KONCERT - VLATKO STEFANOVSKI & V3 TRIO

Ocenite kvalitet ovog programa

(4 glasova)

Vlatko Stefanovski rođen je u glumačkoj porodici i počeo je da svira gitaru s 13 godina. Pre svoje dvadesete godine oformio je sastav Leb i sol (u kome su pored njega nastupali Bodan Arsovski, Nikola Kokan Dimuševski, Garabet Tavitjan, Dragoljub Đuričić i Kiril Džajkovski). Leb i sol je izdao 13 albuma i nastupao širom sveta. Pored toga, Vlatko je izdao nekoliko solo albuma i uradio je muziku za više filmova i pozorišnih predstava. Takođe, komponovao je muziku za mnoge velike zvezde Balkana, kao što su Zdravko Čolić i drugi. Trenutno povremeno nastupa s njegovom grupom V3 trio i u akustičnom partnerstvu s Miroslavom Tadićem ili komponuje muziku za film i pozorište. Dramaturg Goran Stefanovski je njegov brat.

Stefanovski je svirao različite gitare uključujući Gibson SG, Fender Stratocaster – jako izmenjena sa Schecter Guitar Research i Radulović delovima, Telecaster, Radulović super-strat i Pensa-Suhr super-strat. Uticaji etno i folk muzike jugoistočne Evrope, a posebno muzike Severne Makedonije prepoznatljivi su u povremenom korišćenju ritmova (5/4, 7/8) i netradicionalne skale (npr. Phrygian dominant scale).

Svirao je solo gitaru u pesmi Za milion godina sastava JU Rok misija, sastavljenog od izvođača nekadašnje SFRJ, kojom je upućena podrška Bobu Geldofu, borcu za ljudska prava u Africi, čija je aktivnost kulminirala koncertom Live Aid 13. jula 1985.

Na jugoslovenskoj rokenrol sceni slavu je stekao sa grupom Leb i sol, njegovim trećim bendom. Bendov prvi singl Nie Četvoricata / Devetka iz 1977. već je nagovestio njegovo gitarsko umeće, još dok je Vlatko imao samo 19 godina. Oni su nastupili na svom prvom velikom koncertu kao predgrupa benda Bijelo dugme. Iako je bend tada bio praktično nepoznat, legenda kaže da su i publika i članovi benda Bijelo dugme bili oduševljeni njihovim izvođenjem pesme Kokoška.

Stefanovski je zaslužan za izmišljanje stila muzike poznate pod nazivom etno-rok. Stil karakteriše fuzija klasične rokenrol muzike s narodnim elementima, u njegovom slučaju iz njegove rodne Makedonije. Ovaj stil dominira na njihova prva dva albuma – Leb i sol i Leb i sol 2. Njihov treći album Ručni rad predstavlja napuštanje ovog stila i prelazak na džez-rok fuziju.
Nakon odlaska klavijaturiste Kokana Dimuševskog iz grupe Leb i sol, bend je počeo da razvija novi stil po uzoru na Azru, Haustor i druge bendove popularne u Jugoslaviji tog vremena. Oni su zadržali neke elemente njihovog pređašnjeg etno stila, što je vidljivo, na primer, u izvođenju makedonske narodne pesme Ajde sonce zajde na albumu Beskonačno.

Pred kraj osamdesetih godina prošlog veka, Stefanovski je počeo da preuzima veću umetničku kontrolu nad Leb i solom, pišući gotovo sve njihove pesme. Na kasnijim albumima sve su pesme imale vokale, za razliku od ranijih albuma na kojima je skoro svaka pesma bila instrumental.

Tokom ovog perioda, Stefanovski je počeo da radi na raznim projektima uključujući komponovanje muzike za filmove i predstave, kao i na projektima s drugim muzičarima.
U ovom periodu Stefanovski je takođe izdao i svoj prvi solo album Cowboys & Indians. Album je dobio umereno kritičko priznanje. Neke od pesama s albuma se i dalje pojavljuju u njegovim redovnim nastupima, uključujući naslovnu numeru i baladu Kandilce.

Otkako je napustio Leb i sol, Stefanovski se bavi brojnim muzičkim projektima. Od 1998. išao je na turneje i svirao je makedonske narodne pesme isključivo s kolegom gitaristom Miroslavom Tadićem. Za razliku od ranijih nastupa, ovi su bili uglavnom na akustičnoj gitari.

Stefanovski se vratio svojim etno-rok korenima iz Leb i sola s njegovim Vlatko Stefanovski triom. Njihov debi album iz 1998. dobio je veliko priznanje kritike i pomogao u definisanju novog zvuka Vlatka Stefanovskog. Tokom ovog perioda snimio je nekoliko solo albuma. Zvuk na ovim albumima varirao je od popa na albumu Kula od karti do bluza na albumu Thunder From The Blue Sky.

Godine 2006. bio je na turneji sa grupom Leb i sol po bivšim jugoslovenskim republikama. Nakon turneje bend je nastavio da nastupa bez Stefanovskog. Godine 2012. Tomi Emanuel, Stoćelo Rozenberg i Vlatko Stefanovski formirali su bend pod nazivom Kings of Strings i svirali na turneji.

Vlatko Stefanovski je koristio razne gitare i gitarska pojačala. U njegove omiljene gitare spadaju Gibson Les Paul Custom 1959, Gibson SG, Fender Stratocaster, Telecaster, Pensa Suhr, Gibson L-5, Radulović gitare, Yamaha, Hamer, MK guitars signature, kao i njegova glavna gitara Leo Scala potpisana sa VS. Gitarska pojačala koja je koristio na koncertima su: DV Mark Bad Boy, Vox AC30, Fender ’57 Twin, MK signature VS Overdrive special, Fender Deluxe Reverb 57’, Fender Hot Road Deville i Marshall JCM800. Retko koristi efekte u pravom smislu reči, ali neke od njegovih glavnih pedala su: Fulltone Full-Drive Mosfet 2 10th Anniversary, Dunlop Crybaby, Boss DD-7, Boss CH-1, Boss CS-3 i Turbo Rat.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program