MOJ SVET - Tina Leposavić

Otvaranje: 26. marta, u 19.00h

Ocenite kvalitet ovog programa

(4 glasova)

Izložba „Moj svet” inspirisana je vezama koje spajaju moj rad u pozorištu i slikarstvo kojim se bavim već duži niz godina. Ona na neki način predstavlja igru dvodimenzionalnih slika i trodimenzionalnih lutaka.

Svojim slikarstvom pričam intimnu, ličnu priču. Prikazujem svoj doživljaj sveta, ljudi, emocija i okruženja u kome stvaram. Na slikama ima mnogo likova, svi oni su puno toga u jednom, i svaki predstavlja neku osobinu, emociju ili osobu u određenom prostoru koji je predstavljen kao pozorišna scena. Centralna figura, tj. figura iz prvog plana je žena, prvenstveno zato što se bavim prikazivanjem sopstvenih emocija. „Ta” žena predstavlja naratora i uglavnom je polugola – s jednom otkrivenom dojkom. Ona „dolazi” do nas, razotkriva se i priča svoju priču. Likova ima puno i oni su prepušteni jednom nadrealnom svetu pozornice u univerzalnom vremenu. Oni su zatočeni u prostoru celodnevnog totalnog teatra i govore o objektiviziranosti ljudske duše, kreiranju sigurnog prostora unutar sredine u kojoj su svi protagonisti više nego nezadovoljni. Način na koji mogu pobeći iz tog sveta pozornice moguć je, ali nije i evidentan, kao što i čovek ne može pobeći od sebe.

Ako se dublje zagledamo u život, videćemo da je on jedna ogromna pozornica i da smo svi mi likovi koji popunjavaju scenu sopstvenog života. Tako se i većina likova na mojim slikama, kao što je to slučaj i s lutkama koje se nalaze u prostoru, pojavljuju kao nosioci univerzalnog metajezika: Tuge, Misli, Ega i Smrti. Oni su zapravo lajtmotivi, znakovi i simboli nedorečenog. Jedini izlaz koji ti likovi dobijaju da napuste svet pozornice i platna jeste da se objektiviziraju u oku posmatrača – kroz pozorišne lutke koje izlaze u prostor i porobljavaju ga.

 

Tina Leposavić

Rođena je u Požarevcu. Odsek za dizajn tekstila završila je u Srednjoj umetničkoj školi „Đorđe Krstić” u Nišu. Odsek za kostimografiju na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu završila je 2004. godine. Bavi se kostimografijom i slikarstvom. Do maja 2012. imala je status samostalnog umetnika ULUPUDS-a, a onda počinje da radi kao kostimograf pri Pozorištu „Milivoje Živanović” Centra za kulturu u Požarevcu. Član je Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić”, Nevladine organizacije „Art District” i Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili” iz Požarevca.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program