AMIRA MEDUNJANIN

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Sevdalinku je čula od svoje majke i ubrzo joj je bilo jasno da će to biti njen životni put. Izgradila je vlastiti stil dovodeći izvedbe do savršenstva. Muzički novinar Garth Cartwright naziva je bosanskom Billie Holiday, poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. Nakon što je 2003. godine gostovala na „A Secret Gate”, albumu „Mostar Sevdah Reuniona”, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album „Rosa” u izdanju kuće „Snail Records”. Album je dobio sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, a pojavio se i među kandidatima za „album godine”. U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album „Live” u izdanju „Gramofona”, koji sadrži snimke s njenog koncerta u okviru „Jazz Festa Sarajevo” 2008. godine. Iste godine pravi još jedan korak napred, objavljuje studijski album „Zumra”, koji je pripremila u saradnji s međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primenjenu harmoniku s aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

 

Amira Medunjanin

Pre nego što je počela da se bavi muzikom, imala je dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu, što ju je veoma pogodilo. U želji da im dokaže da greše, napustila je posao i započela uspešnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike uticala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti.

Detinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla s roditeljima u Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina, kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre. 

Zanimljivo je da početak njene karijere nije vezan za Sarajevo gde su sevdalinke dominantne, već za Holandiju i druge države u kojima joj je bilo teže da dođe do izražaja. Pošto odlično zna engleski jezik, uspešno je predstavila svoju umetnost publici u Zapadnoj Evropi i na svetskoj world music sceni. Novinar Garth Cartwright uporedio ju je s pevačicom Billie Holiday, što joj naročito i ne prija. Odrastala je uz muziku „Azre”, EKV-a, „Seks pistolsa”, Nika Kejva i drugih. Singl „Mujo đogu po mejdanu voda” snimila je 2003. godine kao gost muzičke grupe „Mostar Sevdah Reunion” na albumu „A Secret Gate”. Nakon dužeg preslušavanja Nade Mamule, može se primetiti da se Amira ne protivi uticaju starijih pevača, već često pokušava da dočara njihove emocije.

Svoj prvi album pod nazivom „Rosa” objavila je 2005. godine, u izdanju kuće „Snail Records” (Holandija), koga je muzički kritičar Clive Davis („The Sunday Times”) proglasio dobitnikom prestižne nagrade „album godine”. Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su želeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja.

Album „Live” snimila je 2009. godine u izdanju „Gramofona”, a sadrži snimke s koncerta održanog u okviru „Jazz Festa Sarajevo” 2008. godine. Takođe, iste godine objavljuje album „Zumra”, koji spaja tradicionalnu muziku i harkonikašku izvedbu poznate umetnice Merime Ključo. Album je doživeo veliki uspeh, što najbolje pokazuje muzička nagrada „Indexi” i činjenica da ga je za ceo svet objavila „Harmonia Mundi”.

Album „Amulette” izašao je 2010/2011. godine, opet u izdanju „Harmonia Mundi”. Na njemu sarađuje s mnogim domaćim i stranim kolegama, od kojih su neki: Vlatko Stefanovski, Kim Burton, Walter Quintus i drugi. Naišao je na pozitivne kritike u mnogim uglednim svetskim časopisima, a muzički magazin iz Britanije „Songlines” proglasio ga je „top of the world” izdanjem.

Nagradu za jedan od pet najboljih ženskih vokala u 2012. godini dodelila joj je Fondacija „Orange”. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordi Savalla, s kojim i dalje nastupa i sarađuje. U izdanju kuće „Aquarius Records”, 2014. godine, objavljuje četvrti album „Silk and Stone”, na kome sarađuje s Bojanom Zulfikarpašićem, Nenadom Vasilićem, Hakanom Gundorom, Osmanom Tokcanom, Stjepanom Horvatom i drugima. Takođe, za ceo svet ga ponovo objavljuje „Harmonia Mundi”.

Diskografija: „A Secret Gate” (2003), „Rosa” (2005), „Amira Live” (2009), „Zumra” (2010), „Amulette” (2011), „Silk & Stone” (2014), „Damar” (2016).

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program