52. SALON UMETNOSTI PANČEVA - POZICIJA STVARANJA

Otvaranje: 25. oktobar, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Andrić Igor, Ackov Palić Larisa, Bačkonja Predrag, Bogdanov Sara, Bogdanović Ksenija, Bulatović Gabrijela, Bulatović Milan, Veljković Aleksandar, Gardinovački Igor, Deranić Zoran, Dimitrić Marija, Dimitrić Pešić Ivana, Jovčić Olđa Snežana, Kabadaja Gorski, Komosar Željko, Krstić Bulik Milica, Krstić Milica, Krstić Igor, Kuprešanin Dragana, Lazarov Vladan, Laković Barbara, Manić Milan, Markez Filipović Ivana, Miletić Jelena, Modošanov Sofija, Moldovan Vladana, Ogrizović Uroš, Oka Jovan, Onjin Žužić Nada, Pavković Nikola, Perović Vanja, Petrov Morar Desanka, Petrović Katarina, Rakić Katarina, Ratković Dejan, Savkov Miroslav, Stojanović Isidora, Sfera Emil, Čabarkapa Ivana, Šeberle Šandor, Šiljković Milun.

Salon umetnosti Pančeva predstavlja važan umetnički događaj, nastao 1972. godine po ugledu na Oktobarski salon Beograda, revijalnu godišnju izložbu likovne umetnosti. Iako je vremenom menjao koncepcije, pa je tako u periodu devedesetih funkcionisao kao autorska izložba, predstavlja manifestaciju s dugom tradicijom i kontinuitetom koji su joj obezbedili međunarodni ugled. Manifestacija je konkursnog i pozivnog tipa. Ove godine biće održan 52. Salon umetnosti Pančeva, pod nazivom POZICIJA STVARANЈA, na kojem će se predstaviti umetnici koji stvaraju ili su rođeni u Pančevu i okolini.
Duga tradicija i kontinuitet kojima se može pohvaliti Salon umetnosti Pančeva obezbedili su mu značajno i trajno mesto u redovnom programu Galerije savremene umetnosti. Brojne su oblasti vizuelnog i likovnog istraživanja za koje se opredeljuju umetnici ove godine: dizajn, skulptura (instalacija), grafika, crtež, slika, fotografija, keramika...

 

Pozicija stvaranja

Salon umetnosti Pančeva kao mesno zasnovana manifestacija pretpostavlja upućenost na stvaralaštvo nastalo u okviru zadatih granica i na pripadnost autora unutar tako postavljenih koordinata, što je nominalno osnovna propozicija. Autor je kao svaka osoba – građanin, administrativno vezan za određeno središte/mesto – civitas. Oblikovan i definisan u određenoj sredini (ili u više njih). Ispoljava se i nastupa prema sklopu određenog habitusa – ličnog i kolektivnog u presecima s individualnim karakteristikama, u neuhvatljivoj formuli mentalitet–karakter. Njihovi preseci, sukobi, dodirivanja i kontinuum rađaju pluralizam identiteta i pozicija stvaranja. Koliko se to odnosi na savremenog stvaraoca, svesno ili nesvesno, ne samo po pitanju ličnog izbora i svesti o stanju i statusu pripadnosti? Da li je i koliko određen mestom, zamišljenim omeđenim prostorom iz koga nastupa, stvara, imajući u vidu mobilnost i svojevrsni nomadizam, te korenite tehnološke promene, virtuelne svetove i problematičnost stvarnog i stvarnosti u takvim uslovima? Šta je stabilno, a šta plutajuće u poziciji/mestu stvarajućeg/stvaranja?

Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Pančeva

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program