KAL - ROCK'N'ROMA

20. ETHNO.COM WORLD MUSIC FESTIVAL

Ocenite kvalitet ovog programa

(3 glasova)

Dragan Ristić gitara, vokal Dušan Gnjidić bubnjevi Vojo Marković bas i vokal Miloš Kostić harmonika Milan Veljković violina i vokal

Ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donosi sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda. Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas održali su preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima: Roskilde festival – Danska, Fjužn festival – Nemačka, Pepsi Siget festival – Mađarska, Berlinale festival – Nemačka, Eksit festival – Srbija, Beogradski festival piva – Srbija, Kustendorf filmski i muzički festival – Srbija, Nišvil džez festival – Srbija…

U Americi su svirali 2006. i 2008. godine. U sklopu tih turneja obišli su sve značajne američke klubove, kao što je Džoov pab u Njujorku. U njemu su svirali i muzičari poput: Lenarda Koena, Dejvida Brna, Ričarda Tompsona, Doli Parton, Šinejd O˙Konor, Nore Džouns, Juse N˙Dura, Dejvida Gilmora i mnogi drugi.

Na drugoj američkoj turneji, 2008. godine, odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju s jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija – Gogol Bordelo.

Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006), Radio Romanista (2009) i Romologija (2013). Za KAL i Radio Romanistu produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji s najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Andervorld, Snou patrol, Kjur, Džemirokvaj.

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe, pored muzike, bavi se i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik. Za film Emira Kusturice – „Crna mačka, beli mačor”, Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu „Bubamara”, koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine. S finskim bas gitaristom Semi Jafom je u Helsinkiju svirao i zajedno su osmislili i ostvarili mnoge muzičke projekte.

Neke od nagrada koje su osvojili:

2007. prvo mesto na evropskoj top-listi World Music;
2007. nagrada Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije 2007. godine;
2009. drugo mesto na evropskoj top-listi World Music;
2009. ušli su u top 20 World Music CDs za album KAL;
2014. prvo mesto na evropskoj top-listi World Music za album Romologija;
2016. Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

Njihova muzika nosi balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano. To je čista estetika mola, zato ne čudi što su zapadni, muzički kritičari stil koji je romska grupa Kal unela u naše živote nazvali Rock´N´Roma ili Gypsy Rockabilly.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program