NARODNI ORKESTAR DOMA KULTURE 3. OKTOBAR IZ BANATSKOG NOVOG SELA SA GOSTIMA

OBAVEŠTENJE!

Koncert Narodnog orkestra Doma kulture "3. oktobar" iz Banatskog Novog Sela sa gostima zakazan za 15.1.2022. god.god. u 19č otkazuje se zbog bolesti muzičara.

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Veliki narodni orkestar Doma kulture iz Banatskog Novog Sela čini dvadesetak profesionalno opredeljenih mladih muzičara. Već duži niz godina ovaj orkestar osvaja vredne nagrade u zemlji i inostranstvu i u krugovima tradicionalne muzike važi za jedan od boljih orkestara u zemlji. Poseduje preko 40 profesionalnih muzičkih snimaka, a zastupljeni su vrlo retki tradicionalni instrumenti kao što su: cimbalo, panova frula, frula, kaval... uz akcenat na gudačkom delu. Repertoar se sastoji od izvornih i aranžiranih balada do Hore stakato, Kalucul din Gorž i sličnih bisera rumunske tradicionalne muzike koji spadaju u svetsku kulturnu baštinu. Danas je i u samoj Rumuniji malo orkestara koji se na ovakav način bave tradicionalnom muzikom.

Pored vokalno-instrumentalnih solista, gosti će im biti pevačka grupa i prvi folklorni ansambl Doma kulture 3. oktobar, kao i vokalna grupa Dankina brojanica, koju predvodi Danka Stojiljković.

Narodni orkestar redovno učestvuje na festivalima, smotrama i takmičenjima u Srbiji i širom Evrope. Poznat je u više evropskih zemalja. Blisko sarađuje s više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Slovenije, Rumunije, a poslednjih nekoliko godina i sa četiri kulturno-umetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Na evropskim smotrama srpskog folklora učestvuje od 2011. godine. Dirigent – autor muzičkih aranžmana, kao i sam orkestar, više puta su nagrađivani srebrnim i zlatnim plaketama na evropskim smotrama.

Na Saboru pesme i lepote Srbije, održanom 2019. godine u Banatskom Novom Selu, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, predstavili su se folklornim grupama i orkestrom, koji je pratio i amatere ali i vokalne soliste takmičare, a tada su dobili i povelju za najbolji seoski orkestar Srbije od KPZ-a.

Zainteresovani mogu pronaći na Youtube kanalu Narodnog orkestra Banatskog Novog Sela veliki broj snimaka s domaćih i međunarodnih festivala, kao i preko 40 numera s RTV 2. Takođe, mnoštvo snimaka je postavljeno i na kanalima Adija Čebzana i Bojana Boljanca.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program