Ana Brateljević - harfa

Gost: Milan Berginc – violina

Na programu dela: G. F. Hendla, B. Smetane, M. Turnijea i drugih

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Program:

G. F. Hendl: Preludijum i Tokata

G. F. Hendl: Koncert za harfu i orkestar op. 4, br. 6, B-dur

 – Allegro moderato

 – Larghetto

 – Allegro moderato

T. Mayazumi: Rokudan

pauza

 

Milan Berginc solo

M. Turnije: Féerie (Čarolija), Preludijum i Igra

B. Smetana: Vltava

 

Ana Brateljević

Muzikom se bavi od šeste godine kada počinje da uči klavir, a potom i harfu u klasi prof. Milice Barić. Diplomirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006), a specijalizaciju je s najvišim ocenama završila na istom fakultetu (2007), u klasi prof. Ljiljane Nestorovski. Pored harfe, diplomirala je i klavir na FMU u Beogradu (2008), u klasi prof. Marije Đukić. Nastavila je školovanje u Pragu, u klasi eminentne svetske harfistkinje Jane Bouškove na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti, gde je završila master studije harfe (2010). Uspešno je završila doktorske studije interpretacije i teorije interpretacije – specijalizacija harfa (2016), na Akademiji lepih umetnosti u Pragu, u klasi Jane Bouškove, i postala prva harfistkinja u Češkoj Republici s doktoratom. 

Harfistkinja je Češkog narodnog simfonijskog orkestra, s kojim je imala prilike da sarađuje na četiri evropske turneje (preko 60 koncerata), s legendarnim Eniom Morikoneom, kao i s nizom svetski priznatih muzičara kao što su Andrea Bočeli, Deni Elfman, Hoze Kareras, Jonas Kaufman...

Eksterni je predavač za kamernu muziku na Akademiji lepih umetnosti u Pragu, gde takođe organizuje seminare iz oblasti istorije harfizma. U Muzičkoj školi „Ilji Hurnika” u Pragu predaje harfu i klavir. 

Pored solo koncerata na kojima svira oba instrumenta, bavi se i kamernom muzikom. Januara 2016, uz pratnju Simfonijskog orkestra Karlovih Vari, a pod dirigentskom palicom Jiržija Štrunca, održala je zapažen koncert s harfistkinjom Bronislavom Klablenovom. Publici su predstavile koncert za dva čembala J. S. Baha, koje su izvele kao duo harfi, što je ujedno bio i početak rada ovog dua.

Osnovala je duo „Luan” s flautistkinjom Luciom Košumberskom (Slovačka), a širom Češke i Slovačke predstavile su bogat repertoar. 

Već duže vreme sarađuje s violinistom Milanom Bergincom u duu „Féerie”, a nastupaju u sastavu violina–harfa i violina–klavir. S Ivom Ugrčić, u duu flauta – nepedalna harfa, promovisale su ovaj zanimljivi muzički sastav, svirajući vlastite aranžmane.

Ana Brateljević, uz podršku Grada Pančeva, izdala je CD „Od Baha do džeza”, na kome se predstavlja kao solistkinja na harfi i klaviru.

Sarađuje s eminentnim češkim orkestrima (Češka filharmonija, Češki narodni simfonijski orkestar, Državna opera, Simfonijski orkestar Karlovih Vari...). Tokom sezone 2018/2019, gostovala je u nekoliko predstava Nacionalne opere u Helsinkiju.

S električnom harfom učestvovala je u nizu projekata drugih muzičkih žanrova: snimanje CD i remiks izdanja italijanskog benda „Sétamùr”, POP ART izdanje Gudačkog kvarteta „Arco”, saradnja s rok i pank bendovima. Na Festivalu „Proms” u Pragu nastupila je sa džez trijom italijanskog gitariste Roka Cifarelija, koji već duži niz godina koncertira s Eniom Morikoneom.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program