BEOGRADSKI GUDAČKI KVARTET

OBAVEŠTENJE!

Koncert Beogradskog gudačkog kvarteta otkazuje se zbog bolesti izvođača.

Na programu dela: Isidore Žebeljan, Milane Stojadinović Milić, Vladimira Tošića i dr.

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Nevenka Tatić violina Vladimir Vasiljević violina Ivana Gladović Erčić viola Dušan Stojanović violončelo

Program: 

Petar Konjović (1883–1970) – Gudački kvartet u d-molu

Dejan Despić (1930–) – Menuet za gudački kvartet (iz Dubrovačkog divertimenta)

Svetislav Božić (1954–) – Gudački kvartet Tragovi

Branka Popović (1977–) – Out of Nowhere za gudački kvartet

 

Beogradski gudački kvartet se svojom uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljenošću uvrstio u red vodećih srpskih kamernih ansambala. Kvartet je nastupao u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, Kalemegdanski sutoni i Jesen na Čukarici u Beogradu, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu i Mokranjčevim danima u Negotinu. Kvartet je bio i rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić, 2010. godine, u Novom Sadu.

Beogradski gudački kvartet nastupa i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu Jesenske muzičke svečanosti u Skoplju i Barskom ljetopisu. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, po pozivu Asocijacije Orfelin, a u saradnji s Ministarstvom kulture Srbije.

Beogradski gudački kvartet ostvario je niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije i izdao je četiri CD-a. Rad kvarteta je dug niz godina podržavao Sekretarijat za kulturu Beograda, u okviru više projekata, a sarađivali su i s Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kuturnim centrom, Jugokoncertom, Madlenijanumom i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju. Poslednjih nekoliko godina posebno je usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, kako savremenih, tako i dela iz bogate srpske muzičke baštine. U tome ih podržava, kroz projekte, SOKOJ – Savez muzičkih autora Srbije. Kvartet je nastupao i na Međunarodnom festivalu tribina kompozitora, u Beogradu, 2019. godine.

 

Nevenka Tatić je diplomirala violinu na FMU u Beogradu, u klasi profesora Rajka Dojčinovića. Magistrirala je u klasi profesora Dejana Mihailovića, na Akademiji umetnosti Novi Sad. Usavršavala se u Moskvi kod profesora Grigorija Žislina. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Usavršavala se na majstorskim kursevima Pavela Vernjikova i Vartkesa Bojadžijana. Održala je brojne solističke resitale s pijanistima Tatjanom Šurev, Vesnom Pantović, Jovankom Ristić i Ivanom Melešom. Nastupa u duu s profesorom FMU u Beogradu Dejanom Stošićem. Koncert-majstor je Kamernog orkestra Beogradska simfonijeta. Radi kao profesor violine u Muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković u Beogradu.

Vladimir Vasiljević je diplomirao violinu 1992. godine na Muzičkoj akademiji u Pragu, u klasi profesora Jiržija Tomašeka. Nakon studija nastupao je kao koncert-majstor Kamernog orkestra Komnenius i stalni član Kamernog orkestra Solisti di Praga u Pragu. Po povratku u zemlju, od 1995. godine zaposlen je u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu. Od tada, uporedo s radom u školi, angažovan je i kao kamerni muzičar, stalni član kamernih orkestara Dušan Skovran, Kraljevski gudači Svetog Đorđa, s kojima je nastupao i kao solista, i mnogih drugih manjih kamernih ansambala (Trio Aperto, gost Trija Pokret, itd). Dobitnik je nagrade za pedagoške rezultate ZMBŠS-a. Predsednik je i jedan od osnivača Udruženja Mokranjac. 

Ivana Gladović Erčić je pohađala Srednju muzičku školu Isidor Bajić u Novom Sadu, odsek violina, u klasi profesorke Nine Nikolov. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek viola, u klasi dr prof. Dušice Polovine. Dobitnica je Univerzitetske diplome Univerziteta Novi Sad. Za postignute rezultate tokom studija nagrađivala ju je EUROBANK-a. Stipendista je Vlade Republike Srbije – Fonda za mlade talente. Sarađivala je s mnogim svetskim dirigentima kao član Vojvođanske filharmonije, Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, sa Sarajevskom filharmonijom. Dugogodišnji je član Kamernog orkestra Kraljevski gudači Svetog Đorđa, s kojim je ostvarila mnogobrojne turneje po Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, na čelu s našim eminentnim violinistom Sretenom Krstićem. Aktivan je član Beogradskog gudačkog kvarteta i Gudačkog trija Čarobne žice. Stalno je zaposlena u Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane Stanislav Binički.

Dušan Stojanović, violončelista, diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Po završetku studija, pohađao je majstorsku klasu violončela kod profesora Majkla Flaksmana (SAD) i kao redovan student postdiplomskih studija kod istog profesora, stekao je diplomu koncertanta, na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod pedagoga Danijela Šafrana, Borisa Pergamenšikova i Frederika Lodeona. Bio je prvi čelista Kamernog orkestra Beogradska simfonijeta, s kojim i dalje povremeno nastupa, a od 2003. godine je prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Svetog Đorđa. S ovim ansamblom je učestvovao na više turneja u inostranstvu i snimio je CD kao solista u delima M. Marea i F. Kuprena. Godine 2013. diskografska kuća MASCOM izdala je i CD na kome se pojavljuje kao solista. Nastupao je kao solista i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla Stanislav Binički. U saradnji s pijanistkinjom Radmilom Stojanović izdao je i dva CD-a s kompozicijama za violončelo i klavir srpskih i francuskih kompozitora. Od 2001. godine je stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo čelista Simfonijskog orkestra RTS-a, a od 2018. godine je i gostujući solo violončelista orkestra opere Madlenijanuma.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program