Aleksandar Jovanović Šljuka

18. ETHNO.COM

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Početkom 2009. bio je objavljen konkurs Umbria Jazz Balkanic Windows za autorske džez projekte. Tada je nastao Woodcock Group, bend okupljen oko klaviriste Aleksandra Jovanovića Šljuke, koji se tom prilikom prvi put predstavio javnosti kao kompozitor. U tom prvom bendu svirali su basista Marko Fabri i bubnjar Miodrag Milovanov. Posle zapaženog nastupa na konkursu, usledila je turneja po Srbiji, u malo izmenjenom i proširenom sastavu. Basista je bio Ivan Maksimović Dumaks, a bendu se priključio i saksofonista Bojan Vukelić. Godinu dana kasnije Šljuka počinje saradnju s bubnjarem Aleksandrom Cvetkovićem Dramom, a uz basistu Marka Fabrija, ovaj trio snima svoj prvi autorski CD pod nazivom Water Stories. Album je 3. maja 2011. godine objavila kuća Sunset Jazz Recordings iz Njujorka. To je bio početak plodne saradnje trojice muzičara.

Šljuka, Drama i Fabri su se 2012. godine priključili multimedijalnom projektu fotografa Ivana Grlića Serbian džez BRE, nastavljajući s autorskim radom. U bendu su još bili i vokal Nevena Jelić, violinista Filip Krumes i iskusni perkusionista Uroš Šećerov. Ovaj sastav snimio je jedan album i održao brojne nastupe na festivalima širom Evrope. SJB Project je izdao i drugi album pod nazivom Serendipity, koji je predstavio novi zvuk benda, sa saksofonistima Maksom Kočetovim i Rastkom Obradovićem, te nastavio koncertna izvođenja u Srbiji i inostranstvu.

U međuvremenu, Šljuka je započeo saradnju s književnikom i reperom Markom Šelićem Marčelom i njegovom ekipom (Nevena Glibetić, Rade Sklopić, Miloš Borovnjak), radeći na knjigo-albumu Napet šou. Ova saradnja nametnula je potrebu da se ekipi pridruže, prvo na snimanju albuma: Nevena Jelić – vokal i Filip Krumes – violina.

Cela ova istorija uticala je na izgled i zvuk novog projekta – Shljuka. Novembra 2017. ovaj sastav objavio je album Iluzija u izdanju kuće Lampshade Media.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program