Koncert: Rebecca Rischin - klarinet i Miona Barbul - klavir

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Rebecca Rischin (SAD) Miona Barbul

Program:

Janos Komives (1932-2005)

Flammes:  Cinq études pour clarinette seule  (1978)

I. Impéteueux et brusque 

II. Fébrile, nerveux, traqué 

III. Cajoleur, un peu mélancolique, par fois plaintif 

IV. Criard, hectique, saccade—Calme, simple, régulier 

V. Très rapide, très pointu, très incisif 

 

Béla Kovács (1937-)

Hommage à Manuel de Falla (1994)

 

Domenico Mirco (oko 1820-1866)

Fantasia sopra motivi dell’ opera ’La Sonnambula’ (nakon  1831)

(aranžman:  Diane Barger)

 

J.S. Bach (1685- 1750)

Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ BWV639

 

Jonathan D. Flowers (1969-)

Visions in the Dark (1988)

III. Remembering Grámila

 

Olivier Messiaen (1908-1992)

Abîme des oiseaux, 

iz Quatuor pour la fin du Temps (1941)

 

Alan Shulman (1915-2002)

Rendezvous (1946)

 

Béla Kovács (1937-)

After You, Mr. Gershwin! (2004)

 

Klarinetistkinja Rebecca Rischin započela je karijeru osvajanjem prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Krakovu, u Poljskoj, i vremenom izgradila ugled u međunarodnim okvirima  kao solista, pedagog i pisac. Nastupala je širom Evrope, Kanade i SAD-a, a njen koncert u čuvenom Karnegi holu, 2014. godine, doživeo  je ovacije. Kritičari su se pohvalno izrazili i o njena dva kompakt-diska:  Clarinet Fantasies (Centaur, 2017), sa pijanistkinjom  Youmee Kim, i One of a Kind (Centaur, 2009), na kome je izvodila kompozicije za solo clarinet.

Rischin je profesor klarineta na Ohio University (Athens, Ohio, USA),  gde predaje studentima iz celog sveta. Njen pedagoški rad je 2002. godine nagrađen nagradom College of Fine Arts Outstanding Teacher Award. Autor je knjige For the End of Time:  The Story of the Messiaen Quartet  (Cornell University Press, 2003; 2006), koja je do danas objavljena na engleskom, francuskom, italijanskom, kineskom i japanskom, i po kojoj je napisan i scenario za film.

Rebecca je rođena u San Francisku, u Kaliforniji, SAD. Diplome bečelora i mastera stekla je na prestižnom univerzitetu Jejl (Yale University) i doktorirala na Florida State University. Zahvaljujući stipendiji Harriet Hale Woolley, koju je 1993. godine dobilo svega dvoje američkih umetnika, usavršavala se u Parizu i stekla diploma na Ecole Normale de Musique.

U toku studija na ovim institucijama predavali su joj profesori: David Shifrin, Guy Deplus, Frank Kowalsky i Donald Carroll.

Slika

Informacije o programu:

Miona Barbul (1989, Pančevo) je završila OMŠ Jovan Bandur u klasi prof. Ivana Dinića u rodnom gradu. Srednju muzičku školu je završila kod prof. Gabriele Dinić. Studije klavira je započela 2008. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Zorana Jančića. Od 2009. godine je na FMU u Beogradu kod prof. Nataše Mitrović, u čijoj klasi je diplomirala (2012) a potom završila i master studije sa ocenom 10. Osvajala je nagrade na mnogim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu – treću na Otvorenom takmičenju „Davorin Jenko” u Beogradu, drugu na Evroregionalnom festivalu Alma Cornea Ionescu u Temišvaru i treću na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu. Usavršavala se na kursevima Jurija Kota, profesora na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu. Dobitnik je stipendije Ministarstva prosvete, kao i nagrade grada Pančeva kao jedan od najboljih studenata toga grada. Kao solista i kamerni izvođač nastupala je u Beogradu, Vranju, Nišu, Belfortu (Francuska) i drugim gradovima. Učestvovala je na festivalu Boljšoj (Mokra Gora, 2014). Nastupa kao saradnik Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (svirajući čelestu). Pedagoškim radom je počela da se bavi 2010. godine u MŠ „Josif Marinković” u Vršcu, a nastavila je 2012. godine kao profesor klavira i klavirski saradnik u baletskoj školi Dimitrije Parlić u Pančevu.

Trenutno je na specijalističkim studijama na katedri za kamernu muziku u klasi prof Tee Dimitrijević.

Koncert i prezentacija se održavaju u okviru međunarodnog projekta Serbian Clarinet Academy and Festival, u saradnji sa Nacionalnom srpskom klarinetističkom asocijacijom.

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Bilten

Budite obavešteni o najnovijim vestima i programu Kulturnog centra.