NOVE AKVIZICIJE 2019.

Izložba

Otvaranje: 4. jun, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Jovana Banjanac, Vuk Ćuk, Irena Mikec, Lala Nomada, Nikola Pešić, Marko Pogačnik, Simonida Rajčević i Snežana Vujović Nikolić

 

Na izložbi će biti predstavljena dela osam autora – učesnika 18. Bijenala umetnosti „Prostorni agens” 2018. godine u Pančevu. Akvizicije su sprovedene u toku 2018. godine na tri načina. Deo je otkupljen na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije (Jovana Banjanac, Vuk Ćuk, Nikola Pešić i Simonida Rajčević), drugi je u okviru produkcije 18. Bijenala umetnosti (Irena Mikec, Lala Nomada i Snežana Vujović Nikolić), a treći deo je poklon autora (Marko Pogačnik).

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, putem otkupnih nagrada na prvim manifestacijama Bijenala umetnosti (PIJS), kroz Salon umetnosti Pančeva i poklone sa samostalnih izložbi umetnika iz bivše Jugoslavije, počelo je formiranje fonda Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. PIJS – Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture bila je aktuelna do 11. Bijenala umetnosti i do tada je Kulturni centar Pančeva za svoj fond imao priliku da otkupi veći broj umetničkih skulptura tadašnjih afirmisanih umetnika. 

U fondu se nalazi preko 400 radova iz različitih oblasti umetnosti (slike, crteži, grafike, skulpture, video-radovi, printovi), od čega je 300 dela iz klasičnih likovnih umetnosti, a ostatak čine dela iz oblasti savremenih medija (video-radovi, plakati, digitalni printovi, bilbordi i instalacije).

Galerija nastoji da obogaćuje fond i predstavlja kolekcije široj i stručnoj publici.

 

Ivana Markez Filipović

urednica programa 

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program