Koncert Beogradskog kamernog orkestra Ljubica Marić i dua harmonika - transmisija zvuka (3D koncert)

Beogradski kamerni orkestar Ljubica Marić i solisti, duo harmonika: Luka Lopičić i Marko Jevtović

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Program:: 

Matija Anđelković, novo delo za duo harmonika, kamerni orkestar  – porudžbina (20 min)

Milica Ilić, novo delo za duo harmonika, kamerni orkestar i elektroniku – porudžbina (20 min)

Vladinir Trmčić, novo delo za duo harmonika, kamerni orkestar i elektroniku – porudžbina (15 min)

 

Beogradski kamerni orkestar Ljubica Marić osnovan je 2006. godine. Dirigent i umetnički vođa orkestra je Rade Pejčić. 

Orkestar se posebno posvećuje interpretacijama dela srpskih kompozitora svih generacija, počevši od onih najstarijih, pa do generacija sadašnjih studenata kompozicije, čija dela orkestar izvodi sa posebnim entuzijazmom u želji da se mladi i talentovani srpski kompozitori što pre afirmišu kod nas i u svetu. Redovan je učesnik Tribine kompozitora, Festivala KOMA (Koncerti mladih autora), a snimao je  muziku za TV film »Maska« po drami Crnjanskog u produkciji RTS-a i bio jedan od protagonista filma, i dr. Ostvario je brojne snimke srpskih i stranih savremenih kompozitora za Radio Beograd i Radio Novi Sad.

Posebno je značajna saradnja koju članovi orkestra ostvaruju u okviru organizacije autorskih večeri srpskih kompozitora: Aleksandra Obradovića, Dušana Radića, Isidore Žebeljan, Katarine Miljković, Nataše Bogojević, Dejana Despića, Mirjane Živković, Svetlane Maksimović, i dr.

 

Mirko Jevtović je rođen 21. juna 1989. u Kragujevcu. Kao osmogodišnjak, prve časove harmonike dobija u KUD-u Zastava od Olivere Stanković, na čiji predlog se i upisuje u nižu muzičku školu (klasa Sonje Nešić i Jadranke Lukovac), a zatim i u srednju muzičku školu (klasa Miljana Bjeletića), gde i maturira kao učenik generacije. Osvojio je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Po završetku prve godine studija harmonike na FILUM-u u klasi profesora Vojina Vasovića, studije nastavlja na Muzičkoj akademiji u Ljubljani pod mentorstvom profesora Boruta Zagoranskog. Za svoje izuzetno zalaganje tokom studija, Mirku je dodeljena dvostruka Prešernova nagrada od strane Muzičke akademije u Ljubljani i Univerziteta u Ljubljani, što predstavlja najprestižnije studentsko priznanje u Sloveniji. Jevtović je svoje master studije završio na Muzičkoj akademiji u Ljubljani sa najvišom ocenom i počastima, zasluživši diplomu „Summa cum laude“. 

Kao solista ili gostujući član, Mirko je nastupio sa Bečkim radijskim simfonijskim orkestrom, ansamblom Klangforum iz Beča, ansamblom Šalfeld, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, kamernim orkestrom „Camerata Labacensis“ i Mladim Ljubljanskim solistima, predvođeni dirigentima kao što su: Načo de Pas , Beat Furer, Bas Vigers, Kornelijus Majster, En Šao, Darko Butorac, Saša Nikolovski Gjumar, Simon Dvoršak i drugim. Nastupao je na festivalima kao što su Ljubljana Festival (Slovenija), Festival filharmonije u Bratislavi (Slovačka), Svetski dani muzike ISCM 2015 (Slovenija), Tzlil Meudcan (Izrael) i Musikprotokoll (Austrija).

Jevtović je nekoliko puta snimao za arhivu RTV Slovenija. 2015. godine učestvovao je u snimanju CD-a „Poetika pogleda“ španskog kompozitora Alberta Posadasa sa ansamblom Klangforum iz Beča, koji je objavila muzička kuća NEOS Music. Pohađao je majstorske kurseve poznatih akordeonista i seminare poput „Impuls Academy“ (Austrija) i Međunarodne letnje akademije za novu muziku u Darmštadu (Nemačka).

Kao stipendista programa „The Best of South-East“ (Najbolje sa jugoistoka), završio je master studije izvođačke prakse savremene muzike na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu (Austrija), pod mentorstvom ansambla Klangforum iz Beča. Od 2020. godine Mirko je redovni član ansambla Šalfeld, ansambla za savremenu muziku sa sedištem u Gracu, Austrija.

 

Luka Lopičić (1990), mladi beogradski umetnik - akordeonista, doktorske studije iz kamerne muzike je zvaršio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom red. prof. mr Ljudmile Popović. Master i osnovne akademske studije je završio na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi redovnog profesora Radomira Tomića. Bio je stipendista Fonda za mlade talente „DOSITEJA“ Vlade Republike Srbije, a po završetku osnovnih studija proglašen je i najboljeg studenta odseka za muzičku umetnost.

Doktorske studije upisuje sa svojim kolegama iz trija harmonika „Assahra“ , koji postaje prvi ansambl u istoriji Fakulteta muzičke umetnosti koji je sačinjen isključivo od harmonika. Zajedno nastupaju na 22. Međunarodnoj tribini kompozitora „Iskorak u neobično“ u okviru prvog koncerta u istoriji Međunarodne tribine kompozitora koji je u popunosti posvećen novim kompozicijama za harmoniku.

Osvajač je preko trideset priznanja na domaćim i meĎunarodnim takmičenjima od kojih je čak 27 prvih nagrada. PohaĎao je majstorske kurseve kod priznatih svetskih akordeonista kao što su Mika Vairinen (Finska), Jurij Šiškin (Rusija), Vladimir Besfamiljnov (Ukrajna). Nastupao je kao solista, član kamernih sastava i orkestara u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji i inostranstvu.

Intenzivno sarađuje sa kompozitorima čija dela i premijerno izvodi. Među značajnijim kompozitorima sa kojima je sarađivao ističu se: Zoran Božanić, Jug Konstantin Marković, Luka Čubrilo, Matija AnĎelković, Vladimir Trmčić, Milica Ilić i dr.

Od 2015. godine, intenzivno počinje da se interesuje za pozorište i pozorišno izvoĎaštvo. Učestvovao je u brojnim predstavama kao glumac, muzičar i autor muzike. Od najbitnijih predstava. Od najbitnijih predstava ističu se: „Odlazni terminal“ prema tekstu Jelene Paligorić, u režiji Tee Puharić, u produkciji Teatra Vuk; „Štucanje“ prema tekstu Vladimira Zueva, u režiji Isidore Goncić u produkciji Teatra Vuk; „Prosidba“ prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Marije Barne Lipkovske, u produkciji trupe Tri Groša; „Florentinski šešir“ prema tekstu Ežena Labiša, u režiji Darjana Mihajlovića, u prdukciji pozorišta Boško Buha; „M.I.R.A.“ u režiji Andraša Urbana, u produkciji BITEF teatra.

Muzička svestranost i veština Luke Lopičića prenose se i na njegovo muziciranje u okviru popularnih žanrova, pre svega kroz world music eklektični sastav Maika, popularni beogradski bend Zemlja Gruva, sa kojima je takođe nastupao na najprestižnijim festivalima u zemlji i inostranstvu. MeĎu najbitnijim festivalima ističu se: EXIT (Novi Sad, Srbija), Bir Fest (Beograd, Srbija), Arsenal fest (Kragujevac, Srbija) i dr.

 

Rade Pejčić počeo je da svira violinu sa sedam godina u Leskovcu, gde je završio nižu i srednju Muzičku školu. Studirao je muzikologiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a zatim diplomirao i magistrirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde trenutno živi.  

Do sada je radio na poslovima asistenta dirigenta u Niškom simfonijskom orkestru, Simfonijskom orkestru i Horu RTB, a od 2006. godine radi kao dirigent i umetnički vođa Beogradskog kamernog orkestra Ljubica Marić. 

Aktivno je učestvovao na Majstorskim kursevima koje su održali: prof. David Poselajn, prof. Luc Keler, prof. Peter Burvik i prof. Jorma Panula. 

Nastupao je sa svim vodećim orkestrima u zemlji i u okruženju, a posebnu saradnju već dugi niz godina ima sa UAMO "Stanislav Binički" iz Beograda.

Od sezone 2011. do 2015. radio je kao gostujući dirigent opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je dirigovao opere „Zaljubljen u tri narandže“ Sergeja Prokofjeva i „In hoc signo“ Marka Frizine, a radio je na pripremi opera „Leteći Holanđanin“ Riharda Vagnera i „Figarova ženidba“ V. A. Mocarta. Godine 2012. godine dirigovao je premijeru Kamerne opere „Petrograd“ kompozitorke Branke Popović, a 2021. Operu u tri slike Miroljuba Aranđelovića Rasinskog "Lazarevo obretenije".

U okviru Festivala i letnje akademije muzike „Strings“ u Leskovcu, svake godine održava majstorsku radionicu, od čijih polaznika je osnovao  Omladinski kamerni orkestar „Strings“, koji okuplja posebno nadarene učenike i studente iz Srbije i inostranstva.

Sa grupom talentovanih, mladih, ali već afirmisanih muzičara, 2006. godine osnovao je Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“, sa kojim izvodi muziku srpskih kompozitora svih generacija. Održali su do sada veliki broj koncerata i snimili obiman materijal za Radio Beograd i Radio Novi Sad. Orkestar je do sada gostovao u  Republici Srpskoj, Austriji i Mađarskoj, redovno koncertira u Srbiji i okruženju, zalažući se naročito za mlađe autore i njihovu aktivnu prezentaciju široj javnosti.

BKO Ljubica Marić i dirigent Rade Pejčić dobitnici su nagrade časopisa Muzika klasika za najbolji orkestar u 2018. godini.

Od 2018. godine Rade Pejčić radi kao docent na Fakultetu umetnosti u Prištini - Kosovska Mitrovica.

 

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program