RETROSPEKTIVA

Radovi iz Pančevačkog perioda: 1975–1991.

Otvaranje: 9. maj, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Delia Iliesiu Prvački

Nakon 30 godina od odlaska iz Pančeva, osećala sam potrebu da se vratim tom periodu, da zaokružim stvaralački proces, otkrivajući značaj godina koje sam provela u ovom gradu (od 1975. do 1991).

Kako vreme prolazi, pojam „Starenja” nije više samo naziv jedne od serija radova koje sam radila poslednjih 40 godina, već je i momenat zrelosti, ispunjavanja, kada se saberu „Plodovi” (opet naziv radova koje sam često izlagala dok sam živela i stvarala u Ulici B. Radičevića 19) jedne životne priče, koja se odvijala u tri zemlje, na dva kontinenta, prepričana na više jezika.

U tom introspektivnom procesu, osećala sam potrebu da stavim događaje, uspehe, ostvarenja u pravi ram i da s punim uvažavanjem i zahvalnošću odam priznanje koje zaslužuje svako mesto i svaka okolina, familija, društvo, prijatelji, saradnici s kojima sam podelila sve te godine. Bile su ponekad teške, bolne, napete, godine prilagođavanja, ali u sećanju je ostalo samo ono što je bilo osvetljeno ljubavlju i pasijom prema mojoj profesiji.

Želela sam da se vratim i da još jednom pogledam radove koji su označavali deo mog prvog umetničkog napona.

Kako je većina tema, ideja i metoda izražavanja bila začeta upravo u Pančevu, kasnije doživela metamorfozu i dovršavanje, nisam nikada mogla da se odvojim od tog perioda mog života i stvaralaštva.

Često se sećam „anegdote” u vezi s otvaranjem samostalne izložbe u GSU, maja 1981. Govor je držao tadašnji direktor Zoran Rotar. Pošto je izložba bila postavljena na sasvim neuobičajen način, zapravo je bila inovativna instalacija, iz publike se čuo glas – slikar Mile Đorđević odjednom je prekinuo govornika ovim rečima: „Moj kum Zoran priča i priča..., ali ja bih hteo da kažem, onako, spontano, kako osećam... da bih želeo da se ta postavka nikada ne skida, da ostane ovde zauvek, jer je toliko mnogo energije, atmosfere i emocija u njoj...”

Žalosno, ovi zanimljivi ljudi nisu više živi.

Sa strepnjom spremam otvaranje ove moje „antologijske” izložbe, u nadi da ima dosta pančevačke publike koja se još seća tih davnih lepih vremena. Isto tako, pretpostavljam da će mladi umetnici novije generacije imati priliku da otkriju jedno „parče” istorije, da identifikuju moj doprinos, pre 40 godina, u začetku novog umetničkog postupka prema materijalu, prema stvralačkom činu definisanom u keramoskulpturi.

Gledano iz likovne perspektive, ova izložba ima analitičku, komparativnu komponentu, koja omogućava svim posetiocima da shvate kako se moja umetnička praksa razvijala tokom godina.

Na kraju, samo bih još spomenula da je za mene ova izložba jako značajna, pre svega kao prilika da izrazim svoju zahvalnost i posvećenje Milenku, zbog koga sam stigla u Pančevo pre 47 godina i postala građanin ovog grada.

Delia Iliesiu Prvački

 

Delia Iliesiu Prvački rođena je 1950. godine, u Rumuniji (Baja Mare). Godine 1975. završila je Institut za likovne umetnosti N. Grigorescu (Fakultet za primenjene umetnosti) u Bukureštu. Živela je i radila kao samostalni umetnik u Jugoslaviji, u Pančevu, od 1975. do 1992. Član je ULUPUDS-a i Međunarodne akademije za keramiku AIC u Ženevi. Od 1992. živi i radi u Singapuru.

Odabrane samostalne izložbe:

2021. Rog izobilja i zastupljenosti, Galerija ICAS, Singapur
2020. Topografija vizuelne imaginacije, Galerija Ipreciation, Singapur
2019. Međunarodni vajarski simpozijum Terra, Kikinda
2018. Tajna bašta, Temenggong, Singapur
2017. Rudnik/2, Substation Gallery, Singapur
2016. Gradilište, kolaboracija s Milenkom, (site-specific) šest meseci instalacija, Esplanade – pozorišta i koncertne dvorane na obali, Singapur
2014. Prolaz, Galerija Lux, Singapur
2011. Rudnik, Skuplture Square, Singapur
2007. Kompas, Obalne galerije, Piran
Put svile, Galerija A+A, Venecija
2006. Plener, šest godina, instalacija monumentalnih skulptura na raznim lokacijama,
Nacionalni park, Singapur
2003–2004. Nebo, zemlja, voda, vatra, Esplanade, Singapur
2002. Delikate, Art Folium Gallery, Singapur
1999–2000. Proslava milenijuma, Skulpture Square, Singapur
1998. Vatra u Kakaduu, Art Forum Galerija, Singapur
1994. Prateća izložba prilikom otkrivanja pet monumentalnih murala u Suntec Cityju, Singapur
1989. Dunav, Stara kapetanija, Zemun
1986. De Rerum Natura, Muzej primenjene umetnosti, Beograd
1982. Keramoplastika, Dom omladine, Beograd
Keramoplastika, Galerija Meduza, Kopar
1981. De Rerum Natura, GSU, Pančevo
1980. Keramoplastika, Tribina mladih, Novi Sad
1971. Razne keramičke kompozicije, Gradska galerija, Baja Mare (Rumunija)
1970. Prva samostalna izložba i instalacija u gradskom Planetarijumu, Baja Mare (Rumunija)
1969. Petoro braće i sestara ILIESIU, Pozorište Komedija, Bukurešt


Odabrane grupne izložbe:

U periodu od 1995. do 2022. Delia je izlagala na raznim grupnim izložbama u Singapuru, Zagrebu, Los Anđelesu, Džakarti, Kuala Lumpuru, Taškentu.

Radovi u privatnim i državnim kolekcijama: Muzej savremene umetnosti i Muzej primenjene umetnosti, Beograd; Terra, Kikinda; Mermer i zvuci, Aranđelovac; Savremena galerija Pančevo; National University Museum Singapore; Nacionalni park Singapur.

Odabrani naručeni javni radovi: brojni murali, skulpture, instalacije u Singapuru (u stanicama metroa, zgrada državnog univerziteta, bolnice, zgrada poreske uprave, državna stambena uprava, Ardmore Park Kondominijum). Takođe, u Dizajn centru (Hong Kong).

Za više informacija:
http://www.deliaprvacki.com/portfolio
www.delia.prvacki.com
www.marinasouthpiermural2015.com

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program