VASIL HADŽIMANOV BEND

20. ETHNO.COM WORLD MUSIC FESTIVAL

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Vasil Hadžimanov klavir, klavijature Rastko Obradović tenor sax Miroslav Tovirac bas gitara Ratko Dautovski perkusije Viktor Filipovski bubanj

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici.

Godine 2001. Vasil Hadžimanov Band izbacio je prvi album pod nazivom „11 razloga za…”, pod etiketom PGP–RTS, kada se prvi tiraž rasprodao za samo tri meseca. Takođe, za svoj prvenac su 2002. godine osvojili nagradu Beovizije „Najbolji debi album godine”.

Leta 2002. godine, Vasil Hadžimanov Band pridružio se Goranu Paskaljeviću i njegovoj filmskoj ekipi na snimanju dokumentarnog filma o Beogradu za ARTE televiziju. Za ovaj dokumentarac Vasil je komponovao muziku, a bend je, predvođen njihovim perkusionistom Bojanom Ivkovićem, glumio i svirao muziku u filmu. Vasilova muzika se tih godina takođe mogla čuti i u filmu „011 Belgrade”, mladog austrijskog režisera Michael Pfeifenberger-a i u filmu Raše Andrića „Kad porastem, biću kengur”.

Godine 2003. objavljavili su drugi CD „Kafanki”, pod okriljem PGP–RTS-a, koji su uspešno promovisali širom Evrope. Iste godine, za ovaj album VHBand osvaja nagradu „Najbolji instrumentalni album godine”, na festivalu „Sunčane skale”, u Crnoj Gori.

Novembra 2003. godine, VHBand nastupa na „Enter Music” festivalu u Beogradu, deleći binu sa čuvenim Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. Čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i bend da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu „Joe’s Birdland”, u Beču (Austrija).

Juna 2004. godine, VHBand pozvao je virtuoz na violini Nigel Kennedy da nastupe s njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo i ovaj nastup bili su prijatno iznenađenje kako za izvođače, tako i za mnogobrojnu publiku.

Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi, u Japanu, gde je doživeo veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3.000) na sceni EXPO DOME do tada. Ovaj događaj zabeležen je u dokumentarnom filmu „Bridge Eternal”, čiji je autor Nataša Hadžimanov.

Novembra 2005. godine, VHBand je održao tri veoma zapažena koncerta u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara Evrope „Jazzy Colors” ponovo predstavljajući svoju zemlju.

Marta i avgusta 2006. godine, održali su dva, sjajno posećena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Na proleće 2006. godine, Vasil je komponovao muziku za film „Stvar srca” reditelja Mike Aleksića, koji je prikazan na mnogobrojnim filmskim festivalima.

Oktobra 2007, a ponovo u saradnji s izdavačkom kućom PGP–RTS, izdali su treći album pod nazivom „3 – Sega Mu e Majkata”, koji su uspešno promovisali širom Srbije i Evrope.

U aprilu 2009. godine, snimili su četvrti album pod nazivom „Života mi”, koji su muzički kritičari ocenili kao njihov najbolji dotadašnji album, a ujedno je to i poslednji koji je objavljen u saradnji s izdavačkom kućom PGP–RTS.

Godine 2013, promovisali su peti album „Can you dig it?”, koji je te godine, u digitalnom formatu, objavila muzička izdavačka kuća OverJazz Records iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Godine 2016, VHBand ostvario je veliki iskorak, objavivši svoj šesti album „Alive” za prestižnu američku izdavačku kuću „MoonJune Records” iz Njujorka. Album je snimljen uživo u pet različitih gradova, u pet koncertnih dvorana. Specijalni gost na ovom albumu bio je svetski poznat i priznat saksofonista i autor David Binney.

Album „Alive” pobrao je mnogobrojne i univerzalno pozitivne kritike širom sveta, a nagrađen je i kao jedno od top izdanja 2016. godine, od strane čuvenog muzičkog časopisa „DownBeat” u SAD-u. Svi članovi benda su iste godine prepoznati kao vrhunski muzičari, dospevši na pet različitih muzičkih top-lista, u svojim kategorijama.

Početkom 2019. godine objavljuju sedmi album „Lines in Sand”, ponovo u saradnji s američkom izdavačkom kućom „MoonJune Records”. Ovim albumom ponovo pomeraju granice progresivne muzike, što muzička kritika širom sveta ponovo prepoznaje i nagrađuje najvišim ocenama i sjajnim kritikama.

U proteklih 20 godina, Vasil i njegov bend s velikim uspehom sviraju svoju muziku na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program