Vokalna i instrumentalna dela naših akademika Dejana Despića i Svetislava Božića

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Ana Petrović sopran Jelena Đajić klavir Nemanja Marjanović viola

PROGRAM

Dejan Despić

Dubrovački kanconijer, ciklus pesama na stihove starih dubrovačkih pesnika za glas i čembalo (klavir), op. 96
Vernost – Savko Bobaljević
Blaženstva – Šiško Menčetić
Jadi – Savko Bobaljević
Čežnja – Šiško Menčetić
Cvet mladosti – Marin Držić
Krug (Pesme starog Japana u prevodu Miloša Crnjanskog) za mecosopran i klavir, op. 107
Balada za violu i klavir

Svetislav Božić

Elegija (poezija M. Nastasijevića) za glas i klavir
Bespuća (poezija M. Crnjanskog) za glas i klavir
Prelid za solo violu
Mali lirski ophod za violu i klavir
Tri priče iz „Varoš kapije” za violu i klavir, premijera

Koncert se realizuje u saradnji s agencijom Sokoj.

 

Dr um. Jelena Đajić je sa sedamnaest godina upisala Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a s 24 magistrirala u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. U periodu od 1994. do 1997, usavršavala se u klasi prof. Marine Volf na Konzervatorijumu Rimski Korsakov i radila s Aleksandrom Sandlerom u Sankt Peterburgu i Borisom Berlinom u Moskvi. Od 1997. do 2000. godine nastavila je usavršavanje u Berlinu, kod prof. Elene Lapitskaje, gde je stekla diplomu Visoke škole za umetnost. Tokom studija pohađala je majstorske kurseve profesora Jelene Rihter i Dimitrija Baškirova (Rusija), Martina Hjuza (V. Britanija) i Klausa Helviga (Nemačka). Dobitnik je treće nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović 1993, u Beogradu, učesnik finala 24. međunarodnog takmičenja Jeunesse musicales 1994, u Beogradu, polufinala Internacionalnog takmičenja F. Busoni (Bolzano), 1995. godine, i internacionalnih takmičenja R. Schumann (Nemačka) i u Portou (Portugalija). Pobednik je takmičenja mladih pijanista EPTA 1997. godine. Koncertnu delatnost započela je kao student 1993. i do sada je ostvarila preko 100 koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je u svim salama Beograda, u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Vrnjačkoj Banji, Šapcu, Valjevu i u drugim gradovima u zemlji, kao i na letnjim festivalima Barski ljetopis (1996, 2008), Kotor art (1996, 1997. i 2000), Herceg fest (2008), Cetinjsko leto (2008). Koncertirala je i u Rusiji (S. Peterburg), Nemačkoj (Berlin i Frankfurt), Italiji (Bolcano), Bugarskoj (Sofija) i Republici Srpskoj (Bijeljina i Banja Luka). Nastupala je kao solista s orkestrom Beogradske filharmonije i Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim gudačkim orkestrom Skovran. Kao klavirski saradnik ostvarila je mnoge koncerte prateći umetnike na resitalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao član klavirskog trija Weissburg s N. Aleksićem (violina) i V. Pavlovićem (violončelo), imala je brojne koncerte u zemlji. Član je Klavirskog dua Mezzo, a s kolegom M. Pavlovićem održala je zapaženu turneju u Crnoj Gori. Ostvarila je trajne snimke za Radio-televiziju Srbije kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik solo pevača. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, od 2000. do 2004. godine, bila je angažovana na Katedri za solo pevanje kao klavirski saradnik, a sada je stalno zaposlena na Katedri za klavir u zvanju docenta. Bila je umetnički rukovodilac studentskih projekata 100 godina od rođenja Šostakoviča, 100 godina od smrti Griga, Srpska solo pesma. Član je UMUS-a i član je kreativnog tima u projektima Kulturnog centra Beograda, muzičkog programa proslave velikih godišnjica. Doktorski umetnički projekat odbranila je 2019, pod mentorstvom prof. Lidije Stanković.

Ana Petrović je završila diplomske i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirala je na katedri za Engleski jezik i književnost, a od 2010. godine radi kao profesorka engleskog jezika na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Univerzitetu Singidunum. Na istom fakultetu je na drugoj godini doktorskih studija na programu Transdisciplinarne studije savremene umetnosti i medija.
Od 2015. godine na voklanoj tehnici radi sa Ajrom Sifom (SAD). Pohađala je mnoge majstorske kurseve, od kojih izuzetno važnim smatra rad sa baritonom Davidom Bižićem, mecosopranom Dženifer Larmur, pijanistkinjom Liorom Mauer i rediteljkom Šeron Mohar.

Svoj operski repertoar je počela da gradi u Madlenijanumu u ulogama Papagene u Mocartovoj Čarobnoj fruli i Donicetijevom Ljubavnom napitku. U Narodnom pozorištu u Beogradu je kao solistkinja- gost prvi put nastupila 2014. godine, debitujući kao Mimi u Pučinijevim Boemima, potom kao Tatjana u Onjeginu Čajkovskog (2017), u januaru 2018. godine kao Dezdemona u Verdijevom Otelu. U maju 2018. je debitovala u korpodukciji Narodnog pozorišta i Madlenijanuma kao Dona Elvira u Don Đovaniju. Redovno održava solističke koncerte, posvećujući se i koncertnom repertoaru, a posebno izdvaja saradnju sa pijanistima Milvojem Veljićem i Strahinjom Đokićem.

Nemanja Marjanović je rođen u Beogradu. Počeo je da svira violu 1991, u klasi prof. Tatjane Petrović. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mlađenovića, a trenutno je student doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije je završio i u Madridu, na visokoj školi za muziku Kraljica Sofija, u klasi renomiranog svetskog violiste Žerara Kosea. U njegovoj klasi je magistrirao kao student generacije i lično je primio diplomu od Njenog kraljevskog visočanstva Sofije.

Kao solista, usavršavao se na majstorskim kursevima kod Jurija Bašmeta, Nabuko Imai, Pola Nojbauera i drugih. U oblasti kamerne muzike, usavršavao se kod Zahara Brona, Marte Gulias, Petera Frankela, Pola Gotonija, Rudolfa Barsaija, Dmitrija Baškirova, Radovana Vlatkovića i mnogih drugih.

Učestvovao je na mnogim značajnim domaćim festivalima, kao što su BEMUS, NOMUS, Mokranjčevi dani, OKTOH, Tribina kompozitora, kao i na stranim festivalima Santander i Slamatino. Nastupao je u Austriji, Mađarskoj, Španiji, Rusiji, Italiji, Holandiji, Meksiku, BiH. Dobitnik je prve nagrade na Internacionalnom konkursu Petar Konjović.

Nastupao je, kao solista, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, s Umetničkim ansamblom Stanislav Binički, Kamernim orkestrom Dušan Skovran, čiji je bio petogodišnji član na mestu solo viole, kao i s orkestrom Kornelije. Bio je član kvinteta Skarlati u Madridu, s kojim je nastupao po Španiji i Italiji i s kojim je izdao CD za Sony Classic.

Zaposlen je kao vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, na Katedri za gudačke instrumente, na odseku viola.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program