Koncert - Clair de Jazz

Ocenite kvalitet ovog programa

(8 glasova)

Ivana Pejoska harfa Vladimir Nikolov klavir Nikola Knežević bas Goran Milošević perkusije

Koncert  „Clair de Jazz“ je osmišljen autentičnim aranžmanima za nesvakidašnji sastav koji čine harfa, klavir, bas gitara i perkusije i posebno koncipiranog programa.  U pitanju je program koji je inovativan i edukativan, kako za našu, tako, potencijalno, i za inostranu muzičku scenu. Inspiracija za ovakav koncept koncerta javila se pre par godina, a podstaknuta je ne samo ličnim afinitetom prema klasičnoj i džez muzici, već i uvidom u zanemarenost ove vrste muzike.

Tako se rodila ideja da se popularna dela iz opusa umetničke, odnosno klasične muzike ”spoje” zvukom i bojom, sa džez muzikom, a kroz autetične aranžmane koji bi iznedrili nov ”muzički proizvod”.

Sastav čine profesionalni muzičari koji svojim entuzijazmom i ljubavlju prema muzici kao i novim i drugačijim uglom posmatranja doprinose raznolikosti domaće muzičke scene.

 

Program:

1. Clair de Lune - C. Debussy-V. Nikolov

2. Dance of The Knights - S. Prokofiev-V. Nikolov

3. Dance of The Sugar Plum - P.I. Tchaikovsky-V. Nikolov

4. Flower Duet from „Lakme“- F. Delibes-V. Nikolov

5. La fille aux cheveux de lin - C. Debussy-V. Nikolov

6. Morgenstemning - E. Grieg- V. Nikolov

7. Premiere Gnossienne - E. Satie- V. Nikolov

8. VII Rukovet - S. Mokranjac-V. Nikolov

9. Troisieme Gnossienne - E. Satie-V. Nikolov

10. Verano Porteno - A. Piazzolla- V. Nikolov

 

Ivana Pejoska je završila Muzičku školu “Mokranjac” u Beogradu, odsek harfa. Diplomirala je 2001. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a magistarske studije je završila 2009. na istom fakultetu, u klasi redovnog profesora mr Ljiljane Nestorovske. Već 15 godina se bavi pedagoškim radom, počevši u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu, a nastavljajući svoj rad i posvećenost mladim talentima u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu gde predaje harfu i kamernu muziku, i rukovodilac je stručnog veća za harmonske instrumente. Pored mnogobrojnih nastupa i nagrada koje je osvojila kao izvođač na takmičenjima, treba istaći i rezultate u pedagoškom radu. Njeni učenici nastupaju na mnogobrojnim svečanim koncertima, gostuju na radijskim i televizijskim emisijama i dobitnici su visokih nagrada na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.Nešto što je Ivani posebno zanimljivo i interesantno jeste nov, drugačiji pristup harfi i na koji način je približiti što više široj populaciji. Odatle proizilazi i njena potreba da eksperimentiše sa raznim aranžmanima i sarađuje sa različitim izvođačima i kompozitorima. 

Vladimir Nikolov je kompozitor čija muzika obuhvata širok spektar izraznih sredstava i žanrova, koristeći iskustva iz klasične muzike i džeza kao polaznu tačku. Već duže vreme je “iza scene” u ulozi aranžera u svetskim orkestarskim projektima, ali često nastupa i kao autor, dirigent, pijanista i gitarista sa renomiranim solistima i ansamblima. Kao kompozitor i aranžer sarađuje sa vrhunskim svetskim orkestrima i ansamblima, između ostalih i Metropole Orkest, Brussels Philharmonic, Berlin Art Orchestra, Millennium Jazz Orchestra, Barga Jazz Orchestra, Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Od značajnijih imena saradnika izdvajaju se: John Clayton, Randy Brecker, Vince Mendoza, Chaka Khan, Gino Vanelli, Jacob Collier, i mnogi drugi.  Kao aranžer i producent, radio je na 12 CD izdanja velikih diskografskih kuća u Evropi, a kao autor je upravo izdao svoj prvi album sa ansamblom Nikolov-Ivanović Undectet, naslovljen Artistry in Broken Rhythm. Promotivni koncert ovog projekta na Pančevačkom Džez Festivalu 2017 godine je od strane džez kritičara Jazz Journal UK bio ocenjen rečima “hrabro i intrigantno... zaslužuje buduće nove izvedbe”. Često radi i na filmskim projektima kao orkestrator i aranžer, između ostalih i dobitnikom Oskara 2012, “The Artist”. Dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada za kompoziciju i aranžman, uključujući četiri prve nagrade za originalne kompozicije, i pet prve nagrade za aranžmane. Od 2012. godine je angažovan na FMU u Beogradu kao docent džez harmonije i aranžiranja i dirigent Big Benda FMU, a od 2014. godine sarađuje i kao dirigent sa Big Bendom RTS.

Slika

Informacije o programu:

 

Goran Milošević rođen je 1973 u Beogradu. Školovao se u muzičkoj školi, odsek horna u Beogradu i na muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Od 1988 godine počinje da se bavi pevanjem i učestvuje u radu nekoliko rok i alternativnih grupa kao glavni vokal, tekstopisac i koautor muzike. Od 1997. počinje da svira udaraljke. Posvećuje se izučavanju i spajanju različitih muzičkih stilova i tradicija, pre svega Balkana, Vizantijskog nasleđa i Bliskog istoka, kao i severne Afrike i južne Amerike. Nastupao je širom zemlje, na prostorima bivše Jugoslavije, u većini evropskih zemalja, Indiji, Pakistanu, Meksiku, Kanadi, SAD, Kini, Tunisu, 

Sarađivao je sa velikim brojem domaćih i stranih kompozitora i muzičara. Goran je snimio dvadesetak kompakt diskova i tom prilikom sarađivao sa svetski poznatim producentima kao što su Majk Nilsen, Ričard Evans, Čad Blejk. Trenutno nastupa u grupama Željka Joksimovića, „My people“ , Belo Platno i stalni je član hora Beogradske opere i Beogradskog muškog hora. Od skoro je autor muzike za grupu „My people“ čiji je osnivač i vođa.

Nikola Knežević je svoja prva muzička saznanja stekao učeći iz raznoraznih knjiga interesujući se za bluz, džez i popularnu muziku. Sa 20 godina počinje profesionalnije da se bavi muzikom i upisuje Muzičku školi „Stanković“  - džez odsek. Proveo je šest godina na mestu vođe deonica kontrabasa u Filharmoniji mladih “Borislav Pašćan“, a nastupao je i sa raznim kulturno umetničkim društvima  među kojima je i AKUD “Krsmanac “.Usavršavanje je nastavio u klasi Milana Nikolića na odseku za bas gitaru katedre za Džez i popularnu muziku na FMU u Beogradu, kao i brojnim muzičkim radionicama. Trenutno nastupa kao slobodni muzičar na prekookeanskim kruzerima, raznim festivalima i klubovima uživajući u saradnji i razmeni iskustava sa brojnim talentovanim umetnicima .

Imajući u vidu i instrumentalni sastav i aranžmane ovih kompozija, ovakav jedan koncert je atraktivna prilika za afirmaciju srpske muzičke scene i za afirmaciju kreativne ekstrovertnosti Međunarodnog festivala harfe koji podržava muzičke eksperimente i aranžerske inovativnosti, ali istovremeno čuvajući umetničku suštastvenost muzičke kulture koja je prioritet. Koncert u Pančevu je deo pratećeg programa XVII Međunarodnog festivala harfe koji se održava u Beogradu od 15. do 25. juna 2018.godine. 

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program