XIV NOVE TEHNOLOGIJE

Sfere Metavrta

Tanje Vujinović

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Selekcija: Ivan Stanić

Kustos, urednica likovnog programa: Ivana Markez Filipović

Koprodukcija: Zavod Ultramono

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije 

 

O izložbi

Galerija savremene umetnosti u Pančevu predstavlja izložbu radova novomedijske umetnice Tanje Vujinović, umetnice iz Beograda, koja živi i radi u Ljubljani. Na izložbi će biti predstavljene video-dokumentacije njenih generativnih radova: Karboflora, Sektor A, Sektor P i Plasmonika. Radovi su deo serije MetaVrtovi. U njima umetnica istražuje odnos virtuelnog i stvarnog prostora baveći se ulogom tehnološkog u prevladavanju izazova s kojima se susreće naše okruženje. Tako će u radu Karboflora fokus biti na kvalitetu vazduha i štetnim česticama koje izbacujemo u atmosferu, u Sektoru A će promišljati o alternativnim načinima prečišćavanja vode i dobijanju čiste energije, u Sektoru P će maštati o izvanzemaljskim oblicima postojanja, kao i o mogućim promenama među zemaljskim oblicima, dok će u radu Sektor za plazmoniku autorka pozivati na dijalog o budućoj proizvodnji energije, inspirisan energijom nukelarne fuzije i kolektivno nesvesnim tehnologije.

Tanja Vujinović je svoj umetnički senzibilitet gradila zahvaćena hiperdinamičnim tehnološkim razvojem. Da bi savladala sve prepreke prilikom realizacije svojih radova morala je da dostigne visoki stepen multidisciplinarnosti. Istraživala je nauku i tehnologiju, nove medije i digitalnu kulturu, fiziku, geonauke, biogenetiku, neuronauke i robotiku, evolucione teorije, primatologiju, naučnu fantastiku, medicinu i ekologiju. 

Od početka realizacije svojih umetničkih radova Tanja je levitirala u hibridnom prostoru, između oflajn i onlajn stvarnosti. Njeni radovi, na različitim nivoima, kao i samim pristupom, paralelno oslikavaju, analiziraju, kritikuju i prevazilaze digitalno okruženje. U njima se upravo odslikava odnos virtuelnog i stvarnog sveta, u kojima ona ukazuje na proces u kom se nalazi ljudsko društvo, na putu ka potpunoj integraciji dve stvarnosti. 

U novoj stvarnosti ona ispituje odnose i granice između: čoveka i čoveka, čoveka i tehnologije, čoveka i biološkog, čoveka i okruženja, ideologije i tehnologije, veštačke inteligencije i interneta stvari, nosioce medija i njihovu međusobnu komunikaciju, kao i načine shvatanja i čuvanja memorije i nasleđa. 

Gradivni elementi njenih radova, pomoću kojih ostvaruje vezu između ljudske svesti i tehnologije, jesu antropomorfne i apstraktne mašine, 3D štampani objekti, zvukovi, uređaji i virtuelni prostori, često u formi softverskih aplikacija i instalacija. Koristeći posebno izrađene elektronske komponente i uređaje, objekte i softverske aplikacije Tanja istražuje prenos, transponovanje i mapiranje najrazličitijih informacija, prateći njihovo kretanje kroz različite medije, vizualizaciju i sonifikaciju podataka, i eksperimentiše s elementima haptičke umetnosti, fizikom plazme i sličnim.

Ivan Stanić, selektor

Slika

Informacije o programu:

O autorki

Tanja Vujinović je međunarodno aktivna novomedijska umetnica, poznata po svojstvenim radovima u kojima istražuje odnos čoveka i tehnologije. Njeni radovi i tekstovi su bazirani na interdisciplinarnom istraživanju na područjima umetnosti i tehnologije. Njeni radovi nastaju iz intervencija u materijalnoj infrastrukturi digitalnog kroz upotrebu računarskih aplikacija, prilagođene elektronike, kao i fizičkih i digitalnih objekata. Oni preuzimaju forme specifičnih situacija ili kompleksnih dinamičnih okruženja, koje oživljavaju virtuelne mašine. Njene instalacije, koje naziva aparatima za promišljanje društva, sastavljene su od zvuka, videa, objekata i interaktivnih računarskih radova, koje možemo razumeti kao antropomorfne i apstraktne mašine.

Od 1997. godine izlagala je u brojnim značajnim galerijama i muzejima širom sveta, kao što su Muzej savremene umetnosti u Strazburu, Muzej Kunstpalast u Dizeldorfu, Muzej savremene umetnosti u Denveru, Kunsthaus u Meranu, Međunarodni forum Medienturm u Gracu, Galerija Cornerhouse u Mančesteru, Muzej savremene umetnosti u Istanbulu, Galerija Kapelica u Ljubljani, Muzej Fondacija Vasarely u Eks-an-Provans (Aix en Provence), Künstlerhaus u Beču i drugim mestima. 

Tanja Vujinović je diplomirala 1999. godine na Fakultetu za likovnu umetnost u Beogradu, na slikarskom odseku. Bila je gostujući student na Akademiji za umetnost u Dizeldorfu, u klasi Jana Dibetsa (Jan Dibbets). Doktorirala je u oblasti filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanistične studije Kopar 2010. godine.

Njeni radovi su bili predstavljeni na festivalima kao što su ISEA2009, 15. Internacionalni simpozijum elektronske umetnosti, Ars Electronica u Lincu, Kinetica Art Fair u Londonu, Spor Festival u Arhusu, Zeppelin Festival umetnosti zvuka u Barseloni, FILE – Electronic Language International Festival u Sao Paolu, FILE RIO u Rio de Žaneiru i drugima. Svoje radove je predstavila i u okviru događaja, kao što su Madrid Abierto u Madridu, Euroscreen21 na različitim lokacijama, Kontinentalni doručak u Mariboru i Nuit Blanche u Parizu. Svoje internetne radove je predstavila u okviru projekta Ctheory Multimedia NetNoise, Web Bienala Istanbul, projekta Helium Ballongmagasineta i NIFCA, i u okviru Sinnlos WebArta.

U poslednjih 20 godina dobila je brojne stipendije i finansiranje projekata od institucija kao što su Mama Cash fondacija, Fondacija Soros, ProHelvetia fondacija, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Odsek za kulturu Mesne opštine Ljubljana i drugih.

Njena dela su bila uključena u brojne kolekcije umetničkih radova kao što su Sinnlos, Globalscreen, Supermono 1, Diva Postaja, e-flux video rental (EVR), Sonoscop Archive, Netnoise, CTheory, Borders of net.art i druge. 

Institut Ultramono je trenutna verzija institucije za produkciju i istraživanje koju vodi od 2002. godine zajedno sa svojim partnerom i kolegom Janom Kušejem. Od leta 2006, kroz platformu Ultramono, oni sarađuju pri produkciji Tanjinih radova. 

Više o njenom radu: https://www.tanjav.art/

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program