MLADOST U ŠEZDESETOJ

Izložba

Otvaranje: 17. jun, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Autorka / kustos: Slađana Petrović Varagić

Učesnici: Milica Đorđević, Sreten Vuković, Uroš Pavlović

 

 

Projekat „Mladost u šezdesetoj” preispituje različite parametre nematerijalnih, ali opipljivih vrednosti koje je stvorila zajednica okupljena oko fabrike tekstila „Mladost” u Požegi, s ciljem da zabeleži i arhivira, kao i da kroz savremenu umetničku praksu reinterpretira raznovrsne pristupe istraživanja fragilnih društvenih odnosa nekada i sada. Kroz bavljenje temama industrijskog nasleđa u okviru fotografske i video-produkcije, radom s fotografskim arhivama i arhiviranjem živog sećanja „Mladost u šezdesetoj” preispituje emancipatorski duh proteklih vremena kontekstualizujući ga kroz odnos bivših tekstilnih radnica/ka prema nasleđu koje su sami gradili.

Izložba „Mladost u šezdesetoj” traga za vremenom mladosti – vremenom emancipacije društva, radništva i rodnih odnosa, nastojeći da u današnjem kontekstu dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti.

Trikotaža i konfekcija „Mladost” Požega bila je jedna od najvećih i najznačajnijih fabrika tekstila na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja osamdesetih godina 20. veka upošljavala je oko 1.200 radnica/ka i bila je „najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije”. U proizvodnom objektu koji se prostirao na 8.500 m2 nalazile su se stotine šivaćih i drugih mašina na kojima su u tri smene radile žene iz Požege i okoline, stvarajući tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz. Izvozili su u SR Nemačku, Holandiju, Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku i DR Nemačku. Kraj 2007. godine fabrika „Mladost” dočekala je s ukupno deset radnika i dugovima. Privatizovana je 2008. godine. Nekadašnja „šivara” u prizemlju zgrade danas je kineski tržni centar koji bivše radnice „Mladosti” posećuju manje zbog interesovanja za robu, a više tragajući za mestom gde su provele svoj radni vek. 

Učesnici „Mladost u šezdesetoj”:

 

Slađana Petrović Varagić 

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za istoriju umetnosti. Magistrirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na grupi za studije filma i medija. Radila je kao urednica, kustos i menadžerka u javnom i nezavisnom sektoru u kulturi. Autorka je i koordinatorka više projekata: „Fotodokumenti”, „Ideja-ne-realizacija”, „Kritika na delu”, „Inter-video-akcija”, itd. Radila je kao kustos brojnih grupnih i samostalnih izložbi. Članica je AICA Srbija, NUNS-a i Art Rights Justice EU.

 

Milica Đorđević

Fotografkinja i vizuelna umetnica. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na ateljeu za fotografiju, u klasi profesora Branimira Karanovića. Izlagala je više puta samostalno, kao i na kolektivnim domaćim i međunarodnim izložbama. Nagrađivana je više puta.

 

Sreten Vuković 

Snimatelj, montažer. Bio je direktor fotografije, snimatelj i montažer nekoliko dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i serijala. Bavi se videom, animacijom, fotografijom, grafičkim i veb-dizajnom. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi predstavljeni su na više filmskih festivala i samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Uroš Pavlović

Vizuelni umetnik, grafički dizajner i ilustrator. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i likovnih kolonija i rezidencija. Više puta je nagrađivan. Radovi su mu zastupljeni u „Telenor” kolekciji, kolekciji Kulturnog centra Požega (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije) i više privatnih kolekcija. 

 

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program