NA VESLU PRIČA

Multimedijalna izložba u okviru festivala Četiri godišnja doba književnosti – Pančevo grad susretanja

Otvaranje: 22. februar, u 18.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

TV serija „Na veslu priča” za šest godina prerasla je iz eksperimenta u ozbiljnu kinematografsku antologiju srpske književnosti od 80 snimljenih epizoda, angažujući veliki broj autora različitih generacija u 14 lokalnih sredina, književnih scena zemlje bogate nevidljivim duhom. Devet epizoda snimljenih na Tamišu, u kojima su svoje priče posvećene prirodi s veslom u ruci ispričali neki od najtalentovanijih pančevačkih književnih autora s velikim uspehom su emitovane na RTS-u u jesen 2018. godine. 

Redak usud spajanja lepota duha i prirode zabeležen je u produkciji Udruženja „Šta hoćeš” okom objektiva fotoaparata direktora fotografije serije Časlava Petrovića, uz originalnu muziku kompozitora Vladimira Lešića i originalne postere mini-ciklusa akademskog slikara Zorana Mujbegovića. U foajeu Kulturnog centra Pančevo, 22. februara, u 18.00, biće otvorena multimedijalna izložba posvećena seriji „Na veslu priča”, koja se sastoji od 80 umetničkih fotografija pejzaža i detalja prirode, osam postera mini-ciklusa serije, originalne muzike svih epizoda serijala, ali i pojedinačnih epizoda serijala koje će se vrteti na dva LCD monitora sa slušalicama za individualno gledanje.

Reka Tamiš u svoj svojoj lepoti snimljena s površine vode, iz vazduha i u vodi, osam književnika koji pričaju originalne kratke priče o prirodi veslajući. Presek snažne književne scene Pančeva uključuje prozaiste, pesnike i jednog strip autora. Vasa Pavković govori „Centralni tok”, Aleksandar Zograf otkriva „Grafite praistorije”, Jasna Milićev Martines Ernandez tvrdi da „Nismo na moru”, Slobodan Bubnjević otkriva kako se može biti „Negde drugde”, dok Jasmina Topić poetski sanjari o Korčuli, Nemanja Rotar je na „Dvojcu bez kormilara”, Dragana Mladenović secira „Grad koji guta”, a Vule Žurić evocira „Socijalistički čamac”.

Ovo je prvo gostovanje izložbe van Beograda. 

Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, koje je projektno podržalo seriju „Na veslu priča”: „Gotovo da svaka od ovih divnih fotografija može da bude bilbord u Beogradu i da Beograd samim tim bude lepši. U seriji ’Na veslu priča’ imamo književnike koji besede i lepotu naših voda, a nema lepših stvari. Ovakvi programi su nam neophodni radi mentalnog zdravlja.”

Profesor Mileta Prodanović, književnik i slikar, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, i akter serije „Na veslu priča”: „Video sam veliki deo ovih emisija, to su sve moji prijatelji i kolege. Iskreno se radujem što se ’Na veslu priča’ nastavlja. I ova izložba na kojoj prepoznajem veliki broj vizura koje su meni bliske, naravno uz originalno čitanje motiva i ambijenata od strane fotografa Časlava Petrovića, to je takođe deo nekog mog mikrokosmosa. Vidim ovu izložbu kao neki presek iz koga će se izroditi naredni ciklus.”

Nevenka Paunović, urednica na RTS-u, mišljenja je da je reč o seriji koja je važna: „Ove lepe priče se čuju i lepote vide i van granica Srbije zahvaljujući javnom servisu. Čuvajmo prirodu i kulturu, svako na svoj način.”

Časlav Petrović, autor fotografija: „Nije ovo bilo lako snimanje. Da je lako, ne bi se nama dopalo. Čamci uzani, tesni, klate se… Uskladiti sliku i njene planove, ustajati ranom zorom da bi se uhvatila neka jutarnja magla, čekati zalazak sunca... S druge strane, bilo je zanimljivo, lepo i korisno. Ono što je meni bilo zanimljivo na svim ovim snimanjima i mestima u prirodi jeste osećaj da ne verujem da ću ikada više uspeti da dođem na ta mesta. Trudio sam se da ih obiđem, pogledam sa svih strana, da pronađem sve važne detalje. Vilini konjici na Mlavi, bube-hodači na Peskari Čepel, stanovnici rezervata Solila, korenje drveća, listovi, ribe koje iskaču, ptice koje nadleću Tamiš, lišće koje okružuje vode i njegove promene kroz godišnja doba… Pokušao sam da uhvatim te neponovljive detalje.”

Seriju i izložbu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Pančevo.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program