Novogodišnji koncert "Večite melodije"

Tamburaški orkestar Pančeva

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Umetnički rukovodilac: Mihajlo Jović

Vokalni solisti: Sofija Pižurica, Dušan Plazinić.

Članovi orkestra: Mihajlo Jović, Aleksandra Jović, Stefan Stajić, Danijel Pejčić, Sreten Jović, Dejan Pejčić, Goran Pejčić, Mihajlo Obradović, Mihajlo Obrenović, Milan Borojev, Ognjen Arbutina, Vladimir Vojnak, Mihailo Đordan, Relja Jarkovački, Luka Vujčić.

Program:

1. P. I. Čajkovski – Napolitanska serenada 

2. Canta pe me

3. Non ti scordar di me

4. F. Šubert – Serenada 

5. Core’ ngrato

6. Torna a Surriento

7. E. Mezzacapo – Bolero Tolede 

8. Lara

9. Besame mucho

10. Dicitencello vuje

11. Tu ca non chiagne

12. D. Šostakovič – Valcer br. 2

13. Santa Lucija

14. Granada

15. O sole mio

 

O izvođačima:

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo s radom 2014. godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osnovao je tamburaški orkestar s ciljem da neguje i izvodi  tradicionalnu i umetničku muziku.

Orkestar čine školovani muzičari koji na kvalitetan i profesionalan način doprinose ostvarenju ovog cilja. Koncert s prvacima Opere Narodnog pozorišta Sofijom Pižuricom i Dušanom Plazinićem još je jedan dokaz da orkestar, pored tradicionalne, neguje i umetničku muziku. 

Sofija Pižurica je rođena u Beogradu, gde je, paralelno sa studijama književnosti na Filološkom fakultetu, završila i osnovne i magistarske studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Biserke Cvejić, i to s prosečnom ocenom 10, te je proglašena za studenta generacije i najboljeg studenta Beogradskog univerziteta. Nedavno je i doktorirala na FMU u Beogradu, i tako postala prvi doktorand na Odseku za solo pevanje u Srbiji. Usavršavala se u Badenu (Austrija) i Bajrojtu (Nemačka). Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvajaju: 1. nagrada na takmičenju „Rijeka Belkanto”, održanom 2006. godine u Rijeci (Hrvatska), 1. nagrada na beogradskom takmičenju „Petar Konjović” i nagrada „Mario del Monako” 2002. godine, a značajan plasman je ostvarila i na čuvenom takmičenju „Operalija”, održanom u Madridu, pod pokroviteljstvom Plasida Dominga. Tri godine je bila stipendista bečkog CEE Musiktheater, koji potpomaže usavršavanje najperspektivnijih mladih umetnika centralne i istočne Evrope. Debitovala je kao student, 2001. godine, ulogom Mizete u Pučinijevim „Boemima” na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 2005. uručena joj je godišnja nagrada Narodnog pozorišta za ulogu Oskara u Verdijevom „Balu pod maskama”, a 2009. dobila je pohvalu za ulogu Norine u Donicetijevoj operi „Don Paskvale”. Repertoar Sofije Pižurice čini blizu 20 uloga prvog faha, čime je zaslužila titulu najmlađe prvakinje beogradske opere. Često nastupa i u inostranstvu, tako da je pevala u Kraljevskoj operskoj kući Norveške, čest je gost temišvarske i bukureštanske opere, kao i opere u Krajovi, takođe u Rumuniji, Austriji, Danskoj, Portugalu, Grčkoj, Nemačkoj, Bugarskoj, na sceni zemunskog „Madlenianuma”, itd. Sofija Pižurica je i vokalni pedagog Operskog studija pri Narodnom pozorištu, koji mlade polaznike priprema za nastupe na sceni.

Dušan Plazinić je rođen u Pančevu. Studirao je pevanje na FMU u Beogradu. Za vreme studija, kao talentovanom tenoru, uručena mu je nagrada iz Fonda „Danica Mastilović”. Dok je bio na trećoj godini studija, debitovao je na sceni Narodnog pozorišta ulogom Rodolfa u Pučinijevim „Boemima”. Usledio je čitav niz glavnih uloga u Pučinijevim, Verdijevim, Donicetijevim i drugim operama. Od 1994. godine stalni je član Opere Narodnog pozorišta. Usavršavao se u Italiji, kod čuvenog soprana Lućane Sere, a zatim i kod poznatog tenora i direktora temišvarske opere Kornelia Murgua. Na prestižnom operskom takmičenju „Giuseppe di Stefano” u Trapaniju, na Siciliji, 1995. godine, uručena mu je prva nagrada, koju je dodeljivao stručni žiri italijanskih muzičkih kritičara. Sledeće godine dobio je nagradu Narodnog pozorišta za izuzetan doprinos tekućem repertoaru. Gostovao je širom bivše Jugoslavije, kao i u brojnim stranim zemljama. U Beogradu je nastupao u svim većim salama, kao što su Centar „Sava”, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Svečanoj sali Skupštine..., a pevao je i na „Bemusu”, „Belefu”... Od inostranih festivala, zapaženi su nastupi na Atinskom letnjem festivalu i festivalu „Kasandra” u Grčkoj. Pevao je glavnu ulogu u Donicetijevoj operi „Ana Bolen” u Bukureštu i Atini, uz pratnju Rumunskog nacionalnog radio orkestra, a predstave su prenošene uživo. S ansamblom Narodnog pozorišta nastupao je i na Krfu i u Kefaloniji izvodeći opere „Rigoleto” i „Toska”. U seriji koncerata „Viva Verdi”, organizovanih u saradnji s Italijanskim kulturnim centrom i Ambasadom Italije u Beogradu, 2001. godine, pevao je najlepše Verdijeve arije. Radio-televizija Srbije čuva snimke predstava „Boemi” i „Travijata”, u kojima je Dušan pevao glavne uloge, a u svoju biografiju upisao je i nastup sa čuvenom pevačicom Ćećilijom Gazdiom, kao i s mecosopranom Elinom Garančom. Na festivalu „Gars am Kamp” u Austriji, 2008. godine, pevao je ulogu Radamesa u Verdijevoj „Aidi”.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program