ANSAMBL RENESANS

20. ETHNO.COM WORLD MUSIC FESTIVAL

Ocenite kvalitet ovog programa

(7 glasova)

Katarina Božić sopran Nikolina Kovačević alt Tara Kostadinović viela Srđan Stanić fidel Darko Karajić lauta Aleksandar Jovan Krstić kaval, raušfajfe Žorž Grujić raušfajfe, frula Nikola Petrović segbat Tina Mladenović harfa Maja Mladenović harfa Andrija Sagić udaraljke Ljubomir Dimitrijević blok flauta, gajde

Ansambl Renesans osnovan je 1969. godine, u Beogradu. To je danas najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije nego i u Evropi. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi Ansambla Renesans razvili su izuzetno bogat repertoar koji obuhvata muzičku baštinu srednjeg veka, renesanse i baroka. Značajan deo u repertoarskoj politici Renesansa zauzima istraživanje i predstavljanje muzičke baštine Srbije. Sve svoje programe realizuju na kopijama instrumenata iz navedenih epoha.

Tokom više od pola veka, Ansambl Renesans održao je više od 2.000 koncerata širom bivše Jugoslavije, Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija, Iran), i u severnoj Africi (Alžir).

Na inicijativu članova Ansambla, 1994. godine, u muzičko školstvo Republike Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka, renesanse i baroka na istorijskim instrumentima. Učestvovali su i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.

Osvojili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnostiˮ Mediteranskog festivala u Bariju /Italija/, Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda...).

Pored značajne uloge u afirmaciji rane muzike u našoj sredini, uvođenja izučavanja rane muzike u osnovno i srednje muzičko školstvo, članovi Ansambla su uvek spremni za nove forme predstavljanja ove vrste muzike u skladu sa svim novinama koje nosi vreme u kome živimo.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program