ČETIRI SOBE I ČETIRI POJMA - Jasna Gulan Ružić

Izložba grafike / linoreza

Otvaranje: 14. maj, u 19.00h

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Linorezi 2018–2019.

Izložba prikazuje grafike i grafičke instalacije, koje daju presek početne faze istraživanja u okviru doktorskog umetničkog projekta. Kompozicije su postavlјene u četiri sobe, koje su u vezi sa četiri pojma:

Soba 1 „Ritam” / Room 1 ”Rhythm”

Soba 2 „Kutije” / Room 2 ”Boxes” 

Soba 3 „Falus” / Room 3 ”Phallus”

Soba 4 „Lobanja” / Room 4 ”Skull”

Grafike su izrađene u tehnici linoreza i sastoje se od grafičkih tabli koje mogu nezavisno da egzistiraju u prostoru. Ovo istraživanje iskoračuje iz okvira tradicionalnog pojma grafike, bavi se radom s otvorenom formom, koja pruža mogućnost gradnje zidnih ili podnih instalacija velikih dimenzija. Instalacije nemaju unapred definisane granice, pa su njihove dimenzije i odnosi promenlјivi u zavisnosti od inscenacije svake izložbe i mogućnosti koje konkretni izložbeni prostor nudi.

Metoda strukturiranja pikturalne površine predstavlјa nepredvidivu misaonu konstrukciju koja je, nakon što je nastala u umu kao fikcija, transponovana u grafički medij strogo kontrolisanim postupkom u kojem su odnosi unapred proračunati. Taj proces se svodi na manipulaciju samo jednim elementom – rombom. Programirani odnosi rombova formiraju strukturisanu plohu kompozicije, i to tako što su organski oblici pretočeni u geometrijski koordinatni sistem. Dobijena slika nije lišena predmetne referencije, već prikazuje asocijativne oblike (pojmove), uvećane izvan uobičajenih dimenzija, da bi bili očigledniji i da bi se lakše istraživali. Monohromija ružičastih tonova oličava boju grešne lјudske puti, obogaćenu čulnom igrom svetlosti.

Autor uz pomoć matrice romba, konstruišući apstraktne oblike, ima nameru da kod posmatrača izazove različite vizuelne iluzije i višesmislene asocijacije, koje uvek imaju seksualnu konotaciju. Posmatrano treba da podstakne kauzalni misaoni lanac kod posmatrača, koji ovaj lanac razvija slobodno u zavisnosti od ličnih fantazama i sposobnosti fikcije.

mr Jasna Gulan Ružić

 

Jasna Gulan Ružić

Rođena je 1976. u Novom Sadu. Diplomirala je 2002, a magistrirala 2007. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafiku, u klasi prof. Slobodana Kneževića. Od 2004. zaposlena je kao slikar-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je više udruženja: SULUV-a, Grafičkog kolektiva, Društva konzervatora Srbije i Međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine ICOMOS. Do sada je izlagala na 15 samostalnih izložbi i brojnim grupnim izložbama. Dobitnik je nagrade 10. Bijenala jugoslovenskog studentskog crteža (1999), godišnje nagrade za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu (2001), nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetničkim aktivnostima (2002) i „Malog pečata” Grafičkog kolektiva, Beograd (2018). Takođe, učestvovala je u preko 40 projekata u vezi s istraživanjem, konzervacijom i restauracijom spomenika kulture u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Objavljivala je tekstove u zbornicima i stručnim časopisima koji se bave kulturnim nasleđem i izlagala radove na brojnim konferencijama i stručnim skupovima u zemlјi i inostranstvu.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program