KONCERT VLADIMIR GLIGORIĆ

Promocija kompakt diska s delima Vasilija Mokranjca

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Vladimir Gligorić klavir

Program:
Josip Slavenski – Jugoslovenska svita
Vasilije Mokranjac – Šest igara (1, 2, 3, 4)
Vasilije Mokranjac – Fragmenti (4, 5, 6)
Frederik Šopen – Balada br. 1
Vasilije Mokranjac – Etide (2, 3, 4)
Vasilije Mokranjac – Pet prelida
Aleksandar Skrjabin – Prelidi op. 37
Vasilije Mokranjac – Intime
Vasilije Mokranjac – Odjeci


Vladimir Gligorić rođen je 1979. godine u Beogradu, u porodici operskih muzičara. Klavir je učio u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu, s profesorkom Tijanom Dimitrijević, koju Gligorić ističe kao najznačajniju osobu za formiranje njegove muzičke ličnosti. Nakon završene muzičke škole, upisao se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, kratko se usavršavao na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi, a doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi istaknutog pijaniste i profesora Aleksandra Serdara.

Za svoj umetnički rad Vladimir Gligorić je nagrađen nekoliko puta. Dobitnik je treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Emil Giljels u Odesi 2010. godine, a bio je i finalista međunarodnih pijanističkih takmičenja Muzičke omladine u Beogradu 2009. godine i Bezendorfer i Šimel u Finiksu, u Arizoni, 2011. godine, na kom je dobio specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, a istu nagradu dobio je i od specijalizovanog časopisa za klasičnu muziku Muzika klasika 2010. godine.

Održao je brojne resitale u gradovima Srbije i u Rimu, Parizu, Ženevi, Askoli Pićenu, Zagrebu, Barseloni, Veletri, Badaloni, na Hvaru. Među festivale na kojima je nastupao ubrajaju se BELEF, OKTOH, Čelo fest, Mermer i zvuci, Tribina kompozitora, ELEKTE, BUNT i KoMA u Srbiji, Hvarsko ljeto i Muzičko bijenale u Zagrebu, Nuovi spazi musicali u Italiji i Balkan forum u Bugarskoj.

Nekoliko puta je pozivan da nastupa sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, kao i s Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, orkestrom Camerata Serbica, Kamernim orkestrom Ljubica Marić, Ansamblom Metamorfozis, Razgradskom filharmonijom (Bugarska) i Filharmonijom Odese, s dirigentima kao što su Bojan Suđić, Vladimir Kranjčević, Biljana Radovanović, Ivan Marković, Rade Pejčić, Dragomir Nenov, Hobart Erl i Aleksandar Voker.

Aktivan je kao solista, ali i kao kamerni muzičar. Godine 2003. na poziv jedne od najvećih operskih diva iz Jugoslavije, profesora emeritusa Radmile Bakočević, postaje saradnik u njenoj klasi, čime je započela njegova dugogodišnja saradnja s operskim pevačima, profesorima i studentima pevanja, što je, po rečima Gligorića, značajno jer je proširilo njegove muzičke vidike i usavršilo njegovu izvođačku veštinu na više načina.

Iako njegov repertoar čine dela klasičnog pijanističkog repertoara, Vladimir Gligorić je poštovalac savremenog muzičkog stvaralaštva i posvećen je istraživanju, otkrivanju i izvođenju savremenih kompozicija. Kao rezultat toga učestvovao je u više premijernih izvođenja i realizaciji nekoliko kompakt diskova s delima Vasilija Mokranjca, Ivana Jevtića, Vlastimira Trajkovića, Isidore Žebeljan, Ivana Brkljačića, koji su izdati u Srbiji i Francuskoj, a 2021. godine i diska s muzikom Vasilija Mokranjca za klavir solo u Nemačkoj, kao i izdanja s muzikom Dragutina Gostuškog, Mihovila Logara i Dejana Despića u Srbiji.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program