18. ETHNO.COM

World music festival

Ocenite kvalitet ovog programa

(6 glasova)

Svetosavski dom u Pančevu

30. septembar, u 20.00

Jelena Popržan SRB/AT

Aleksandar Jovanović Šljuka – Piano solo  SRB

 

Dvorana Kulturnog centra Pančeva

1. oktobar, u 20.00

Rođenice SRB

Širom SLO

 

Dvorana Kulturnog centra Pančeva

2. oktobar, u 20.00

Tamburaški orkestar Pančeva SRB

Shira U’tfila SRB

 

Jelena Popržan SRB/AT

Rođena je u Novom Sadu 1981. godine, odrasla je u Zrenjaninu, a u Beogradu je završila studije klasične viole. Posle drugog semestra dobila je stipendiju za masterklas na festivalu Alegro-Vivo u Donjoj Austriji, a zatim se, na poziv tadašnjeg profesora da studira u njegovoj klasi, preselila u Oberschützen (Burgenland), gde se zadržala dve godine.

Igrom slučaja 2004. u Beču je upoznala čelistkinju Rinu Kačinari iz Prištine, s kojom je 2008. osnovala duo Catch-Pop String-Strong. Usledili su bendovi: Madame Baheux i Sormeh. Dosad je izdala četiri albuma, a pored toga piše i muziku za pozorište i glumi.

Njena poruka sugrađanima glasi: Ne smemo dozvoliti da nas, jer smo svi u istom loncu, podele religijske i nacionalističke ideologije.

 

Aleksandar Jovanović Šljuka SRB

Početkom 2009. bio je objavljen konkurs Umbria Jazz Balkanic Windows za autorske džez projekte. Tada je nastao Woodcock Group, bend okupljen oko klaviriste Aleksandra Jovanovića Šljuke, koji se tom prilikom prvi put predstavio javnosti kao kompozitor. U tom prvom bendu svirali su basista Marko Fabri i bubnjar Miodrag Milovanov. Posle zapaženog nastupa na konkursu, usledila je turneja po Srbiji, u malo izmenjenom i proširenom sastavu. Basista je bio Ivan Maksimović Dumaks, a bendu se priključio i saksofonista Bojan Vukelić. Godinu dana kasnije Šljuka počinje saradnju s bubnjarem Aleksandrom Cvetkovićem Dramom, a uz basistu Marka Fabrija, ovaj trio snima svoj prvi autorski CD pod nazivom Water Stories. Album je 3. maja 2011. godine objavila kuća Sunset Jazz Recordings iz Njujorka. To je bio početak plodne saradnje trojice muzičara.

Šljuka, Drama i Fabri su se 2012. godine priključili multimedijalnom projektu fotografa Ivana Grlića Serbian džez BRE, nastavljajući s autorskim radom. U bendu su još bili i vokal Nevena Jelić, violinista Filip Krumes i iskusni perkusionista Uroš Šećerov. Ovaj sastav snimio je jedan album i održao brojne nastupe na festivalima širom Evrope. SJB Project je izdao i drugi album pod nazivom Serendipity, koji je predstavio novi zvuk benda, sa saksofonistima Maksom Kočetovim i Rastkom Obradovićem, te nastavio koncertna izvođenja u Srbiji i inostranstvu.

U međuvremenu, Šljuka je započeo saradnju s književnikom i reperom Markom Šelićem Marčelom i njegovom ekipom (Nevena Glibetić, Rade Sklopić, Miloš Borovnjak), radeći na knjigo-albumu Napet šou. Ova saradnja nametnula je potrebu da se ekipi pridruže, prvo na snimanju albuma: Nevena Jelić – vokal i Filip Krumes – violina.

Cela ova istorija uticala je na izgled i zvuk novog projekta – Shljuka. Novembra 2017. ovaj sastav objavio je album Iluzija u izdanju kuće Lampshade Media.

 

Širom SLO

Isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdana muzička mašta predstavlja ideju vodilju trija Širom, čiji članovi potiču iz prekmurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije. Iztok Koren, Samo Kutina i Ana Kravanja na svojim nastupima sviraju više od desetak instrumenata, a bogatstvo različitih muzičkih formi se može shvatiti kao inspiracija koja stoji iza karaktera ovog novog ansambla. U praksi članovi sastava ostaju snažno usidreni u svom kreativnom procesu do mere koja im omogućava da izbegnu puko odražavanje postojećih muzičkih obrazaca. Ovakav pristup generiše originalan, stilski homogen oblik izražavanja koji oscilira između širokog spektra tradicionalne muzike i savremene akustične meditacije u stilu roka, dok je krajnji rezultat utemeljen u uvek mističnom minimalizmu. Muzika sastava Širom je misaona, ali može postati tvrđa kada je potrebno, bliža bendovskom nego kamernom izrazu, ponekad i ulična uprkos svojoj urbanoj prirodi.

 

Ana Kravanja – violina, viola, ribab, balafon, bendir, flaute, različiti predmeti, glas 

Samo Kutin – ikitelia, hardi-gardi, tampura brač, lira, melodika, čajms, perkusije, različiti predmeti, glas

Iztok Koren – bendžo, balafon, gamelan, tank drum, perkusije, različiti predmeti

 

Tamburaški orkestar Pančeva SRB

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo s radom 2014. godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osnovao je tamburaški orkestar s ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Tamburaški orkestar Pančeva privukao je veliku pažnju ljubitelja ove vrste muzike još od prvog koncerta. Njihov prvi CD – Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici podseća na velike reči i dela istaknutih srpskih pesnika. Upečatljiv muzički jezik srpske gradske kulture, koji se prožima s divnim zvucima tambure i glasa, dočarava i verno prenosi emocije i način življenja tog vremena. Svoju spretnost, umerenost i poznavanje muzičkog jezika ovaj sastav pokazuje u nizu različitih koloraturnih promena i muzičkog fraziranja. Tamburaški orkestar Pančeva je sastav koji nastavlja, nadograđuje tradiciju tamburaške muzike novom mladalačkom energijom koja približava tamburašku muziku svim generacijama. U dosadašnjem radu orkestar se predstavio publici s više različitih programa.

 

Shira U’tfila SRB

Grupa Shira U’tfila osnovana je 2000. godine na inicijativu Stefana Sablića, vokalnog soliste, aranžera i kompozitora grupe, instrumentaliste – izvođača na udu, tradicionalnom bliskoistočnom kordofonom instrumentu tipa laute, pozorišnog reditelja i kantora beogradske sinagoge Sukat Šalom, kao i osnivača i predsednika Jevrejskog centra za kulturu i umetnost. Mnogostruka interesovanja Stefana Sablića, kao i brojna usavršavanja u Srbiji i Izraelu, omogućila su mu temeljan i sistematičan pristup sefardskoj muzičkoj tradiciji, kao i jevrejskoj i tradiciji drugih naroda koji su delili istorijski, geografski i kulturalni prostor Balkana, Mediterana i Bliskog istoka u proteklim vekovima. Pored Stefana Sablića, članovi grupe su i Filip Krumes, violinista, kompozitor, aranžer, muzički producent i majstor izrade i reparacije kordofonih instrumenata, Sinan Aćifović – klarinet, kontrabasista Srđan Đorđević, perkusionista Goran Milošević i Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir.

Na dosad devet objavljenih albuma – sedam na kojima je predstavljena sekularna sefardska muzika s Balkana, Mediterana i Bliskog istoka, nostalgična a u isto vreme tako živa, evocirajući muzičko i tradicijsko bogatstvo sefardskog nasleđa okrenuto sopstvenoj, ali i drugim istorijama, muzika grupe Shira U’fila čuva sefardsku tradiciju istovremeno je kreativno inovirajući, istražujući njene bogate potencijale i njen kulturalni dijalog s drugim tradicijama i ostavljajući je narednim generacijama na poklon i odgovornost.

 

Pokrovitelj

Grad Pančevo

 

Festival podržali

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Austrijski kulturni forum

 

Organizator

Kulturni centar Pančeva

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program