Nenad Radić - klavir

Ocenite kvalitet ovog programa

(7 glasova)

dr um. Nenad Radić klavir

Na programu: 

F. Šopen: Poloneza – Fantazija op. 61, Sonata h-mol, op. 58

J. Brams: tri Intermeca op. 117, Sonata f-mol, op. 5

 

 

Nenad Radić

Rođen je 1968. godine. Diplomirao je i magistrirao s najvišim ocenama na Odseku za klavir FMU u Beogradu, u klasi prof. Zorice Dimitrijević Stošić, gde je i doktorirao (mentor prof. Ninoslav Živković). Usavršavao se u klasama čuvenih pedagoga A. Nasjetkina, E. Tatulijana i V. Pjaseckog. Osvojio je treću nagradu na Prvom međunarodnom takmičenju „Dunav-Donau-Danube” u Novom Sadu 1992. godine. Održao je više od 40 resitala u svim najvažnijim salama u Srbiji, a posebno se izdvajaju četiri koncerta u Zadužbini Ilije M. Kolarca (1998, 2001, 2008. i 2013) – više puta emitovani i u trajnoj formi sačuvani u arhivi Radio Beograda. Izveo je Peti koncert Betovena (S-dur) i Prvi koncert Bramsa (d-mol) sa Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički”. Solističke koncerte održao je u Engleskoj – Peterborough Music Festival; SAD-u – Bingemton, Tri-cities Opera Center; BiH – Banja Luka, Banski dvor; i Sloveniji – Velenje. U izuzetno retkom kamernom duu klavir–orgulje (s Majom Smiljanić Radić), ostvario je veoma zapaženu koncertnu turneju 2010. godine po gradovima Severne Amerike: Njujork – Bingemton i Ist Hempton, Toronto, Indijanapolis, Dalas, Los Anđeles (katedrala Our Lady of the Angels, 4.000 mesta za sedenje i jedne od najvećih orgulja na svetu).

Održao je brojna koncertna predavanja na „Kolarcu” (ciklus od šest predavanja), Memorijalu „Isidor Bajić”, YALE SMN-u i 6. World Piano Conference (Novi Sad), „Mokranjčevim danima” (Negotin) i na drugim mestima. Za Treći program Radio Beograda snimio jedinstveni ciklus od osam autorskih emisija, 12 sati programa, pod nazivom „Ka idealu tonskog iskaza”. Ostvario je značajne snimke i nastupe uživo na domaćim i inostranim radio i TV stanicama. Klavirskom pedagogijom se bavi od 1991, a od 1999. je profesor na katedri za klavir na FMU u Beogradu. U klasi Nenada Radića diplomiralo je 20 studenata, a najzapaženiji su Katarina Anđelković i Stefan Đoković (dobitnici nagrade „Olga Mihailović” za najperspektivnijeg studenta klavirskog odseka za 2010. i 2018), Anđelo Janjić (nagrada za najbolje izvođenje sonate – List: h-mol) i Momčilo Radojević. Učesnik je mnogobrojnih humanitarnih koncerata i akcija, a najznačajnija je obnova Materinskog doma u Zvečanskoj ulici koju je inicirao. 

Diskografija: „Poetika Sonate op. 111 L. Van Betovena” (PGP-RTS, 2004) i „Prevazilaženje granica klavirskog zvuka”, Univerzitet umetnosti, dvostruki CD, Betoven – Diabeli varijacije i Šubert – Sonata B-dur, 2016.

 

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program