Gudački kvartet u delima srpskih kompozitora (dvorana, 29.11. u 19h)

Ocenite kvalitet ovog programa

(4 glasova)

mr Tijana Milošević violina (koncertmajstor Beogradske filharmonije) mr Ksenija Milošević violina (zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije) mr Saša Mirković viola (vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu) dr um. Nemanja Stanković violončelo (docent na FMU u Beogradu na katedri za kamernu muziku)

PROGRAM

Dragana Jovanović – 4 For Four (2015)
Dejan Despić – Počasnica Stevanu Mokranjcu, op. 132b (1997)

Milan Mihajlović – Elegija (1989)
Goran Marinković – Gudački kvartet (1990)
Nataša Bogojević – Kvartet "Mesečev krajolik" (2022)

Koncert će biti realizovan u saradnji s agencijom Sokoj.

 

Tijana Milošević rođena je 1978. godine, u Beogradu, u muzičkoj porodici. Violinu je počela da svira u četvrtoj godini. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisala je s 15 godina, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Specijalizirala je na Školi Džulijard u Njujorku, kao student Doroti Dilej i Luisa Kaplana. Godine 1998. postala je najmlađi koncertmajstor u istoriji Beogradske filharmonije. Bila je angažovana i kao zamenik koncertmajstora Atinske kamerate, a pored pozicije koncert majstora Beogradske filharmonije, radi i kao koncertmajstor kamernog ansambla Double Sens, od njegovog osnivanja 2007. godine. Ovaj ansambl sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom Evrope.

Pored rada u orkestru, Tijana Milošević je ostvarila brojne solističke nastupe i turneje u zemlji i inostranstvu. Među skorijima se izdvajaju: koncerti s Beogradskom filharmonijom 2016. i 2018, zatim s Nemanjom Radulovićem u sali Teatra Šanzelize 2017, kao i turneje s Nemanjom Radulovićem i Štutgartskom filharmonijom u decembru 2018. godine, u Nemačkoj i Italiji, i pozorišnom predstavom Krojcerova sonata u septembru 2018. godine, u Francuskoj, gde je nastupala uz glumca Žan-Marka Bara.

Nastupala je s renomiranim dirigentima, među kojima se izdvajaju Zubin Mehta, ser Nevil Mariner, Kurt Mazur, Dejvid Zinman, Džejms Deprajst, Mihail Jurovski i drugi, kao i sa solistima poput Icaka Perlmana, Džošue Bela, Gila Šahama, Sare Čang, Miše Majskog, Julijana Rahlina, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Nikolaja Luganskog i drugih.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, i titule viteza za kulturu i obrazovanje Kraljevske srpske akademije.

Objavila je nekoliko CD izdanja za PGP RTS, među kojima se izdvajaju solo album u oblasti klasične muzike Muzika za Tijanu (1998) i etno-džez-klasik-ambijental CD pod nazivom World Music Contact (2006). Među najskorijim izdanjima izdvaja se snimak Duplog koncerta J. S. Baha BWV 1043 (s Nemanjom Radulovićem) za Dojče gramofon (2016).

 

Ksenija Milošević rođena je 1982. godine, u Beogradu. Violinu svira od svoje četvrte godine, a Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisala je sa 14 godina. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Na raznim takmičenjima osvajala je brojne nagrade. Ksenija Milošević je od svoje 16. godine stalno zaposlena kao zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije, a 2018. godine je obeležila 20 godina rada u ovom orkestru. Od 2006. godine je stalni član Trija Singidunum, s kojim aktivno nastupa širom zemlje. Bila je član mnogih kamernih ansambala i orkestara kao što su Ansambl violina, Majstori gudači, Balkanska kamerna akademija, Kamerni orkestar Sinfonijeta, Kamerni orkestar Ljubica Marić, Ognjen i prijatelji, s kojima je nastupala širom Evrope i snimila dva CD-a.

Aktivni je član i solista ansambla Double Sens, koji sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom sveta i s kojima je snimila četiri CD-a, od kojih su tri za Dojče gramofon. Kao solista je nastupala s mnogim kamernim i simfonijskim orkestrima, kao što su Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Simfonijski orkestar Stanislav Binički i drugi.

 

Nemanja Stanković je srpski violončelista koji važi za jednu od vodećih mladih zvezda na našoj sceni. (Radio Beograd 2)

Imao je solističke nastupe s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Camerata Serbica, Italijanskim omladinskim orkestrom (OGI), Češkim virtuozima, Gudačima Sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Bitoljskim kamernim orkestrom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU u Beogradu, Kristianstad symfoniker... Sarađivao je s dirigentima Rafaelom Pajareom, Fabrisom Bolonom, Bojanom Suđićem, Noamom Zurom, Denisom Šapovalovim, Biljanom Radovanović, Le Fi Fijem, Nikolom Paškovskim.

Nastupao je širom Evrope (u Austriji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj, Poljskoj, na Malti), ali i u Severnoj Americi (u SAD, Kanadi, Meksiku), kao i u Aziji (u Japanu) i Africi (u Senegalu i Tunisu).

Nagrađivan je kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu (Austrija), Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu (Srbija), Johanes Brams (Austrija), Fidelio specijal (Austrija), Antonio Janigro (Hrvatska), Petar Konjović (Srbija).

Godine 2018. proglašen je za Mladog umetnika godine od strane revije Muzika klasika, a 2019, Trio Imersio, u sastavu sa Stankovićem, proglašen je za Ansambl godine od strane umetničke asocijacije Le Dimore del Quartetto, što im je donelo nagradu fondacije Brivio Sforza.

Imao je zapažene nastupe na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani, Cellissimo, ParkSommer, Alpen Classica, Kotor Art, Čelo fest, ZUM i drugi.

Rođen je u Kragujevcu, gde je kao učenik generacije završio srednju muzičku školu, u klasi Bože Saramandića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić, kao student godine. Na Bečkom konzervatorijumu studirao je u klasi Natalije Gutman, stekavši diplomu mastera umetnosti. Postdiplomske studije pohađao je na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu kod Enrika Broncija, kao i u Firenci (Scuola di Musica di Fiesole), u klasi Natalije Gutman i Elizabet Vilson. Marta 2015. odbranio je svoju doktorsku disertaciju na FMU u Beogradu.

Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Ralf Kiršbaum, Miša Majski, Alfred Brendel, Jens Peter Majnc, Dejvid Strejndž.

Ostvario je trajne audio snimke za RTS, ORF, RAI.

Godine 2020. objavio je album Tragovi s osam novih kompozicija za violončelo srpskih autora, koji je uvršten među pet najboljih ostvarenja za violončelo u toj godini, po izboru Violončelo fondacije iz Njujorka. Za izvanrednu interpretaciju dela na albumu Tragovi, zahvaljujući svojoj izuzetnoj muzikalnosti, sugestivnosti, lepoti tona, tehničkoj perfekciji, Nemanja Stanković je nagrađen Nagradom grada Beograda – Despot Stefan Lazarević.

Bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona (2011 – 2019). Od 2017. do 2018. godine predavao je violončelo na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je zaposlen kao docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za kamernu muziku.

Trenutno svira na instrumentu Karlosa Robertsa iz Kremone (2012).

 

Nemanja Stanković poseduje sasvim specifičan pristup razumevanju muzike koji rezultira najvišim nivoom interpretacije.

(Natalija Gutman, violončelistkinja)

 

Umetnik koji poseduje izrazito bogatu dinamičku i izražajnu paletu, te koji s lakoćom izvodi virtuozne bravure...

(Zbornik Matice srpske za scenske umetnosti i muziku)

 

Nemanja Stanković nesumnjivo jeste jedan od naših najboljih violončelista koji aktivno nastupa lako se krećući kroz stilski najrazličitije izraze.

(Radio Beograd 2)

 

Intenzivno, suptilno, nadahnuto... (Novosadski dnevnik)

 

Stanković otkriva jasnoću i izražajnost sočna i bogata čelistička vibrato tona velikog dinamičkog raspona.

(Novi list, Hrvatska)

 

Nemanja Radulović i Nemanja Stanković fascinirali su publiku virtuoznošću koja će se dugo pamtiti.

(Blic)

 

Saša Mirković, po mišljenju kritičara, najbolji je srpski violista i harizmatični umetnik prepun entuzijazma. Aktivan je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Na brojnim resitalima i kamernim koncertima, ali i na nastupima s Ansamblom Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa, izvodi raznovrstan i specifičan program – od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, te do graničnih žanrova koji kombinuju klasične idiome s etno, džez i pop izrazom, audio i video tehnologijom.

Rođen je u Čačku, 1980. godine, muzičko obrazovanje stekao je u Školi za muzičke talente u Ćupriji, nakon čega је upisao osnovne, a potom i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao solista i kamerni muzičar, usavršavao se na majstorskim kursevima i sarađivao s profesorom Ognjanom Stančevim, članovima kvarteta New Helsinki i Mediči. Bio je član i vođa sekcije viola Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestra (Berlin) i Svetskog omladinskog mirovnog orkestra (Stokholm). Tokom studija, bio je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, uključujući i nagrade za izvođenje savremene muzike. Među priznanjima je i premija takmičenja Talenti za 21. vek u Slovačkoj, zahvaljujući kojoj je kao solista nastupio sa Slovačkim kamernim orkestrom, pod upravom violiniste Bogdana Varhala.

Obimna koncertna aktivnost Saše Mirkovića obuhvata izvođenja na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji (BEMUS, Međunarodna tribina kompozitora, KoMA, Bunt...), ali i nastupe u prestižnim dvoranama i festivalima širom Evrope, u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Hongkongu (Karnegi hol, Njujorška filharmonija, Volt Dizni Hol, Sidnejska opera, Santa Ćećilija, Palau de la Muzika, Barbikan, Plejel...). Kao solista nastupao je s Ansamblom Arte, BKO Ljubica Marić, BGO Dušan Skovran, Kamernim orkestrom Šlezinger, SO Vojske Srbije Stanislav Binički, Niškim simfonijskim orkestrom, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta u Kragujevcu, No Borders Orchestra, Slovačkim kamernim orkestrom, Slovačkom simfonijetom. Bio je član kvarteta Kontradance i Kontrast. Poslednjih godina ostvaruje izuzetno zapažene nastupe kao solista ispred Ansambla Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa.

Ostvario je značajan broj trajnih snimaka za nacionalne i međunarodne radijske i televizijske kuće. Mirković je zaposlen kao nastavnik u zvanju vanrednog profesora na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i solo viola je regionalnog No Borders Orchestra.

Posvećen je istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora. Premijerno je izveo preko 80 solističkih, kamernih i koncertnih dela za violu. Među autorima koji su Saši Mirkoviću posvetili svoja dela su: Aleksandra Vrebalov, Svetlana Savić, Dragana Jovanović, Zoran Erić, Nataša Bogojević, Ana Gnjatović, Branka Popović, Draško Adžić, Ivana Stefanović, Milorad Marinković, Stevan Kovač Tikmajer, Aleksandar Sedlar, Milorad Marinković, Jasna Veljanović, Peter Machajdik, Airat Ihmouratov, Vladimir Korać, Vladimir Trmčić, Sonja Kalajić, Dragan Latinčić, Ivana Stefanović, Draško Adžić...

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2 Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone (Politika, Kulturni dodatak, decembar 2016): Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvođački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji s akordeonistom Vladimirom Blagojevićem ili sa svojim Ansamblom Metamorfozis, gotovo sam protiv svih” doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši 24 premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih.

U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Koncert muzike za solo violu Nach Bach +1 okupio je dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Samo nekoliko dana kasnije, koncertom Nova muzika za violu i harmoniku, nastavljena je saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića, i promocija ostvarenja pisanih za ovaj specifičan duo. KoncertPremijere i posvete doneo je nova orkestarska dela inspirisana delatnošću AnsamblaMetamorfozis i njegovog spiritus movensa Mirkovića.

Poslednje u nizu vrednih priznanja za rad stiglo je u januaru 2017. godine: Saša Mirković proglašen je za dobitnika Nagrade " Muzika klasika & quot; za 2016. godinu u kategoriji muški solista godine. Još jedno značajno priznanje stiglo je od Udruženja kompozitora Srbije, u septembru 2017. Nagrada za izvođenje, prezentovanje i promociju srpske muzike Aleksandar Pavlović.

Nastupi Saše Mirkovića poslednjih godina postali su sinonim za odlično izabran program i kvalitetno izvođenje svetske i srpske savremene muzike. Bilo da nastupa s Ansamblom Metamorfozis ili u nekom drugom sastavu, ovaj entuzijasta i vrsni muzičar publici i zahvalnim kompozitorima nudi vrhunsku interpretaciju novih dela.

 

Ovakvi muzičari dragoceni su savremenim autorima, jer predstavljaju najbolji dokaz da postoje ljudi koji novu muziku mogu da učine atraktivnom za publiku.

Srđan Teparić, muzički kritičar

(Radio Beograd 2, Ars sonora, maj 2014)

 

Za Sašu Mirkovića danas slobodno i bez trunke preterivanja možemo da tvrdimo da je naš najbolji violista. Ali ne samo to – ovaj harizmatični umetnik prepun entuzijazma, zajedno sa članovima AnsamblaMetamorfozis, koje uvek ističe kao nerazdvojni parametar sopstvenog uspeha, realizuje sve bolje i bolje nastupe s iznova svežim, prijemčivim, a kvalitetnim programima, čime umetničko traganje i upornost, u vremenu u kome živimo i u atmosferi koju mnogi koriste kao izgovor za sopstvene neuspehe – dobija sasvim posebnu dimenziju.

Ana Ćirica, muzički urednik i voditelj Radio Beograda 2

(Radio Beograd 2, Ars sonora, decembar 2014)

 

Bilo da svira kao solista, potom sa svojim Ansamblom Metamorfozis ili, već tri godine tradicionalno, s takođe izvrsnim muzičarem Vladimirom Blagojevićem, nastupi Saše Mirkovića iznova postaju svojevrsni umetnički standard.

Ana Ćirica, muzički urednik i voditelj Radio Beograda 2

(Radio Beograd 2, Kulturni krugovi, novembar 2016)

 

Saša Mirković je od instrumenta uspeo da stvori sugestivan emocionalni aparat naglašene retoričke funkcije.

Srđan Teparić, muzički kritičar

(Radio Beograd 2, Ars sonora)

 

Njegova intonacija bila je perfektna, fraziranje logično i precizno, a poseban kvalitet predstavljala je raznosvrsnost tonskih boja, načina dobijanja zvuka i raznih virtuoznih agogičkih gestova i poteza kojima je, s jedne strane, prizivao Bahovo doba, a s druge ih izgovarao kao savremeni umetnik svestan svoga doba. Bah nikada nije napisao svite za solo violu, a sudeći po onome što smo sinoć čuli – imao bi ko da ih odsvira.

Zorica Premate, muzički kritičar

(Radio Beograd 2, Kulturni krugovi, oktobar 2016)

 

Ovaj umetnik se uvek veoma slobodno prepušta interpretaciji, spretno osvajajući različite registre, svirajući samouvereno i virtuozno.

Radoš Mitrović, muzički kritičar

(Radio Beograd 2, Ars sonora, decembar 2016)

 

Saša Mirković i Vladimir Blagojević su izvođenjem nove muzike pisane za violu i harmoniku pokazali da su izvrsni muzičari koji istinski znaju da uživaju u izvođenju dela napisanih za njih. Sve odsvirane kompozicije su na oduševljenje publike zaista doživljene i na najupečatljiviji mogući način prenesene. Ovakvi muzičari dragoceni su savremenim kompozitorima, jer predstavljaju najbolji dokaz da postoje ljudi koji novu muziku mogu da učine atraktivnom za publiku.

Srđan Teparić, muzički kritičar

(Radio Beograd 2, Ars sonora, maj 2014)

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program