XI NOVE TEHNOLOGIJE - TEHNOLOGIJE MIŠLJENJA

Multimedijalna instalacija u prostoru

Otvaranje izložbe 5. decembra u 19h

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Do sada, na Novim tehnologijama, svojim radovima predstavili su se umetnici koji su bili visoko inovativni po pitanju pristupa, sadržaja i medijuma, i koji su proizvedeni od strane vodećih mladih i već priznatih umetnika. Takva praksa je oformila sliku i reputaciju projekta koju nameravamo da sačuvamo i proširimo. Naime, kako su Nove tehnologije orijentisane ka proizvodnji i promociji sadržaja namenjenog edukovanju i informisanju stručne i šire publike o razvoju i inovacijama u savremenim umetničkim praksama, kao i njihovoj popularizaciji, ideja ovogodišnje manifestacije uklјučuje temu novih mogućnosti mišlјenja.

Projekat podrazumeva prezentaciju različitih umetničkih pozicija, umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kroz različite vizuelne jezike i medije, kojima je zajedničko to što se suočavaju sa temom novih mogućnosti mišlјenja, u najširem smislu te reči.

Osim toga, umetnike koji su se u procesu mišlјenja prepoznali, vezano za ovu temu, karakteriše i to što svi osim svojih ličnih poetika dejstvuju i kao društveno angažovani umetnici. U određenom smislu oni se bave socijalnom plastikom u današnjem vremenu.

Ovogodišnji selektor i umetnik Selman Trtovac odabrao je jedanaest umetnika, koji će se predstaviti sa radovima u različitim medijima:

1. Sanja Latinović (SRB)

2. Branislav Nikolić (SRB), 

3. Vladimir Frelih (HR), 

4. Goran Dragaš (SRB), 

5. Selman Trtovac (SRB), 

6. Radenko Milak (BIH), 

7. Bilјana Đurđević (SRB), 

8. Dragan Vojvodić (SRB), 

9. Vesna Tokin (SRB), 

10. Milorad Vujašanin Cujo (SRB),  

11. Nenad Glišić (SRB) 

 

Tekstovi u katalogu: Milorad Belančić i Selman Trtovac

Slika

Informacije o programu:

NOVE TEHNOLOGIJE 2017.

NOVE TEHNOLOGIJE MIŠLJENJA

Da bismo se suočili sa temom Nove tehnologije u umetnosti, neohodno je proveriti šta tačno znači pojam tehnologija. Tehnologija je po definiciji koncept o tome kako se neka vrsta koristi znanjem o alatima i zanatom, i da li i koliko to znanje može da utiče na mogućnost vrste da kontroliše i sebi prilagodi svoju okolinu. U ljudskom društvu, to je posledica razvoja nauke i inženjerstva. Tehnologija je i termin sa etimološkim poreklom iz grčkog jezika od reči technologia (τεχνολογία) – techne/τέχνη (veština) i -logia/-λογία (nauke, znanje). Međutim, striktna definicija je nepotpuna. Tehnologija se može odnositi na materijalne objekte, kao što su mašine, hardver ili alati, ali se može odnositi i na šire teme, kao što su sistemi, metode, organizacija i tehnike. Termin se može primenjivati generalno ili se može odnositi na neke specifične oblasti.

Selman Trtovac, iz kataloga 

Nove tehnologije Tehnologije mišljenja

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.