Koncert - Marija Misita (violina) i Jovana Nikolić (klavir)

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Marija Misita violina Jovana Nikolić klavir

Program:

F.M.Veracini, Sonata za violinu g-mol, op.1, br.1

Overtura – Largo

Aria – Affetuoso

Paesana – Allegro

Minuet – Allegro

Giga – Allegro

 

Franz Schubert, Sonatina za violinu i klavir g-mol, D 408

Allegro giusto

Andante

Menuetto- allegro vivace

Allegro moderato

 

Edvard Grieg, Sonata za violinu i klavir c-mol, br.3, op. 45

Allegro molto ed appassionato

Allegretto espressivo alla Romanza

Allegro animato

 

Jovana Nikolić

Jovana Nikolić je rodjena 1984. godine u Beogradu. Završila je srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi prof. Zlate Maleš.

Na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Nevene Popović.

Školske 2002/2003. godine se paralelno usavršavala na “Scuola Cantorum” u Parizu u klasi renomiranog pijaniste Eugena Indjica.

Od 2005. oktobra do juna 2010. nalazila se na studijama na “Hochschule für Musik” u Karlsruheu (Nemačka ) u klasi prof. Michael Uhdea i prof. Markus Stangea gde je završila redovne i Master studije kao i ”Konzertexamen“ za kamernu muziku na istoj instituciji.

Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar (Laureat republičkih takmičenja , konkursa u Strezi, Kosicama, Parizu, takmičenja “Carl Czerny ” u Pragu).

Takođe, dodeljena joj je nagrada FMU Beograd iz Fondacije „Jelena Pavlović” kao studentu generacije 1999/2000.

2006. godine sa violinistkinjom Marie Claudine Papadopoulos osvaja prvu nagradu na takmičenju  kamernih dua „Freundeskreis“ u Karlsruhe, što im omogućava učešće na takmičenju “Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis” u Berlinu 2007. godine, gde zauzimaju drugo mesto i “Förderpreis” u displini kamernih dua violina/klavir. Kao dobitnicima te nagrade omogućeno im je učešće na letnjem festivalu u Montepulcianu (Toskana) septembra 2008. godine.

Jovana je bila stipendista fondacije „Schloss Solitude“ iz Stuttgarta kao i „Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.“ iz Hamburga.

Bila je polaznik mnogobrojnih kurseva eminentnih pedagoga kao što su Aleksandar Madžar, Eugen Indjić, Paul Gulda, Alexander Braginsky, Elena Kuznetsova, Eduardo Hubert, Bruno Canino, Roland Keller, Martino Tirimo, Jerome Rose, Faure Quartett, Minguet Quartett.

Septembra 2009. godine nastupala je kao solista i kamerni muzičar na internacionalnom festivalu „Brasil–Alemanha” u Rio de Janeiru, između ostalog i u čuvenoj dvorani „Cecilia Meireles“. Nastupala je i u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Švajcarskoj.                                                                     

U zimskom semestru 2011/2012  bila je gostujući docent za kamernu muziku na “Hochschule für Musik” u Karlsruhe-u.

U 2014, 2015. i 2016. godini Jovana je okviru Mendelssohn Summer School Festival u Hamburgu kao umetnicki klavirski saradnik saradjivala sa eminentnim pedagozima kao sto su Regis Pasquier, Tanja Becker Bender, Hagai Shaham, Sebastian Schmidt i Christian Altenburger.

2016-2017. je radila kao klavirski saradnik  na „Hochschule für Musik“ u Hamburgu u klasama violine, viole i kontrabasa. 

Aktivna je kako kao solista tako i kao kamerni muzičar.

Slika

Informacije o programu:

Marija Misita

Marija Misita (1975) je završila SMŠ „Dr Vojislav Vučković“ u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Diplomirala je i magistrirala violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Pavlovića. Bila je na usavršavanju u Salcburgu 2001 – 2002. (Univerzitet „Mozarteum“), u klasi prof. Lukasa Hagena. 

Dobitnik je prve nagrade na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu 1997. 

Kao solista natupala je sa Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binicki“, Niškim simfonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, kamernim orkestrom „Gudači Sv. Đorđa“, BGO „Dušan Skovran“, kamernim orkestrom Muzičke omladine i kamernim orkestrom MŠ „Stanković“. Održala je resitale u najznačajnijim salama Beograda.

Učesnik je festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, Budva-grad teatar, Bemus, Nimus, Dani orgulja, „Tisin cvet“, Constantinus, A-fest i Međunarodna tribina kompozitora.

Dugi niz godina bila je član  najuglednijih srpskih kamernih orkestara, BGO „Dušan Skovran“, „Gudači Sv. Đorđa“ i simfonijskog orkestra „Kamerata Serbika“. Tokom 2000 – 2004. svirala je u okviru kamernog orkestra „Salzburg chamber soloists“. Bila je predavač na kursu kamerne muzike Colluvio (Austrija) 2005. i 2010. 

Nastupa u duu sa violinistkinjom Madlen Stokić Vasiljević izvodeći klasičan repertoar i savremeno srpsko stvaralaštvo. Kao član klavirskog trija Classica Aeterna i u duu sa gitaristom Milanom Dujmovićem nastupala je u Beogradu i Srbiji.

Na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci bila je angažovana kao docent za violinu od 2009 – 2013. Od 2009. je angažovana kao docent  na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.