MONEOVE MUZIČKE BOJE

Koncert harfe s kamernim ansamblom

solista na harfi Irina Pejoska

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Strahinja Radoičić flauta Nemanja Adamović viola Nikola Božić violina Natalija Tatić violina Mateja Nikolić violončelo Vladimir Stanišić klarinet

Želja ovih mladih umetnika jeste da se kroz proces izvođenja i profilisanim odabirom kompozicija i samog sastava instrumenata – slušalac potpuno uvede u bajkoviti svet pun boja, zvukova prirode i svega onoga što slušaoca opušta i umiruje. Harfa je prepoznata kao instrument koji blagotvorno deluje na psihu ljudi, a njeni zvuci gotovo uvek aludiraju na najlepše slike iz prirode.

Irina Pejoska rođena je 10. novembra 2002. godine u Beogradu. Muzikom se bavi od sedme godine. Najpre je učila da svira violinu u Muzičkoj školi Mokranjac, da bi posle par godina prešla na harfu u Muzičkoj školi Stanković. Najpre je bila u klasi profesorke mr Staše Mirković Grujić, a posle godinu dana prelazi u klasu profesorke mr Ivane Pejoske. Tokom muzičkog školovanja, ostvarila je mnogo priznanja i nagrada. Do sada je osvojila preko 15 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od čega je deset prvih i tri laureata. Ova mlada harfistkinja koja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne, umetničke javnosti na sebe, upisala je sa samo 16 godina Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora dr um. Milene Stanišić.

Od 2019. godine redovno nastupa na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu. Na 18. Festivalu harfe održala je solistički koncert u svečanoj sali Muzičke škole Stanković, kao i nastup sa Gudačkim orkestrom Metamorfozis na samom zatvaranju festivala na Kolarcu. Lepo izvajani i suptilno izvedeni melodijski prelivi širokog opsega bili su glavna osobina interpretacije ove mlade umetnice, reči su našeg cenjenog kritičara Srđana Teparića. Na 19. Međunarodnom festivalu harfe Imaš li i ti žicu? u sali Kolarčevog univerziteta, pokazala je svoje umeće u različitim žanrovima nastupajući u džez ansamblu, kamernom kvartetu studenata i profesora uz pratnju Gudačkog orkestra Metamorfozis. Dokaz izuzetno uspešnog nastupa na tom koncertu je i nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za nastup s kvartetom i izvedbom dela Božidara Obradinovića San, svetlost i kretanje. Na 20. Festivalu pod nazivom Going green svojim nastupom s triom Agatos i drugačije osmišljenim koncertom skreće pažnju javnosti na aktuelne ekološke probleme. Posebno se izdvaja njena mala solistička turneja u 2018. godini, u okviru koje je održala jedan solistički koncert u Beogradu u Galeriji Matice Srba i iseljenika, jedan u Pančevu u Galeriji Kulturnog centra i dva izuzetno zapažena solistička koncerta u Džakarti. O njenim uspesima snimljeni su prilozi za televiziju i radio i objavljivani članci u novinama.

Godine 2019. dobila je Svetosavsku nagradu koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za izuzetne rezultate koje je ostvarila do sada.

U saradnji s modnom dizajnerkom Draganom Ognjenović, koja se inače stara o njenom vizuelnom identitetu, 2020. godine održala je solistički koncert na otvorenom.

Pored spomenutih nagrada, priznanja i nastupa, Irina je pohađala master kurseve kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Milda Agazarian (Rusija), Izabel Moreti (Francuska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Del Sponti (Italija) i Ijan Džons (Velika Britanija), kao i Međunarodnu letnju školu Harp Master u Švajcarskoj i kad god za to ima priliku radi na usavršavanju svog znanja. Stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za izuzetno nadarene studente.
Projekat pod nazivom Moneove muzičke boje je njen prvi projekat odobren na konkursu za mlade Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Program

K. Sen-Sans: Fantazija za harfu i flautu

K. Debisi: Sonata za flautu, violu i harfu
1. Pastorale
2. Interlude
3. Final

K. Debisi: Duhovna i svetovna igra
harfa i gudački kvartet

M. Turnije: Feri – Preludijum i igra
harfa i gudački kvartet

M. Ravel: Introdukcija i Alegro
harfa, gudački kvartet, flauta i klarinet

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program