19. Ethno.com World music festival

24. i 25. septembar 2022.

Ocenite kvalitet ovog programa

(10 glasova)

Program

Subota, 24. septembar

Foaje Kulturnog centra Pančeva, u 18.30
IN MEMORIAM PROF. DR SELENA RAKOČEVIĆ
Govore: prof. dr Mirjana Zakić, prof. dr Rastko Jakovljević, prof. Miljana Nebrigić i Slobodan Tanasijević

Dvorana Kulturnog centra Pančeva, u 20.00
MAJA MILINKOVIĆ

Dvorana Kulturnog centra Pančeva, u 21.00
JASNA JOVIĆEVIĆ QUINARY

Nedelja, 25. septembar

Foaje Kulturnog centra Pančeva, u 17.00
RADIONICA MAKAMSKE MUZIKE
Radionicu vode Antonije Tot i Stefan Sablić

Dvorana Kulturnog centra Pančeva, u 20.00
PERIJA

Dvorana Kulturnog centra Pančeva, u 21.00
DAMIR IMAMOVIĆ

 

MAJA MILINKOVIĆ

Maja Milinković, kantautorka fada i sevdaha, rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Njen harizmatičan i prepoznatljiv glas budi emocije. Svrstava se u najbolje vokale u BiH, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade za interpretaciju, kao i laskavi nadimak bosanska Amália Rodrigues, koji joj je nadenula novinarka portugalske televizije.
Svira klavir i gitaru, radi i kao pevačica, tekstopisac, kompozitorka i aranžerka muzike.

Široj javnosti u Bosni i Hercegovini i drugim delovima jugoistočne Evrope Maja Milinković postala je poznata 2003. godine, kao jedna od finalistkinja prvog OBN Music Talent Showa, u to vreme najpopularnije televizijske emisije u BiH i susednim zemljama. Od tada su je muzički stručnjaci i kritičari izdvajali zbog njenih vokalnih sposobnosti, jedinstvene boje glasa, energije i talenta. Osvojila je snažne simpatije javnosti i postala popularna širom zemlje stekavši status rok-pop zvezde.

Svoj devet puta nagrađivani album Začarani krug objavila je 2006. Portugalsku fado muziku otkrila je i počela pevati 2009. godine, a 2012. snimila je prvi fado u BiH Tudo isto é fado (s repertoara Amálije Rodrigues). Prvu fado kompoziciju na bosanskom jeziku Znam za rijeku snimila je 2015. U Portugal, gde trenutno živi i radi, preselila se 2013. Koncertira u Portugalu i Evropi, peva u kućama fado u Lisabonu i piše i komponuje svoju muziku. Takođe, počela je da uvodi u svoj repertoar sevdah/sevdalinku, tradicionalnu muziku iz svoje zemlje. Maja je poznata i pod imenom Fadolinka – ujedno i naziv njenog albuma, koji je postao njen prepoznatljiv brend.

Album Fadolinka našao se među prvih 20 albuma na svetskoj top listi za world music, tačnije na 11. mestu, a pesma Não há fado sem saudad zadržala se dva meseca na prvom mestu svetske top liste za world music 2019. Poslednji album Kaftan D’Alma objavila je u julu 2021, u izdanju Croatia Recordsa.

Maja Milinković – vokal
Adis Hatunić – klasična gitara
Džanin Zeković – klasična gitara
Jasmin Avdagić – perkusije

 

JASNA JOVIĆEVIĆ QUINARY

Kompozitorka i saksofonistkinja Jasna Jovićević istražuje kreativni proces u komponovanju i improvizaciji, percepciji i produkciji zvučnih frekvencija i kontekstualizovanih muzičkih struktura, koje na poseban način utiču na naš um i telo. Muzika Jasne Jovićević kvinteta je konceptualna programska muzika, pisana za gudački kvartet, saksofone, bas klarinet, flautu, spacedrum i glas. Interakcija, kroz muzičku improvizaciju, između učesnika skladno prožima savremeni pristup kamernog ansambla.

U okviru svog novog programa Jasna Jovićević kvintet predstaviće autorsku muziku s poslednja dva albuma – Flow Vertical, koji je objavio britanski FMR Records, holističko umetničko istraživanje zvučnih vibracija kroz muziku, i Sounding Solitude, koji je objavio britanski The state51 Conspiracy, album koji svedoči o unutrašnjem putovanju u novu stvarnost izazvanu pandemijom u poslednje dve godine. Program sadrži i elemente mističnih melodija različitih tradicija.

Ova grupa unosi muzičku svežinu svojom originalnošću, otvorenim formama i slobodom uokvirenom savremenim izrazom gudačkog formata. Svih pet muzičara/ki su izuzetni/e improvizatori/ke sa širokim spektrom iskustva u inovativnom pristupu u muzici 21. veka. Kolektivni izraz koji kreiraju je ogledalo zajedništva i saosećanja u ovim izuzetnim vremenima i iskustvima kroz koja svi prolazimo.

Muzičari/ke:

Jasna Jovićević – kompozicija (osim slobodne improvizacije), aranžmani, saksofoni, bas klarinet, spacedrum, kalimba, vokal, flauta
Filip Krumes – violina
Rastko Popović – viola
Pavle Popović – violončelo
Milan Nikolić – kontrabas

 

RADIONICA MAKAMSKE MUZIKE

Radionicu vode Antonije Tot i Stefan Sablić

 

 

PERIJA

S poslednjom inkarnacijom neo-hipi-folk-postpank psihodeličnog transa... bend „Perija”, nosi zvuk koji dotiče Bliski istok, Balkan, Severnu Afriku... tradicionalna muzika i kompleksnost makamskih skala, nepravilni ritmovi... gde na jezicima s ovih prostora govore o ljudskim pravima i slobodama. Dočekani su kao miljenici sadašnje (sup)kulturne scene s dobrim razlogom i ispraćeni s osećajem da njihovo vreme tek dolazi, rekao je o njima Ljupčo Jolevski, novinar Slobodne Evrope, nakon njihovog nastupa na najvećem svetskom muzičkom festivalu u Makedoniji OFFestu, zajedno s nekim poznatim imenima kao što je Balake Sisoko, Santrofi, Los Piranhas, itd.

Perija je mračni folk bend čija muzika nastaje pod raznovrsnim uticajima – od tradicionalne muzike oblasti u kojima žive, bliskoistočne makamske muzike i nekih severnoafričkih stilova, do bluza, post-panka, atonala i džeza. Njihove pesme su na različitim jezicima Balkana, kao da dele ideju jednakosti između nacija i etničkih zajednica, a teme njihovih pesama kreću se od važnih društvenih pitanja sadašnjosti (pesme priznatih autora), novinskih isečaka, do starih, a često i morbidnih seoskih pesama (neke od njih su sakupili prijatelji koji putuju u sela i snimaju ih, dok su druge pronašli na veoma starim snimcima). Perija je reč turskog korena koja označava vilu, i to je ta mitološka veza s tamom balkanskih šuma, osećaj koji pokušavaju da prenesu u svojoj muzici.

Lea Milinovikj – oud, tambura, cumbuş sas, perkusije
Dea Delina Plevneš – perkusije, vokal
Katerina Dimitrovska – vokal, tambura, kemane, perkusije, yaylı tambur
Ognen Zlatanov – cumbuş sas, oud, tambura, vokal

 

DAMIR IMAMOVIĆ

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir je rano upoznao svet tradicionalne muzike. Na svoj sevdalijski put krenuo je početkom dvehiljaditih, podstaknut poznanstvom s Farah Tahirbegović, pevačicom benda Dertum. Prvi album snimio je 2006, a usledila je serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije. Kasnije je išao na turneje širom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Sarađivao je s muzičarima kao što su Eric Vloeimans, Greg Cohen, Ivana Đurić, Bojan Z., Vlatko Stefanovski, Ivan Mihajlović, Nenad Kovačić, Vlado Kreslin, Derya Türkan, Jadranka Stojaković, Frenkie, Jelena Popržan, Vasil Hadžimanov. Radio je s producentima kao što su Chris Eckman (Dvojka, Damir Imamović Sevdah Takht, The Glitterbeat Records, 2016) i Joe Boyd i Andrea Goertler (Singer of Tales, Damir Imamović feat. Greg Cohen, Derya Türkan & Ivana Đurić, Wrasse Records, 2020).

Damirov istraživačko-edukativni rad nalazi se u temelju njegove muzičke aktivnosti. U okviru vlastitog projekta SevdahLab, držao je predavanja i radionice širom sveta. U Umetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, godine 2015. postavio je veliku multimedijalnu izložbu Sevdah, umetnost slobode, a godinu kasnije objavio je prvu istoriju sevdalijske muzike po imenu Sevdah (Vrijeme, 2016), koja je prevedena i na engleski jezik.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program