Koncert Dalida Grmuša i Aleksandra Bengin

Na programu autorska muzika Dalide Grmuše

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Dalida Grmuša klavir Aleksandra Bengin violončelo

Muzika Dalide Grmuše nastaje kao prirodni umetnički izraz, iz želјe da je podeli i proživi s drugim lјudima. Ne nastaje samo kao potreba izražavanja u određenom žanru već kao muzika trenutka i doživlјene inspiracije, tako da ima karakter improvizacije i slobodnu formu. U trenutku izvođenja neke kompozicije imaju svoj konačan oblik, a neke nastaju na licu mesta, kao odraz trenutne atmosfere i inspiracije. Muzika je za Dalidu najveća vrednost, jer kroz nju uspeva da, na emotivnom nivou, komunicira sa svojom publikom.

 

Program:

„U vrtlogu snova”

„Muzika je moj pokretač” (za violončelo i klavir)

„U vrtlogu snova” (za violončelo i klavir)

„Momenat”

„Nokturno”

„Jesam li?”

„Mračna fantazija” (za violončelo i klavir)

„Kada vetar govori sloboda” (za violončelo i klavir)

„Između dva sveta”

„Nostalgija”

„Sudabe”

„Beskrajno” (za violončelo i klavir)

„Prosvetljenje” (za violončelo i klavir)

„Sloboda”

 

Dalida Grmuša

Rođena je u Sremskoj Mitrovici. Nižu muzičku školu završila je u klasi prof. Gordane Malinović, srednju u klasi prof. Zlate Maleš, a studirala je na Odseku za klavir FMU u klasi prof. Nenada Radića. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu (laureat trećeg EPTA pijanističkog takmičenja posvećenog delima Frederika Šopena, laureat na takmičenju „Josip Slavenski”, prva nagrada na takmičenju mladih pijanista u Nišu, prva nagrada na Republičkom takmičenju klavirskih dua, druga nagrada na internacionalnom takmičenju „A. Skrijabin” u Parizu, druga nagrada na internacionalnom takmičenju „Città di Gorizia”).

Učestvovala je u muzičkim projektima: Čajkovski „Godišnja doba” (snimljen za školski program RTS-a); Večeri S. Rahmanjinova u SANU, KCB-u, Paviljonu Cvijete Zuzorić; Veče savremene srpske muzike u Kulturnom centru u Parizu, Mariboru, Ljubljani i mnogim gradovima Srbije; „Koncert za puuuuuno ruku” u Zadužbini Ilije Kolarca, kao i na koncertu „Zlati u čast” takođe u Zadužbini Ilije Kolarca, gde su izvedene Betovenove simfonije za osam ruku. Učestvovala je i u multimedialnom projektu „Chronos” za grupu muzičara, glumca, audio i video traku, kao i u muzičko-poetskom projektu „U potrazi za dušom” za grupu muzičara, glumce i recitatora. 

Gostovala je u brojnim emisijama na radiju i televiziji. Svoj prvi autorski koncert održala je 2008. godine, u Osnovnoj školi „Dušan Jerković”. Usledili su autorski koncerti u mnogim značajnim salama – KC Ruma, SKC Beograd, „Akademija 28” Beograd, Prva kragujevačka gimnazija, Kuća kralja Petra, Narodna biblioteka Srbije, Galerija „Artget”, Galerija Kolarčeve zadužbine, KC Pirot, Dom kulture „Studentski grad”, Dom kulture Čačak, UK „Parobrod”, KC Novi Sad, Galerija „Progres”, Italijanski kulturni centar, KC Smederevo, KC Kovin, itd. 

Svoj prvi autorski CD „Between Two Worlds” izdala je 2018. godine, a promovisala ga je u Parizu i u Beogradu. Svoju kreativnost ispoljava i kroz slikanje, a amaterski se bavi i fotografijom.

 

Aleksandra Bengin

Rođena je u Vršcu, 1992. godine. Završila je studije na FMU u Beogradu, instrumenti violončelo i klavir. Radi u ŠOMO „Petar Stojanović” u Ubu kao nastavnik violončela, hora, orkestra i uporednog klavira. Nastupala je kao član brojnih kamernih sastava i orkestara, među kojima se ističu Gudački kvartet „Vae soli” i BGO „Dušan Skovran”. Usavršavala se na majstorskim kursevima svetskih čelista – Leonid Gorohov, Denis Šapovalov, Natalija Gutman, Evgenij Rumjantsev, Maja Bogdanović, Valentin Raduciu. Često i sa zadovoljstvom sarađuje s Dalidom.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program