosadske operske primadone, mr Zorice Belić, kao gošće u najlepšim pre svega vojvođanskim, mađarskim i mediteranskim vokalnim partijama programa „Balkansko mediteransko veče“  na nekoliko jezika: srpski, mađarski, ruski, italijanski, španski.

Kao celina, prema rečima publike ovo veče je vokalno-instrumentalni umetnički doživljaj za pamćenje, kvalitet doveden do savršenstva, repertoar atraktivn a publika nakon gala „Balkansko mediteransko veče“ nadahnuta ritmom balkanskih i mediteranskih opusa.

Autentični kulturni događaji u turističkim i multikulturalnim centrima poput Pančeva i „kulturne jeseni“ važe za dešavanja krucijalnog značaja za kulturni identitet Srbije. Programu „Balkansko mediteransko veče“ predstojeća su gostovanja i u Novom Sadu, Beogradu i Subotici, na otvorenim i zatvorenim scenama, i publici Pančeva i turistima, događaj može biti nezaboravno kulturno iskustvo, s obzirom na autentičnost gala koncerta „Balkansko mediteransko veče“.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program